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The Honorable Larry L. Koon 
Member, House of Representatives 
420-C Blatt Building 
Coluniliia, South Carolina 29211 

Dear Representative Koon: 

Referencing Act No. 316 of 1990, you have requested the opinion 
of this Office on the following scenarios and questions. 

1. Assume that a school district not subject to 
the state procurement code wishes to hire an 
architect. Further assuming that it issues 
a Request For Proposals for such services, 
may the school board select a "short list" 
pursuant to its selected criteria? 

2. If the 
architect 
each the 
location, 
architect 

school board interviews each 
on the short list and describes to 
proposed project's dimensions, 
functions, and cost, may each 

propose his or her fee? 

3. Under Act No. 316, would it be necessary for 
the board to terminate negotiations with the 
top-rated architect on the short list before 
the next-ranked architect could state his or 
her fee? 

After a brief discussion of Act No. 316 and rules of statutory con­
struction, each of your questions will be examined. 

Act No. 316 

Act No. 316 of 1990 amends the South Carolina Code of Laws to 
add Section 40-3-165, which provides: 
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Architects shall not enter into a contract 
for professional services on any basis other than 
direct negotiation thereby precluding participa­
tion in any system requiring a comparison of 
compensation. Provided, however, an architect 
may state compensation to a prospe~tive client in 
direct negotiation where architectural services 
necessary to protect the public health, safety, 
and welfare have been defined. 

Statutory Construction 

In construing any statute, the primary objective of both the 
courts and this Office is to ascertain and effectuate legislative 
intent, if at all possible. If the terms of a statute are plain and 
unambiguous, such terms must be applied in their plain and ordinary 
sense unless there is some indication that another meaning is intend­
ed. Etiwan Fertilizer Co. v. South Carolina •rax Commission, 217 
S.C. 354, 60 S.E.2d 682 (1950). If the terms of a statute are 
clear, such terms will be applied literally. Mitchell v. Mitch­
ell, 266 s.c. 196, 222 S.E.2d 499 (1976). In the absence .of ambigu­
ity, words must not be added to or taken from a statute. ; Federal 
Ins. Co. v. Speight, 220 F. Supp. 90 (D.S.C. 1963). 

Question 1 

You inquire whether a school district not subject to the state 
procurement code 1/ may issue a Request For Proposals for archi­
tectural design services and, from the architects responding, select 
a "short list." We advise that no provision of Act No. 316 would 
prohibit such a school district from establishing a short list after 
evaluating responses to its Request For Proposals. 

Question 2 

Next, you inquire whether, if such school district interviews 
each architect on the short list and describes to each the project's 
dimensions, location, functions, and costs, each architect may pro­
pose his or her fee. We advise that Act No. 316 permits architects 
to propose a fee in such cases, because in our opinion such inter­
view would constitute "direct negotiation." The description of the 
proposed project's dimensions, location, functions, and costs would 

1/ See Sections 11-35-50 and 11-35-310(18) of the Code as to 
the Consolidated Procurement Code not being applicable to school 
districts generally. But see Section 11-35-70 of the Code. 
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most probably constitute an adequate definition of "architectural 
services necessary to protect the public health, safety, and wel­
fare" as provided in the second sentence of new Section 40-3-165; it 
is beyond argument that construction of facilities by a school dis­
trict must take into account public health and safety factors due to 
the use of the facilities and also the population using such facili­
ties. 

' 
Question 3 

Finally, you inquire whether, under Act No. 316, it would be 
necessary for such school district to terminate negotiations with 
the top-rated architect on the short list before the next-ranked 
architect could state his or her fee. We advise that Act No. 316 
does not require a school district to terminate negotiations with 
the top-rated architect before negotiating with and receiving a 
proposal from all other architects on the short list, where the 
others on the short list have been interviewed and have had the 
project described to them as indicated above, i.e., direct negotia­
tions have taken place. 

Conclusion 

' In conclusion, we advise that the second sentence of new Sec-
tion 40-3-165 qualifies the first sentence, with the result that, 
under the facts described above, an architect is.permitted to partic­
ipate in a selection process wherein a school district, or other 
appropriate client, knows the fee proposal of each architect on the 
short list before it finalizes its negotiations with the architect 
ultimately selected. 

With kindest regards, I am 

PDP/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. cook 
Executive Assistant for Opinions 

cc: Dr. Evelyn Blackwelder 

Sincerely, 

p~ f). /[,./v-JIC-0 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

South Carolina School Boards Association 


