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'l'he Honorable David W. Coker 
Magistrate 
Post Office Box 10142 
Charleston, South Carolina 29411 

Dear Magistrate Coker: 

In a letter to this Off ice you requested an 
interpretation of Sections 56-1-30(3) and 56-1-35 of the 
Code which deal with driver's license requirements of 
military personnel. You stated that you have construed 
such provisions to indicate that active duty military and 
their dependants are exempt from driver's license 
requirements of this State if they have a valid license 
from their home state unless they become permanent 
residents of this State. 

Section 56-1-30(3) exempts from the South Carolina 
driver's license requirement 

a nonresident on active duty in 
the Armed Services of the United States 
who has a valid license issued by his 
home state and the nonresident's spouse 
or dependent who have a valid license 
issued by his home state .... 

Section 56-1-35 states 

(a) member of the Armed Services of the 
United States and his dependents, who 
become permanent residents of this 
State, have ninety days to apply for a 
South Carolina driver's license, .... 
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Referencing such provisions, I am in agreement with 
your construction that active duty military and their 
dependents do not have to obtain a South Carolina driver's 
license unless they become permanent residents of this 
State. However, as provided by Section 56-1-35, if these 
individuals become permanent residents of this State, they 
must apply for a license within ninety days. 

You also asked at what point a member of the Armed 
Forces becomes a permanent resident of this State. As 
stated in a prior opinion from this Office dated 
November 2, 1983, the determination of the residence of an 
individual is a mixed question of law and fact. See: 

·Clark v. Mccown, 107 s.c. 209, 92 S.C.2d 479 (1917). 
Therefore, a definitive answer for all circumstances is not 
possible. However, in evaluating such status, as stated in 
the referenced prior opinion, 

(o)ne primary question is the intent 
of the individual Factual 
evidence of the individual's intent to 
change his residence may be found in 
such manifestations as where the 
individual pays income and property 
taxes, where he remains registered to 
vote, or what permanent address he 
utilizes in filling out various f orrns 
and applications (A) 
determination must be made whether or 
not the individual, for all other 
intents and purposes, has manifested a 
desire to move his residence into South 
Carolina. This will largely turn on 
the intent of the individual concerned, 
as manifested by his behavior. 

If there is anything further, please advise. 

CHR:gmb 

Sincerely, 

ct. wh ';!./;Zr.( ""4 ---
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 
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Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


