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George A. Markert, Assistant Director 
South Carolina Court Administration 
P. 0 . Box 50447 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear George: 

In a letter to this Office you questioned the effect of improper or 
inadequate performance bonds on the commissioning of magistrates. You asked 
whether a commissioned magistrate acts in a de facto capacity where the 
performance bond for that office is, or has become, inadequate or not in a form 
prescribed by this Office. 

Pursuant to S.C. Code Ann. § 22-1-150 a performance bond is required of 
magistrates. Such provision states in part: 

No person shall be commissioned, nor shall he 
continue to hold office or be qualified to discharge 
the duties and exercise the powers of magistrate, until 
he enters into and files, in the office of the clerk of 
court of the county in which he is to serve, bond to 
the State in a sum specified by the governing body of 
such county. ... Any magistrate not in compliance 
with this section shall be subject to immediate 
removal from office until he shows good cause to the 
Supreme Court for not obtaining such bond. 
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It is generally stated: 

As a rule, an officer does not acquire a legal standing 
until the required bond is given, although he may be 
regarded as an officer de facto. 

63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees, Section 129, p. 761. 

It has been further stated: 

A number of cases have also taken the position that 
a person may be a de facto officer when the only 
defect in his title is due to his failure to perform 
some step required to perfect his legal title to the 
office, such as ... the giving of a proper bond ... 
Under this view, statutes requiring the taking of an 
oath or the giving of a bond have been construed as 
not preventing a person from being a de facto offi­
cer.1 

1 Admittedly that same provision states further that " ( o )ther cases, however, 
have taken the position that an officer's failure to take an oath or give a bond 
renders him a usurper and not a de facto officer." However, this Office has 
typically cited the ruling in Bradford v. Byrnes, 221 S.C. 255 at 261-262, 70 
S.E.2d 228 (1952) that 

The purpose of the doctrine of de facto officers is the 
continuity of governmental service and the protection 
of the public in dealing with such officers ... As 
nature abhors a void, the law of government does not 
ordinarily countenance an interregnum. 

An opinion dated August 30, 1971 stated that a magistrate in possession of an 
office and performing its duties who has entered thereto by right with "all 
surroundings affording an appearance of a de jure official status" should be 
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Id. Section 594, p. 1092. Such is consistent with an early South Carolina case, 
Kottman v. Ayer, 3 Stroh. 92 (1848) which indicated that the law which requires 
a bond or oath is "merely directory." The Court stated further: 

The omission to qualify by giving bond or taking the 
oaths is cause of forfeiture; but so long as the officer 
appointed continues to discharge the duties of his 
office, his official acts as to third persons, are legal. 

3 Stroh. at 94. 

Consistent with the foregoing, it appears that a magistrate not properly 
bonded could be considered as serving in a de facto capacity. However, as 
referenced by Section 22-1-150 the Supreme Court may review this matter 
further. 

With kind regards, I am 

CHR/an 

Very truly yours, 

Ct~vtfl·l~ -
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APPROVED BY: 
··1 1 Lfl V IA /"~> 

4l~2~o~:r,0) · / ~~. 
Executive Assistant for Opinions 
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considered as serving in a de facto capacity even though holding over after the 
expiration of his term of office. 


