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October 20, 1994 

The Honorable Evelyn J. Fulton 
Probate Judge of York County 
Post Office Box 219 
York, South Carolina 29745 

Dear Judge Fulton: 

You had inquired as to what should be required of emancipated seventeen-year-old 
applicants for marriage licenses, to prove that they are in fact emancipated. You inquired 
as to keeping the certified copy of the minor's birth certificate, a copy of the emancipation 
papers, and perhaps obtaining consent of either a parent or grandparent. 

As you are well aware, S.C. Code Ann. § 20-1-260 requires that a minor applicant 
file a birth certificate or other document listed in the statute showing that he (she) is of 
lawful age to apply for a marriage license. As to applicants under the age of consent, 
certain consent may also be required by § 20-1-250 for a license to be issued; that section 
provides: 

No such license shall be issued when the woman or 
child woman is under the age of fourteen or when the male is 
under the age of sixteen, provided that when the female 
applicant is between the ages of fourteen to eighteen and when 
the male applicant is between the ages of sixteen to eighteen 
and when the applicant resides with father or mother, or other 
relative or guardian, the probate judge or other officer 
authorized to issue marriage licenses shall not issue a license 
for the marriage until furnished with a sworn affidavit signed 
by such father, mother, other relative or guardian giving his or 
her consent to the marriage. 
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This Code section has been interpreted in opinions of this Office dated August 2, 1961 
and July 18, 1957, copies of which are enclosed. The 1957 opinion stated: 

The requirement imposed by this section is that if the appli­
cants are within the designated ages and also reside with 
certain persons, the written consent in the form of an affidavit 
by such person must be furnished to the Probate Judge. 

The law contemplates that Probate Judges have authority to 
require proof in affidavit form not only as to the age of the 
applicants, but as to their family status - that is, with whom 
they reside and the relationship to the applicant of the person 
with whom they reside. . ... 

The law makes no provision with respect to applicants who 
establish to the satisfaction of the Probate Judge that they do 
not reside with a father, mother, relative or guardian. Instead, 
the statute refers to applicants who are within certain designat­
ed ages "and" who reside with father or mother, etc. In such 
cases, it is doubtful if a license may be refused upon the 
grounds that the consent of other parties is lacking. This is a 
serious defect in the law, but one which the Legislature alone 
can remedy. There do not appear to be any persons who are 
authorized by law to give their consent to a proposed marriage 
other than the ones specifically named in the statute, and the 
statute specifically states that the applicant reside with such 
person so as to make consent a prerequisite. 

I observe that § 20-1-250 has not been amended since the 1957 opinion was rendered. 

Based on the 1957 opinion and the relevant statutes, it is our opinion that the 
Probate Court could require the minor, allegedly emancipated applicant to execute an 
affidavit as to his/her age, family status, and the facts relative to emancipation. The court 
could most probably require a copy of the emancipation documents to be produced. The 
court could attempt to have a parent or guardian furnish a sworn affidavit of consent, but 
as noted in the 1957 opinion, due to the use of the word "and" in the statute, it is doubtful 
that the court could refuse to issue a license on the grounds that such consent is lacking. 
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(This response assumes that the court is satisfied that the minor applicant is indeed 
emancipated.) 

I hope that the foregoing will be helpful. Please advise if additional assistance 
should be needed. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

/,.,, 

~ £) I c;~s-e: 
Robert D. Cook ' 

Sincerely, 

"'~~-~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

I Executive Assistant for Opinions 


