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The Honorable Warren K. Giese 
Senator, District No. 22 
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Columbia, South Carolina 29202 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator Giese: 

October 20, 1997 

You note that there "has been some question regarding current statutes concerning 
licenses for rental of booths in beauty salons." You ask whether "the current statute[s] 
allow the Board of Cosmetology to require an independent contractor's license of a 
registered cosmetologist leasing a booth in a licensed sale. S.567, the Cosmetology 
Practice Act, of which Senator Joe Wilson and I are co-sponsors, would allow this." 
However, you state "that bill has not passed the General Assembly and I do not think its 
contents can be taken into consideration at this time." 

We have received a copy of a letter to you from Chairman David E. Bagwell, 
Chairman of the South Carolina State Board of Cosmetology which explains its position 
on this issue. Such letter states as follows: 

[a]s Chairman of the State Board of Cosmetology, I have been 
requested to provide you with additional information 
concerning booth rental licensing. The practice act § 40-13-
10(7), "Place of Cosmetology" or "Beauty Salon", or 
"Hairdressing Establishment", hereinafter called "Salon" means 
any building, or any place or part thereof, in which 
cosmetology or any of its practices are performed on the 
general public for compensation. R~gulations 35-15 and 35-
16, passed by the House last year, further clarifies this Statute. 
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Regulations 35-15 and 35-16, passed by the House last year 
further clarifies this Statute. Regulation 3 5-15. "Li censure of 
Cosmetology, Manicuring and Esthetics Salons. A. 
Application for Licensure. 1. For the purposes of this 
regulation, a salon is defined as either a separate salon or an 
independent contractor. At least one of the requirements for 
qualifying as an independent contractor is that each such 
person hold a separate salon license issued by the S.C. Board 
of Cosmetology. 2. The applicant shall designate a manager 
of the salon who will be responsible for compliance with this 
chapter and responsible for all personnel physically located in 
the salon." Regulation 35-16. "Salon Equipment 
Requirements. A. Salons offering services in all phases of 
cosmetology shall maintain or have direct access to 
equipment." 

Booth rentals/independent contractors, is a recent phenomenon 
in our industry. The booth renter rents a portion or a part of 
the salon owner's space. The I.R.S. and South Carolina Tax 
Commission definitions: The booth renter must be totally 
responsible for his rented portion or part of the building, 
hours, supplies, appointments, money, dress and all other 
phases of his business. The salon owner can not have any 
control, whatsoever, over that rented portion of his space. 
When a sanitation, public health and welfare violation is 
discovered in a rented space, the inspector must charge the 
salon owner, who holds the state salon owner license, although 
the salon owner can not have any control over the rented 
space. This hardly seems fair or just. The State must have 
the right to cite, fine or discipline the violator, not the salon 
owner. 

This Rule and Regulation is supported by the entire 
profession, all seven associations, the State Board of 
Cosmetology, and LLR. It certainly better serves the public 
by being able to better regulate the sanitary practices of a 
profession which actually touches the public. The booth 
renter is better served by being made responsible for his part 
of the salon. 



The Honorable Warren K. Giese 
Page 3 
October 20, 1997 

Law I Analysis 

The Cosmetology Practice Act is codified at S.C. Code Ann. Sec. 40-13-10 et seq. 
As noted above, § 40-13-10(7) defines a "salon" as "any building, or any place or part 
thereof in which cosmetology or any of its practices are performed on the general public 
for compensation." (emphasis added). Section 40-13-20 prohibits any person from the 
practice of cosmetology or "operat[ing] a salon without having first obtained a license 
from the State Board of Cosmetology." Section 40-13-170(1) states that "[a]ny person, 
firm, corporation or association may apply to the board for licensing of a salon .... " 
Subsection (3) of Section -170 requires that "[a]ny salon shall fully comply with all 
provisions of this chapter applicable thereto and with all rules and regulations promulgated 
by the board." Section 40-13-80(2) authorizes the Board to "[a]dopt and revise regulations 
consistent with this chapter, as may be necessary to carry out the provisions of the 
chapter." Thus, the issue which you raise is whether Regulations 3 5-15 and 3 5-16 which 
interpret and define a "salon" to include either a "separate salon or an independent 
contractor" are consistent with the Cosmetology Practice Act and are within the authority 
of the Board of Cosmetology. 

