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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFACE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 2921\_ 

TE!EPHONEc 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

July 20, 1992 

The Honorable Sue R. Townsend 
Coroner of Aiken County 
Post Off ice Box 1469 
Aiken, South Carolina 29801 

Dear Coroner Townsend: 
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In a letter to this Office you referenced a situation 
involving an Indian burial. You asked the following ques­
tions: 

1. 

2. 

3. 

Can a family have a private funeral 
without a funeral director? 

Do the State statutes providing for 
a medical examiner, Sections 17-5-
210 et seq. of the Code, refer only 
to those counties with a medical 
examiner? 

Can a family place a corpse on a 
platform to burn or just decompose? 

As to your first question, I am unaware of any statute 
that comments directly on private funerals. A prior opinion 
of this Office dated March 2, 1973 commented as to burials 
on private property " as long as a proper permit for 
burial is obtained, there is no law covering private proper­
ty burial " In examining your question, several stat­
utes dealing with funeral directors must be considered. 
Section 40-19-10(2) of the Code includes in the definition 
of "the practice of funeral service": 

(a) engaging in providing shelter, 
care, and custody of the human dead; 
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(b) the practice of preparing the human 
dead by embalming or other methods for 
burial or other disposition; 

(c) arranging for the tEansportation of 
the human dead; ... 

(d) engaging in the practice or perform­
ing any functions of funeral directing 
or embalming as presently recognized by 
persons engaged in these functions. 

Pursuant to Section 40-19-190 (E) of the Code, "(i)t is 
unlawful for any person who has not been licensed or 
registered (as a funeral director or embalmer) to 
transact, practice or hold himself ... out as transacting or 
practicing funeral service .... " A violation of such provi­
sion is a criminal misdemeanor subject to a fine of not less 
than five hundred dollars nor more than twenty-five hundred 
dollars or a term of imprisonment of six months, or both. 
See: Section 40-19-220 of the Code. 

As referenced, included in "the practice of funeral 
service" are the acts of "providing shelter, care and custo­
dy of the human dead", "preparing the human dead for 
burial or disposition", "arranging for the transportation of 
the human dead" and "performing any functions of funeral 
directing." If any of the activities associated with a 
private funeral would include the above-referenced activi­
ties or any other within the definition of "the practice of 
funeral service", such must be performed by a licensed funer­
al director or embalmer, depending on the circumstances. 
Also to be considered is Section 40-19-110 of the Code which 
states 

The practice of funeral service may be 
engaged in only at the licensed estab­
lishment which is listed as the 
licensee's primary place of business 
except with written permission by the 
Board. A licensed funeral director 
shall make arrangements with clients and 
must be at the place of the funeral and 
committal services. 

Pursuant to such provision, the location for the "practice 
of funeral service" is restricted to a licensed establish­
ment and a funeral director must be in attendance at the 
funeral service and commitment. 
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An ambiguity in examining the role of a funeral direc­
tor in a death is a regulation of the Department of Health 
and Environmental Control, R.61-19 (18) which provides in 
part 

(b) The funeral director or person 
acting as such who first assumes custo­
dy of a dead body shall file the death 
certificate. (emphasis added) 

See also: R.61-19 (19) dealing with delayed registration of 
death, R.61-19 (23) dealing with permits for transportation 
of a dead human body and R.61-19 (25) dealing with removal 
of a dead body which also refer to "person acting as such." 
The term "person acting as such" is not further defined. 

Therefore, as to your question as to whether a family 
can have a private funeral without a funeral director, the 
referenced statutory provisions seem to indicate that if any 
activities involved come within the definition of "the prac­
tice of funeral service" as set forth by Section 
40-19-10 (2) a licensed funeral director or embalmer, depend­
ing on the circumstances, would have to be involved. If 
this type situation is a recurring problem, consideration 
could be given to seeking legislation directly on the matter. 

You next asked whether the provisions of Sections 17-5-
210 et seq. of the Code are applicable only to counties with 
a medical examiner. You particularly referenced Section 
17-5-310 which requires that a permit for cremation be ob­
tained from the county medical examiner or his deputy prior 
to cremation. Several of the provisions of Sections 17-5-
210 et seq. are specific in making reference only to a ''coun­
ty medical examiner" or a "deputy medical examiner." Sec­
tion 17-5-310 states 

When the body of any dead person who 
died in the county is to be cremated, 
whoever required the cremation shall 
secure a permit for such cremation from 
the county medical examiner or his depu­
ty 

No reference is made to actions by a coroner in such re­
gard. 
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Generally, in interpreting a statute the primary pur­
pose is to ascertain the intent of the Legislature. Multi­
Cinema Ltd. v. s.c. Tax Commission, 292 s.c. 411, 357 
S.E.2d 6 (1987). In construing a statute, words must be 
given their plain and ordinary meaning without resorting to 
subtle or forced construction for the purpose of limiting or 
expanding the statute's operation. Walton v. Walton, 282 
s.c. 165, 318 S.E.2d 14 (1984). A prior opinion of this 
Off ice dated June 8, 1983 stated that Section 17-5-260 did 
not apply to counties without a medical examiner. Similar­
ly, an opinion of this Office dated January 14, 1988 deter­
mined that Section 17-5-310 is applicable only in situations 
where the off ice of county medical examiner has been estab­
lished. The opinion commented further that this Office was 
unaware of any statute which requires that a cremation per­
mit be obtained from a coroner. 

You also asked whether a family can place a corpse on a 
platform to burn or just decompose. Included in your letter 
was a letter from Jacquelyn Dickman, Assistant General Coun­
sel of the Department of Health and Environment Control, who 
had also been questioned by you as· to whether there were 
prohibitions to burning a deceased human as part of an Indi­
an funeral rite. Ms. Dickman stated: 

Although ... (DHEC) ... has prohibitions 
on open burning, ceremonial burnings are 
exempt. There is no other applicable 
prohibition, but parties responsible for 
the burning ritual would have to ensure 
that any remains were handled so as not 
to cause a public health nuisance. 

I assume that Ms. Dickman was citing DHEC Regulation 
61-62.2 which states 

Open burning is prohibited 
(C) Campfires and fires used 
recreational purposes, 
occasions, or human warmth. 
added) 

except 
solely for 
ceremonial 

(emphasis 

Again, State law does not appear to comment directly on 
your question. However, even though the General Assembly 
has not specifically contemplated the type disposition refer­
enced in your letter, we cannot imagine that the General 
Assembly would expressly permit such a practice by statute. 
I would note that the General Assembly and DHEC has been 
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sensitive to health and safety concerns regarding the han­
dling of dead human bodies. For instance, DHEC Regulation 
61-19(28) states that as to transportation of dead bodies, 

A dead human body transported by common 
carrier must be placed in a carrying 
container adequate to prevent the seep­
age of fluids and escape of offensive 
odors . . . If embalming is not possible, 
or if the body is in a state of decompo­
sition, it shall be shipped only after 
enclosure in a strong tightly sealed 
shipping case. 

See also: Section 44-29-20 of the Code dealing with the 
transportation of human remains infected with dangerous, 
contagious or infectious diseases; Sections 44-43-510 et 
seq. of the Code dealing with the disposition of bodies 
required to be buried at public expense. Therefore, a 
strong case could be made that public heal th and safety 
would be a major factor in any considerations regarding the 
disposition of a dead human body. As a result, clarifica­
tion from the General Assembly would be in order. Pending 
any such clarification it appears that public health consid­
erations would have to be closely monitored. As a result, 
you may wish to consult DHEC again as to their review of 
your question. 

With kind regards, I am 

CHR/an 

&::;:_:· 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


