
[ 

l 

T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFflCE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 

TEU'PHONE lllJ. 734-3970 

FACSIMILE lll3·2SJ.628J 

December 13, 1990 

The Honorable Bobby B. Rabon 
Judge of Probate, Sumter County 
Room 206, Sumter County Courthouse 
Sumter, South Carolina 29150 

Dear Judge Rabon: 

By your letter of November 8, 1990, you have asked for 
the opinion of this off ice as to when the new salaries of 
the Probate Judges, which are based upon the official 
United States census, will take effect for those judges who 
will move to a higher salary level. You have also asked 
whether the new salary will include only the base salary 
or, in the alternative, will such increase include the base 
salary plus cost of living increases imposed since the 
adoption of the statute concerning salaries. 

s.c. Code Ann. §8-21-765 ( 1989 Cum. Supp.) 
establishes the salary schedule for Probate Judges; part 
(A) provides in relevant part: "The salary of the office 
of probate judge is based on a salary schedule which uses 
base salaries determined by population categories according 
to the latest official United States Decennial Census." 
Then follows the salary schedule based upon county 
population. 

The census is taken every tenth year on April 1, such 
date to be known as the "decennial census date" according 
to 13 U.S.C. §141(a); that date was April 1, 1990. The 
tabulation of total population by states must be 
transmitted to the President of the United States by 
December 31, 1990, according to 13 U.S.C. §141(b). Census 
data are then transmitted to the states within one year 
after the decennial census date, according to 13 u.s.c. 
§141(c), which date would be, at the latest, March 31, 1991. 

The federal statutes governing 
census do not say specifically when 

the 
the 

taking of the 
census becomes 
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effective as to a particular jurisdiction. In a telephone 
conversation with an official at the Census Bureau's 
Regional Office in North Carolina, we were advised that the 
census becomes official when the census figures arrive in a 
particular state, probably in March 1991. The Bureau is 
considering a plan which would call for slightly earlier 
transmittal of census data to counties and municipalities, 
but whether the plan will be implemented is unknown at this 
time; if the plan is implemented, census data could arrive 
in the State in late February or early March 1991. 

Conversations with the demographer in the Division of 
Research and Statistical Services of the State Budget and 
Control Board yielded the same conclusion, that the census 
figures will be effective under state law just as soon as 
they are effective under federal law. We were advised that 
while the General Assembly usually adopts the decennial 
census as the true and correct enumeration of the state and 
its subdivisions, see §1-1-730, such is not necessary to 
make the figures official in the state. 

Additional research has turned up numerous cases which 
reach a variety of results as to the effective date of the 
census. As noted in 14 Am.Jur.2d Census §7, the courts in 
various jurisdictions have held that the census would not 
be effective 

until the date of official publication, 
promulgation, or announcement, or date 
of final publication or announcement, 
and in other cases that it is not 
effective until the date of "legal 
ascertainment," the date when the census 
becomes "available," the date of the 
filing of the enumerator's list, the 
date of verified and certified 
enumeration, the date of certification 
or transmission by the secretary of 
state, or the date of the publishing and 
recording of a proclamation by the 
governor. However, in other cases it 
has been held that a census is effective 
from the date of preliminary publication 
or announcement, or the date or time of 
public notoriety. And where a statute 
provides for the taking of a census "as 
of" a certain date, it has been held in 
some cases that the census is effective 
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as of that date, although there is 
authority to the contrary. 

In Forde v. OWens, 160 s.c. 168, 158 S.E. 147 
(1931), a decision involving salaries of municipal 
officials which were based on population of the 
municipalities, the municipal officials' salaries were to 
progress to the next level whenever the municipality 
attained the requisite population according to "the last 
preceding published United States census .... " 160 s.c. at 
171. The court construed "published" in its general sense 
of "making public." Publication of the census results in 
this case was accomplished by making known authentically 
the results by census officials to city officials and by 
bulletins published in the newspapers. Such would be 
consistent with advice given to this Office verbally by the 
state and federal officials noted above. 

The effect of the foregoing on the salaries of Probate 
Judges which will increase as a result of a county's gain 
in population, in terms of a county's budget and 
appropriation process and any relevant constitutional 
considerations, must be examined. 