We begin with the proposition that an administrative body cannot make a rule 
which would materially alter or add to the law, but to be valid, a rule must only 
implement the law. Banks v. Batesburg Hauling Co., 202 S.C. 273, 24 S.E.2d 496 
(1943). On the other hand, administrative agencies may be authorized to fill up details 
by prescribing rules and regulations for complete operation and enforcement of law within 
its expressed general purpose. Young v. S.C. Dept. of Highways and Public Transp., 287 
S.C. 108, 336 S.E.2d 879 (S.C. App. 1985). Thus, an administrative regulation is valid 
as long as it is reasonably related to the purpose of the enabling legislation. Hunter and 
Welden Co., Inc. v. S.C. State Licensing Bd. for Contractors, 272 S.C. 211, 251 S.E.2d 
186 (1978). Moreover, an agency's regulations are presumed valid until challenged. Op. 
Atty. Gen., November 27, 1995, referencing U.S.C. v. Batson, 271 S.C. 242, 246 S.E.2d 
882 ( 1978) (Littlejohn, J. concurring). And this Office possesses "no authority to declare 
either a statute or administrative regulation invalid. At most, we may simply comment 
upon and point to any constitutional or legal problems which may be encountered as a 
result of the enforcement of such laws." Id. 

Further, Regulations 35-15 and 35-16 can be viewed as so-called "interpretive 
rules." In Op. Atty. Gen., Op. No. 90-40 (May 1, 1990) this Office commented at length 
upon the deference given by the courts of interpretive rules. We stated as follows: 

(a]n interpretive rule is a rule which is promulgated by 
an administrative agency to interpret, clarify or explain the 
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statutes or regulations under which the agency operates. 
Young v. South Carolina Department of Highways and Public 
Transportation, 287 S.C. 108, 112, 336 S.E.2d 879 (S.C. App. 
1985). The Courts of this state hold that "interpretive rules 
are 'entitled to great respect by the courts but [are] not 
binding on them.' Faile v. South Carolina Employment 
Security Commission, 267 S.C. 536, 540, 230 S.E.2d 219, 221 
(1976)." Young, 287 S.C., at 112. Moreover, 

[ c ]onstruction of a statute by the agency 
charged with executing it is entitled to the most 
respectful consideration [by the courts] and 
should not be overruled absent cogent reasons. 

Logan v. Leatherman, 290 S.C. 400, 351 S.E.2d 146, 351 
S.E.2d 146, 148 (1986); Welch v. Public Service Commission, 

-- S.C. , 377 S.E.2d 133 (S.C. App. 1989). And in 
those situations where the administrative interpretation has 
been formally promulgated as an interpretive regulation or has 
been consistently followed, this required deference is 
highlighted and the administrative interpretation is entitled to 
great weight. Marchant v. Hamilton, 279 S.C. 497, 309 
S.E.2d 781 (S.C. App. 1983). 

The Opinion also recognized that while the agency's interpretation might not be the only 
reasonable one, the courts were generally required to defer to the agency's construction 
so long as it was reasonable. We stated in this regard that 

[t]his is not to say that the Commission's Regulation captures 
the only reasonable interpretation of the subject language or 
that the courts would have adopted the same interpretation . . . . 
Moreover, I do not suggest that the present Commission's 
belief that the statute would be applied more broadly than 
suggested by the Regulation is not a reasonable interpretation 
of Section 61-3-440 ... but again, such speculation is irrelevant 
since the courts would be constrained to defer to the 
construction embellished in the Regulation. 

