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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

Tammy D. Crooks 

September 21, 1998 

Special Assistant for Charter School Development 
Williamsburg Enterprise Community Commission, Inc. 
P.O. Box 428 
Kingstree, SC 29556 
(Also by fax: 803-354-3252) 

Dear Ms. Crooks: 

You have requested advice as to questions related to your organizations development the 
plans for a charter school with a grant from the State Department of Education. Those issues are 
separately addressed below. 

S.C. Code Ann. § 59-40-40 (Supp. I 997)ofthe Charter School Act defines a "charter 
school" as a "public, nonsectarian, nonreligious, nonhome-based, nonprofit corporation forming a 
school which operates within a public school district, but is accountable to the local school board 
of trustees of that district, which grants its charter." In essence, a "charter school" is a school "that 
is free of many of the constraints of state regulation and that uses creative and unconventional 
instructional techniques and structures .... "Howard, "Rewarding and Sanctioning School District 
Performance By Decreasing or Increasing The Level of State Control," 5 Kansas Journal of Law and 
Public Policy, 187, 189 (Spring, 1996). See also §59-40-50 (A). 

You have asked whether the school district to which your commission will apply for a charter 
may require that students sign binding commitments to attend the school at the time application is 
made. I know of nothing in the charter school law that contains such a requirement. The Act does 
require "evidence that an adequate number of parents, teachers , pupils or a combination thereof 
support the formation of a charter school." §59-40-60 (F)(3). Whether this provision requires the 
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submission of a list of interested students at the time of application is currently one of the subjects 
of an appeal pending before the South Carolina Supreme Court. (Beaufort County School District 
v. Lighthouse Charter School Committee, et al). Normally, Opinions of Office do not address 
matters that are the subject of litigation. Accordingly, I do not address herein whether a list must 
be produced at the time of application; however, even if such a list were required, I know of nothing 
in the charter school act that would require that students commit at the time the charter application 
is made. See §59-40-50 (8)(6) and (7). 1 

This letter is an informal opinion. It has been written by the designated Assistant Deputy 
Attorney General and represents the opinion of the undersigned attorney as to the specific questions 
asked. It has not, however, been personally reviewed by the Attorney General nor officially 
published in the manner of a formal opinion. 

If you have further questions, please let me know. 

JESJr. 

1 
• You have asked whether the requirement that student names be produced would violate 

the Family Educational Rights and Privacy Act. 20 U.S.C.§ I 232g. I do not address this question 
because it relates to the above issue on appeal; however, I do note for your information that FERPA 
contains exemptions for the release of information to other school officials having legitimate 
educational interests. § l 232g (b ). 


