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Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Baker: 

You have asked whether it would be "permissible for the SCLEOA to conduct a 
raffle as a means of raising funds for our Association and under what guidelines must the 
raffle be conducted?" You state that a "raffle would be a means to generate funds for our 
Association to continue providing a $5,000 line-of-duty death benefit, legal representation, 
lobbying efforts and many other services and benefits for law enforcement officers." 

Law I Analysis 

This Office has issued countless opinions which have concluded that raffles 
generally contain each and every one of the elements of a lottery. In an opinion dated 
June 2, 1983, we stated: 
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[n]otwithstanding Mrs. Bums' contention that some non-profit 
organizations conduct raffles , I am satisfied that raffles, when 
conducted in the traditional manner, contain all the elements 
ofa lottery. The three elements are (1) the offering of a prize 
(2) for payment of some consideration (3) with the winner 
determined by chance. Darlington Theatres v. Coker, et al., 
190 S.C. 282 (1939), 2 S.E.2d 782, very plainly defines the 
elements of a lottery, and the law is well settled. As you are 
aware, lotteries are prohibited under State law. Section 16-19-
10, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976. The 
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penalty for violation of § 16-19-10, includes a fine of 
$1,000.00 and a term of imprisonment for one year. 
Additionally, the purchaser of lottery tickets is liable under 
§ 16-19-20, CODE, for a fine of $100.00. The present laws 
provide no exception for lotteries conducted by or on behalf 
of charitable organizations. There is an old case, Oliveros v. 
Henderson, 116 S.C. 77 (1921), 106 S.E. 855 which holds, in 
the context of Sunday work laws, that you look at the nature 
of the work, not the disposition of the proceeds. 

It does not appear that a raffle may be legitimatized by 
merely referring to the consideration as a 'donation'. While 
the issue has not been specifically addressed by our Supreme 
Court, courts in other jurisdictions have recognized that the 
mere characterization of consideration as "donation" does not 
necessarily avoid the laws which prohibit lotteries. The 
Courts have looked to the actual facts of the case to determine 
if consideration, by whatever name, exists. Our Court has 
recognized that even an indirect consideration is sufficient to 
sustain violation of the statute. Roundtree v. Ingle, 94 S.C. 
231, 77 S.E. 931 (1913). 

The same conclusion was reached in the following opinions: Op. Atty. Gen., June 2, 1977 
["(t)he fact that your lottery is to be held for humanitarian purposes is, unfortunately, 
immaterial."]; Op. Atty. Gen., March 17, 1975 ["under the Constitution of this State raffle 
schemes would be deemed a lottery and illegal"]; Op. Atty. Gen., January 21, 1974 [raffle 
whereby no fee would be charged for the raffle tickets, however all persons who desire 
to participate in the raffle would be requested to make a donation, is a lottery]; Op. Atty. 
Gen., September 21, 1972 [raffling of a television set would constitute a lottery if a prize 
is offered, value is paid for a ticket, and chance is involved in selection of the prize 
winner]; Op. Atty. Gen., February 21, 1970 ["a raffle as commonly undertaken is a lottery 
and is therefore prohibited by the laws of this State"]. 

It is true that S.C. Code Ann. Sec. 61-2-180 states that "[n]otwithstanding any other 
provision of law, a person or organization licensed by the department [of revenue] under 
this title may hold and advertise special events such as bingo, raffles and other similar 
activities intended to raise money for charitable purposes." Of course, it goes without 
saying that the General Assembly may not permit what the Constitution expressly 
prohibits. Accordingly, based on the foregoing authorities, it remains the opinion of this 
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Office that raffles generally constitute a lottery (because elements of prize, chance and 
consideration are present) and are thus prohibited by the Constitution of South Carolina. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

14JJ-
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


