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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable James S. Klauber 
Member, House of Representatives 
406 E. Henrietta A venue 
Greenwood, South Carolina 29649 

RE: Informal Opinion 

Dear Representative Klauber: 

November 4, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked two 
questions concerning the applicability of Section 7-13-75 of the South Carolina Code of 
Laws. 

QUESTIONS 

1. Does attendance at a fund raiser for a group of local county council 
candidates from one political party, at which the member has jurisdiction over 
their election, constitute a violation of the statute? 

2. When a citizen discovers a violation of sec. 7-13-75, what is the step-by­
step procedure for removal? 

LAW/ANALYSIS 

Section 7-13-75 of the Code provides as follows: 

No member of a county or municipal election commission, voter 
registration board, or combined election and voter registration 
commission may participate in political management or in a political 
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campaign during the member's term of office. No member may make 
a contribution to a candidate or knowingly attend a fundraiser held for 
the benefit of a candidate over whose election the member has 
jurisdiction. Violation of this section subjects the member to removal 
by the Governor or appropriate appointive authority. 

As you can see, Section 7-13-7 5 prohibits members of county or municipal election 
commissions, voter registration boards, or combined election and voter registration 
commissions from participating in specified political activities. In addition to prohibiting 
a member from participating in political management or in political campaigns during the 
member's term of office and making contributions to a candidate over whose election the 
member has jurisdiction, the statute specifically prohibits a member from knowingly 
attending a fundraiser held for the benefit of a candidate over whose election the member 
has jurisdiction. Clearly, then, if a member knowingly attends a fundraiser held for the 
benefit of a candidate or candidates over whose election the member has jurisdiction, the 
statute would be violated. 

If a member violates Section 7-13-75, the member is subject to removal by the 
Governor or appropriate appointive authority. It is my understanding that the Greenwood 
County board of registration was established pursuant to Section 7-5-10 et seq. of the Code. 
Under Section 7-5-10, the members of the board are appointed by the Governor, by and with 
the advice and consent of the Senate. The Governor thus holds the removal power. See 
also, S.C. Code Ann. § 7-5-10. In exercising this removal power, the Governor would do 
so in accordance with the statutes governing the removal of county officers. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated assistant 
attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney General 
nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

73A. (.v( 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