Section 8-15-10 of the Code leaves the determination 
of compensation of officers and employees of a political 
subdivision to the political subdivision: 

Except as otherwise provided or as 
prohibited by the Constitution of this 
State, the compensation of all officers 
and employees of any political 
subdivision, department or agency 
thereof shall be as from time to time 
provided by the General Assembly or the 
particular political subdivision, 
department or agency concerned, as the 
case may be. 

In addition, a provision of home rule, §4-9-30(7), provides 
in relevant part that the "salary of those officials 
elected by the people may be increased but shall not be 
reduced during the terms for which they are elected .... " 
The county budget process is specified in §4-9-140, which 
section provides for supplemental appropriations after the 
county's annual budget has been adopted. Probate Judges in 
those counties which will move to a higher population 
category as a result of the recent census may wish to begin 
working now with their county councils toward 
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implementation of the salary increases when the official 
figures are received in this State.1/ 

Whether the increase in salary for Probate Judges in 
the affected counties would be retroactive to April 1, 1990 
(the decennial census date) or July 1, 1990 (the beginning 
of the counties' current fiscal year) is doubtful. Article 
III, §30 of the State Constitutional provides that the 
"General Assembly shall never grant extra compensation, fee 
or allowance to any public officer, agent, servant or 
contractor after service rendered, or contract made .... " 
This Off ice has opined previously that such provision would 
also apply to political subdivisions such as counties and 
school districts. See Ops. Atty. Gen. dated July 19, 
1979; July 14, 1958; August 23, 1979; September 29, 1981; 
and February 25, 1955, as examples.2/ Thus, we are of 
the opinion that the salary increaies would become 
effective whenever the census figures become official and 
would be prospective rather than retroactive, since 
retroactive application would effectively result in 
additional compensation being paid after services have been 
rendered. 

Finally, whether the salary increase will include the 
base salary as stated in §8-21-765, or the base salary 
plus cost of living increases imposed since the adoption of 
§8-21-765, must be addressed. In an opinion of this 
Office dated April 23, 1990 (copy enclosed), is stated the 
following: 

1/ South Carolina Court Administration is 
"charged -with monitoring compliance" of §8-21-765, by 
§8-21-765(B). Most probably that agency will be able to 
of fer assistance to Probate Judges who need assistance when 
the official census figures become available. 

2/ Though the Supreme Court did not decide 
whether Article III, §30 would apply to counties, the court 
stated in Bales v. Aughtry, ~~s.c. ~~' 395 S.E.2d 177 
(1990), in footnote 2, "The parties do not argue and we 
need not address whether this constitutional prohibition 
applies to county government in view of its express 
reference to the General Assembly." 395 S.E.2d at 179. 
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You asked "if population figures shift a 
county from one salary level to a higher 
level, is it correct to say that the 
base figure now listed in the statute 
for the higher level must be adjusted 
for any cost of living increases granted 
since implementation of the statute, 
thereby creating a new base figure every 
time a cost of living allowance (COLA) 
is granted?" You gave as an example a 
new base figure under Section 
22-8-40{B)(l)(C) of the Code of $27,040 
after taking into consideration a 1989 
four (4%) per cent adjustment and a 1990 
four (4%) adjustment.(sic.] 

As stated, Section 22-8-40(E) 
provides for the annual adjustment of 
the base salaries established in 
subsection (B} in accordance with the 
cost of living increase provided. 
Therefore any base salary figure 
established by such provision would be 
adjusted in accordance with cost of 
living increases granted since the 
statute was implemented. 

While this opinion dealt with magistrates' salaries, both 
magistrates' salaries and the salaries of Probate Judges 
were established by Act No. 678 of 1988 in accordance with 
populations of the respective counties. Just as 
§22-8-40 requires annual cost of living adjustments for 
salaries of magistrates, §8-21-765(B)(last paragraph) 
requires such adjustments for Probate Judges. Thus, the 
base salaries for Probate Judges whose county populations 
rise to the next level would not actually be the dollar 
amount specified in §8-21-765(A), but would be the amount 
as it has been adjusted for cost of living increases since 
§8-21-765 was implemented. Of course, a county counciL 
could establish a higher salary if it wished; the amounts 
specified in §8-21-765, as adjusted, are only minimum 
salary levels. 

We trust that the foregoing has satisfactorily 
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responded to your inquiry. 
clarification or additional 
With kindest regards, I am 

Please 
assistance 

Sincerely, 

advise me if 
should be needed. 

'f~O.ft~ 

PDP:gmb 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


