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July 1, 1992

The Honorable Joe Wilson
Senator, District No. 23
Gressette Senate Office Building
Suite 606

Columbia, SC 29202

Dear Senator Wilson:

You have asked whether a domesticated foreign corporation can
qualify for in-state preference in procurement.

The in-state preference is set forth in §11-35-1520(9). In
subsection (e) of that section, the statute provides in part that

A vendor is considered to be a resident of
this State if the vendor is an individual,
partnership, association, or corporation that
is authorized to do business within the State,
maintains an office in the State, maintains a
representative inventory of commodities on
which the bid is submitted, and has paid all
assessed taxes.

The above-quoted sub-section clearly indicates that domesticated
foreign corporations are eligible for consideration for the in-
state preference when the procurement involves the sale of goods or

services.

The Procurement Review Panel has consistently held that a domesti-
cated foreign corporation is entitled to the resident vendor
preference, assuming all other statutory requirements have been
met. The Panel first so held in 1982 in Durr-Fillauer Medical,

Inc., Case No. 1982-1. On Page 4 of its decision (copy enclosed),

the Panel held that a resident vendor must be "a resident of the
State or a foreign corporation authorized to do business in the
State . ." (emphasis added). This conclusion has been

reiterated by the Panel in a number of subsequent cases.



I

The Honorable Joe Wilson
Page 2
July 1, 1992

This does not address the question as it might arise in other

contexts, notably construction contracts. However, the in-state
preference becomes a factor in these situations only in the
unlikely event of a tie bid. I have inquired at the State

Engineer's Office concerning this, and was informed that a tie bid
situation has never occurred on a construction contract and that
moreover, the last time an out-of-state construction contractor won

a state contract was about twenty years ago.

Since the in-state preference issue therefore only seems to arise
in connection with the procurement of goods or services, I assume
that your question deals with that issue, which is resolved by the
terms of the statute as quoted above. If I am incorrect about what
you are requesting, please let me know, and I will attempt to
determine what the statute means in contexts other than procure-

ments of goods. '

Sincerely yours,
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Kenneth P. Woodington
Senior Assistant Attorney General
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EDWIN E. EVANS
Chief Deputy Attorney General
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ROBERT D. COOK
Executive Assistant for Opinions




