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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

October 15, 1998 

David E. Rushton, Immediate Past President 
S.C. Jail Administrators ' Association 
Newberry County Detention Center 
3239 Louis Rich Road 
Newberry, South Carolina 29108 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Rushton: 

You have sought an Opinion of this Office regarding the following: 

[a]s you are aware, many County Jails in S.C. are 
suffering overcrowding. At the same time, the S.C. Department 
of Corrections is making S.C. Counties wait approximately two 
weeks to send inmates sentence[ d] to more than 90 days to the 
Reception and Evaluation Center. 

Please advise me of any state law which requires 
Counties to wait until bed space is available at SCDC before 
transferring them there. It is within S.C. State Law to transfer 
inmates, sentenced to more than 90 days immediately? The only 
reference I have seen made to this is Atty. Gen. Op. 2832 1969-
70. 

This would be a tremendous help in helping alleviate 
overcrowding in the County Facilities. Please respond ASAP as 
this is a pressing matter. 
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Law I Analysis. 

Your question is addressed in several prior opinions of this Office. In an Opinion, 
dated April 30, 1991, we referenced S.C. Code Ann. Sec. 24-3-20 which provides in 
pertinent part as follows: 

(A) [a] person convicted of an offense against this State and 
sentenced to imprisonment for more than three months is 
in the custody of the South Carolina Department of 
Corrections, and the department shall designate the place 
of confinement where the sentence must be served. 
Nothing in this section prevents a court from ordering a 
sentence to run concurrently with a sentence being 
served in another state or an active federal sentence. The 
department may designate as a place of confinement any 
available, suitable, and appropriate institution or facility, 
including a county jail or prison camp, whether 
maintained by the department, or otherwise. If the 
facility is not maintained by the department, the consent 
of the sheriff of the county where the facility is located 
must first be obtained .... 

The April 30, 1991 Opinion,. relying upon the foregoing statute, and in response to the 
question whether the Department of Corrections is authorized by law to refuse to accept 
prisoners committed by the several counties, thus stated: 

[t]here is no indication that the Department of Corrections is 
granted any discretion to refuse to accept prisoners; indeed, it 
would appear that in using the word "shall," the General 
Assembly intended that the Department should be required to 
accept all prisoners duly sentenced. It is my understanding that 
this is the interpretation which these statutes have long been 
given by the Department of Corrections and that your (Legal 
Advisor's] advice as well. 

For the foregoing reasons, it is the opinion of this Office 
that the Department of Corrections has no authority to refuse to 
accept prisoners whose sentences are in the categories which 
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reqmre that they be committed to the Department of 
Corrections. 

In another Opinion of June 5, 1991, we addressed the issue of whether "the South 
Carolina Department of Corrections were able to block admissions from counties during 
periods of non-compliance, then could county jails refuse admission after they have reached 
their operating capacity, if the purpose of the refusal were to prevent endangerment and 
constitutional violations that are multiplied by overcrowding?" We responded, reiterating 
the April 30, 1991 Opinion, that the Department could not refuse admission of prisoners 
sentenced "'in the categories which require that they be committed to the Department of 
Corrections."' Likewise, we emphasized that the county could not refuse prisoners, either, 
concluding that we were 

... unaware of any State statutory provisions authorizing county 
jails to refuse admission of prisoners. As referenced, the county 
jail is given the responsibility pursuant to Section 24-5-10 to 
"receive and safely keep in prison any person delivered or 
committed" to the jail. Therefore I am unaware of any statutory 
basis for a county to refuse prisoners typically considered within 
their responsibility to keep .... 

Finally, in an Informal Opinion, dated January 2, 1996, we reaffirmed earlier 
opinions, including the April 30, 1991 Opinion. Specifically, we addressed the issues of 
whether the Department of Corrections could refuse at any time an inmate who is duly 
sentenced by the courts to a period of more than 91 days as well as the question of whether 
if an inmate is sentenced to the Department of Corrections for more than 91 days, when the 
inmate becomes a "State" inmate. We referenced Op. No. 3860of1974 which cited§ 24-3-
60 of the Code. Section 24-3-60 states: 

[t]he clerks of the courts of general sessions and common 
pleas of the several counties in this State shall immediately after 
the adjournment of the court of general sessions, in their 
respective counties, notify the Department of Corrections of the 
number of convicts sentenced by the court to imprisonment in 
the penitentiary. The department, as soon as it receives such 
notice, shall send a suitable number of guards to convey such 
convicts to the penitentiary. 
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In the 1996 Informal Opinion, we interpreted the foregoing statute in the following way: 

[a]s stated, Op. No. 3860 of 1974 emphasizes that the 
effect of Section 24-3-60 is to "place all persons convicted of an 
offense against the State of South Carolina in the custody of the 
Department of Corrections when the sentence exceeds three (3) 
months .... " Beyond that, the statutes are somewhat ambiguous 
as to any question of exact and precise timing. As noted, 
Section 24-3-60 requires the Department to pick up prisoners 
sentenced to the Penitentiary (greater than 90 days) "as soon as" 
the notice is received from the Clerk of Court who is to provide 
such notice "immediately" upon the adjournment of the term of 
General Sessions. The term "immediately" has been construed 
by our courts to mean with reasonable promptness under the 
circumstances. Walkerv. New Am. Cas. Co., 157 S.C. 381, 154 
S.E. 221, 224 (1937); Edgefield Mfg. Co. v. Md. Cas. Co., 78 
S.C. 73, 58 S.E. 969 (1907). The phrase "as soon as" has been 
described as follows: 

[i]t has been said that the phrase is not to be taken 
in all cases in its absolute sense, and that it 
generally means "with reasonable promptness;" 
and often denotes merely a reasonable time. 

The phrase also means "immediately." 6A 
C.J.S. "As". 

Further, as noted above, we have emphasized that Section 
24-3-30 intended that "authority for determining the facility for 
confining individuals convicted of State offenses whose 
sentences exceed three months be placed with the State Board 
of Corrections." While a particular local facility must approve 
its being a designated facility, I am advised that such is done 
pursuant to contract on a routine basis. 

Thus, upon sentencing for greater than 90 days, a 
prisoner becomes the custody of the Department of Corrections. 
The Department is required by Section 24-3-60 to pick up such 
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prisoners as soon as it is notified by the Clerk of Court unless, 
of course, the prisoner is designated by the Department to 
remain in the local facility to serve his sentence upon approval 
of the local authorities. If the prisoner is to be transferred to a 
Department facility, such pick-up is required to be done by the 
Department with due diligence or reasonable promptness. Until 
such transfer is accomplished, of course, the local facility is 
required to '"safely keep" such prisoners. 

Again, we reiterated that the Department of Corrections possesses no authority to refuse at 
any time an inmate who is duly sentenced by the courts to a period of greater than 90 days. 

These various opinions remain in effect and unaltered by this Office. If there is 
anything further, please advise. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant 
Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

. /n 
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Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