Based upon my research, I cannot say that the Regulations in question are not a 
reasonable interpretation of the word "salon" as used in the Cosmetology Practice Act. 
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First of all, as noted, Section 40-13-10(7) defines a "salon" as including "any place or part 
thereof, in which cosmetology or any of its practices are performed on the general public 
for compensation." Moreover, there is case law which emphasizes the discrete nature of 
a situation involving cosmetologists who lease a booth or chair from an operator of a 
salon. For example, in Ren-Lyn v. United States of Americ!!, 968 F.Supp. 363 (N.D. 
Ohio Eastern Division), the Court concluded that cosmetologists who leased chairs in a 
salon were not the operator's employees for employment tax purposes. The Court applied 
an extensive common law agency test to determine whether or not an employer-employee 
relationship existed and concluded it did not. The Court presented this analysis: 

[i]n the Sixth Circuit, the following nine factor test has been 
utilized to determine whether a worker is an employee or an 
independent contractor. 

(a) Control, skill and permanency of the 
relationship; 

(b) whether or not the one employed is engaged in 
a distinct occupation or business; 

( c) the kind of occupation, with reference to 
whether, in the locality, the work is usually done 
under the direction of the employer or by a 
specialist without supervision; 

(e) whether the employer or the workman supplies 
the instrumentalities, tools, and the place of 
work for the person doing the work; 

(f) the length of time for which the person 1s 
employed; 

(g) the method of payment, whether by the time or 
by the job; 

(h) whether or not the work is part of the regular 
business of employer; 

(i) whether or not the parties believe they are 
creating the relation of master and servant; and 
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(j) whether the principal is or is not in business. 

Lanigan Storage & Van Co. v. United States, 389 F.2d 337, 342 (6th Cir. 1968); Henry 
v. United States, 452 F.Supp. 253, 254 (E.D. Tenn. 1978) (applying test to beautician 
chair lease arrangement). While the Court thought the case a close one, it found the 
relationship to be more one of independent contractor rather than employer-employee for 
tax purposes. 

Also somewhat instructive is an Opinion of the Texas Attorney General, Op. No. 
L0-90-87 (November 2, 1990). There, the same question which you have presented here 
was raised. The Attorney General of Texas concluded that the issue was primarily fact 
specific; however, the opinion found that certainly a person who was an independent 
contractor leasing space in a salon could be subject to the licensure requirement of Texas 
law even though the Texas statute did not specifically so state. Thus, the Opinion 
concluded: 

Whether he [independent contractor] is "maintaining an 
establishment" under section 19 would, we think, depend 
rather on the nature of his arrangements with the shop. 
Relevant factors would include who has the responsibility for 
"maintaining" the area in which he works and the equipment 
and materials he uses, how he is remunerated for his work, 
who makes the appointments for his clients, and whether the 
shops clients -- walk-in or otherwise -- are assigned to him. 
While he may be an independent contractor, in that he is not 
subject to the control of the shop in the details of his 
performance of cosmetology, it may be that it is the operators 
of the shop, and not he, who maintains the establishment, 
including the booths which it rents out. 

The factors which the Texas Attorney General enumerated are, of course, some of the 
same factors mentioned in the Ren-Lyn case for determining whether the individual 
renting the booth is truly an "independent contractor." 

As stated, considerable deference must be afforded to Regulations 35-15 and 35-16. 
Such Regulations have been, as I understand it, approved by the General Assembly. 
Moreover, as indicated, there is authority supporting the fact that where an individual 
leasing space in a salon is truly an independent contractor, such person may well be 
considered to "operate a salon" within the intent of § 40-13-20. Thus, a court would 
likely conclude that the Board's interpretive Regulations [35-15 and 35-16] so defining 
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the "operation of a salon" appear reasonably related to the intent of the General Assembly. 
Accordingly, such Regulations, which require a license from the Board for an independent 
contractor leasing space in a salon, are legally defensible as valid and binding. 

Notwithstanding the fact that the Regulations are legally defensible, legislative 
clarification in the form of S.567 is probably still warranted. The proposed Bill defines 
"salon" to include "a rental booth." Such would thus clarify the law in this regard and 
interpretation of the present statute would no longer be required. I would thus recommend 
that such clarification be made in the form of your proposed statutory amendments. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


