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The Honorable Timothy F. Rogers 
Member, House of Representatives 
530A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Rogers: 

You anticipate that firefighters in the City of Columbia may 
join or become part of the State retirement system. Related there­
to, you have asked two specific questions. You have questioned 
whether any action taken by the City Council prohibiting the aliena­
tion of any remaining funds in the present retirement fund to a 
private entity would be binding upon the Columbia city manager. You 
have likewise questioned whether any action taken by city council 
with respect to cost of living adjustments for firefighters would be 
binding upon the city manager. Finally, you have inquired whether 
proceeds from the firemen's insurance and inspection fund authorized 
pursuant to Sections 23-9-310 et seq. of the Code may be used for 
funding of the proposed pension plan and, if so, what is the mecha­
nism for appropriating such funds? 

The answers to your first two questions are fairly straightfor­
ward. Sections 5-13-10 et seq. of the Code establishes the coun­
cil-manager form of government. It is our understanding that this 
is the form of government presently in existence in the City of 
Columbia. Section 5-13-30 establishes "(a)ll legislative powers of 
the municipality and the determination of all matters of policy" in 
city council. Section 5-13-50 authorizes city council to employ a 
city manager. Section 5-13-90 makes it clear that the manager 
" shall be the chief executive officer and head of the administra­
tive branch of the municipal government." In addition, pursuant to 
such provision the city manager " shall be responsible to the 
municipal council for the proper administration of all affairs of 
the municipality." Based on the foregoing statutes, it is our opin­
ion that any action taken pursuant to municipal ordinance by city 
council with regard to how the presently-existing pension plan may 
be modified is a question of legislative policy and would be binding 
upon the city manager.1/ 

1/ Of course, it is presumed that in any particular instance 
council is empowered to act. 
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As to your remaining question, Section 23-9-310 of the Code 
provides as follows: 

(i)n each city or town which has a regularly 
organized fire department under the control of 
the mayor and council or intendant and council 
of that city or town and in each unincorporated 
community having a population of two hundred 
fifty persons within an area of one mile radius 
in this State which has a regularly organized 
fire department under the control of a responsi­
ble authority or representative group of citi­
zens in the community having in serviceable 
condition for fire duty fire apparatus and neces­
sary equipment belonging thereto to the value of 
ten thousand dollars and upwards and having a 
total personnel of not less than ten men, includ­
ing paid and volunteer members, deriving bene­
fits from the provisions of this article, there 
must be appointed a local board of trustees, to 
be known as the trustees of the firemen's insur­
ance and inspection fund, to be composed of 
three or five members. 

Furthermore, Section 23-9-410 of the Code provides that the State 
Treasurer shall pay over the amount collected upon the premiums in 
the insurance business which are required to be reported pursuant to 
Section 38-7-70 of the Code to the treasurers of the counties to 
which premiums are allocated in accordance with Section 38-7-70 in 
the respective portions resulting from the allocations. This Sec­
tion further provides that 

(a)ll monies 
equitably used 
and entirely 
of skilled and 
the county. 

so collected must be set apart and 
by each of the treasurers solely 
for the betterment and maintenance 
efficient fire departments within 

Section 23-9-460 of the Code provides that 

(n)o funds of firemen's insurance and inspection 
fund may be divided among the firemen of any 
fire department in cash. When any fire depart­
ment by a majority provides for the expenditure 
of any funds for the collective benefit and 
enjoyment of the entire department, it is manda­
tory for the local trustees and the state trust­
ees of the South Carolina State Firemen's Associ­
ation to approve the expenditure. None of 



The Honorable Timothy F. Rogers 
Page 3 
March 14, 1989 

the funds may be expended in any manner for any 
purpose for which any city, town, unincorporated 
corrununity, or county may be legally liable. 

With regard to these existing statutes, you have questioned whether 
it would be legally permissible to use any portion of the fund creat­
ed pursuant thereto for use as part of the contemplated pension 
plan. While this question is a close one, it is our conclusion that 
such funding is legally authorized. 

Section 23-9-460 clearly prohibits dividing any portion of the 
firemen's insurance and inspection fund "among the firemen of any 
department in cash." However, this Section further provides that 
when any fire department by a majority provides for the expenditure 
of any funds "for the collective benefit and enjoyment of the entire 
department" such funds may be expended therefor. A proposed modifi­
cation in the pension plan for the firefighters for the City of 
Columbia would presumably be for the collective benefit and enjoy­
ment of the entire fire department. 'Any pension plan or retirement 
benefit is designed to promote the general welfare of all employees 
even those who have not yet retired. By their nature, pension plans 
are designed to promote employee morale and give all employees peace 
of mind and security. Town of New Shoreham v. Rhode Island Public 
Utilities Corrunission, et al., 464 A.2d 730 (R. I. 1983); Bertel v. 
Board of Education of the Township of Cherry Hill, 240 A.2d 678 
(N. J. 1968). Therefore, we believe the General Assembly contemplat­
ed that the statute be used for payments which would promote a pen­
sion plan for firefighters.£/ 

You have also asked what is the statutory mechanism for dis­
bursement of the firemen's insurance and inspection fund pursuant to 
the foregoing purpose. The answer to this question appears to be 
covered by Section 23-9-460. Such statute provides that any expendi­
ture of funds by a fire department must be authorized by a majority 
of that department. This Section also provides that "it is mandato­
ry for the local trustees and the state trustees of the South Caroli­
na State Firemen's Association to approve the expenditure." In 
summary, Section 23-9-460 clearly requires the approval by a majori­
ty of the firemen in the department, approval by the local trustees 
established pursuant to Section 23-9-320 and approval by the state 
trustees of the South Carolina State Firemen's Association before 
any disbursement may be made. 

2/ Of course, the specifics of any proposed plan have not 
been presented to us and we make no comment regarding any particular 
plan. our opinion herein corrunents only upon whether the statute 
contemplates usage of these funds as part of a pension plan. 
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If we can be of further assistance, please let us know. 

Cl~r-t/l~..A-
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

~o~,M 
Executive Assistant for Opinions 


