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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 1!549 

COLUMBIA S.C. 292 11 
TE1£PHONE: 803- 734- 3680 
FACSIMILE: 803-253-6283 

November 9, 1989 

The Honorable Alex Harvin, III 
The Majority Leader Emeritus 
House of Representatives 
Post Office Box 266 
Summerton, South Carolina 29148 

Dear Representative Harvin: 

As you know, your letter dated October 18, 1989, to Attorney 
General Medlock, was referred to me for response. That letter 
states: 

I received a question recently from friends 
who are employed by the South Carolina Public 
Service Commission. There were utilized for 
guard duty during the aftermath of the recent 
hurricane "Hugo." These officers worked 
twelve hour shifts for which they were given 
credit or comp time. However, they were told 
by the Executive Director that they would not 
be given comp time for the driving time they 
spent in uniform traveling from their home 
posts many miles away to their station of 
duty in the Grand Strand area. They feel 
legally they were working during these 
driving hours and were, in fact, covered by 
state insurance and acting under the color of 
law, and these should be counted as duty 
hours. Would you please give me your opinion 
on this subject. 

This Office has previously noted: 

The minimum wage and overtime provisions of 
the Fair Labor Standards Act, 29 U.S.C. 
§§201-219, made expressly applicable to 
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all State and municipal employees in Garcia 
v. San Antonio Metro Transit Auth., 469 U.S. 
528 (1985), set specific compensation 
requirements when certain employees' 
workweeks exceed a maximum of forty hours. 
Cf. S.C. Code Ann. §8-11-55 (1976 & 1988 
Cum. Supp.)("Compensatory time, if granted, 
must be in accordance with the Fair Labor 
Standards Act of 1938 as amended."). 

S.C. Att'y Gen. Op. (Apr. 25, 1989)(footnote 2). 

According to the regulations promulgated by the Wage and 
Hour Division of the Department of Labor concerning the Fair 
Labor Standards Act ["Act"]: 

Under the Act an employee must be 
compensated for all hours worked. As a 
general rule the term "hours worked" will 
include: (a) All time during which an 
employee is required to be on duty or to be 
on the employer's premises or at a prescribed 
workplace and (b) all time during which an 
employee is suffered or permitted to work 
whether or not he is required to do so. 
Thus, working time is not limited to the 
hours spent in active productive labor, but 
includes time given by the employee to the 
employer even though part of the time may be 
spent in idleness. Some of the hours spent 
by employees, under certain circumstances, in 
such activities as waiting for work, 
remaining "on call", traveling on the 
employer's business or to and from 
workplaces, and in meal periods and rest 
periods are regarded as working time and some 
are not. The governing principles are 
discussed in Part 785 of this chapter 
(interpretative bulletin on "hours worked") 
and Part 790 of this chapter (statement of 
effect of Portal-to-Portal Act of 1947) .... 

Overtime Compensation, 29 C.F.R. §778.223 (1988) ("Pay fof 
non-productive hours distinguished."). These regulations 

1 The regulations of the Wage and Hour Division of the 
Department of Labor also discuss the interaction of the Fair 
Labor Standards Act 29 U.S.C. §§201-219, and the Portal-to-Portal 
Act of 1947, 29 U.S.C. 251-262. ~. 29 C.F.R. §§778.223 & 
785.34 (1988). 
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also acknowledge that "whether or not time spent in travel is 
working time depend[s] upon the kind of travel involved." 
Traveltime (General), 29 C.F.R. §785.33 (1988). These 
regulations concerning Traveltime state that "[n]ormal travel 
from home to work is not worktime." Traveltime, 29 C.F.R. 
§785.35 (1988)("Home to work; ordinary situation."). Traveltime, 
29 C.F.R. §785.36 (1988)("Home to work in emergency situations.") 
provides: 

There may be instances when travel from 
home to work is overtime. For example, if an 
employee who has gone home after completing 
his day's work is subsequently called out at 
night to travel a substantial distance to 
perform an emergency job for one of his 
employer's customers all time spent on such 
travel is working time. The Divisions are 
taking no position on whether travel to the 
job and back home by an employee who receives 
an emergency call outside of his regular 
hours to report back to his regular place of 
business to do a job is working time. 

Similarly, these regulations provide: 

A problem arises when an employee who 
regularly works at a fixed location in one 
city is given a special 1-day work assignment 
in another city. For example, an employee 
who works in Washington, D.C., with regular 
working hours from 9 a.m. to 5 p.m. may be 
given a special assignment in New York City, 
with instructions to leave Washington at 8 
a.m. He arrives in New York at 12 noon, 
ready for work. The special assignment is 
completed at 3 p.m., and the employee 
arrives back in Washington at 7 p.m. Such 
travel cannot be regarded as ordinary 
home-to-work travel occasioned merely by the 
fact of employment. It was performed for the 
employer's benefit and at his special request 
to meet the needs of the particular and 
unusual assignment. It would thus qualify as 
an integral part of the "principal" activity 
which the employee was hired to perform on 
the workday in question; it is like travel 
involved in an emergency call (described in 
§785.36), or like travel that is all in the 
day's work (see §785.38). All the time 
involved, however, need not be counted. 
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Since, except for the special assignment, the 
employee would have had to report to his 
regular work site, the travel between his 
home and the railroad depot may be deducted, 
it being in the "home-to-work" category. 
Also, of course, the usual meal time would be 
deductible. 

Traveltime, 29 C.F.R. §785.37 (1988)("Home to work on special 
one-day assignment in another city."). These regulations also 
state that "[t]ime spent by an employee in travel as part of his 
principal activity, such as travel from job site to job site 
during the work day, must be counted as hours worked." 
Traveltime, 29 C.F.R. §785.38 (1988)("Travel that is all in the 
day's work. ") . 

Thus, while normal travel from home to work is not worktime 
under the Act, the regulations do clearly recognize that, under 
certain circumstances, travel from home to work does constitute 
overtime. Therefore, the specific facts and circumstances 
involved, including whether the e'ployee is an exempt or 
nonexempt employee under the Act, are critical to determine 
whether or not the traveltime is working time under the Act. 
Your letter does not provide sufficient facts for such a 
determination. Furthermore, this Office does not have the 
authority of a court or other fact-finding body in a legal 
opinion to adjudicate or investigate factual questions. S.C. 
Att'y Gen. Op. (June 15, 1989). Please note, however, that the 
local office of the Wage and Hour Division may be of further 
assistance to you concerning administrative interpretations of 
the Act and regulations. 

I hope the above will be of assistance to you. 

SLW/fg 

Sincerely, 

~~ ,<. JiJ.lM 
Samuel L. Wilkins 
Assistant Attorney General 

2 The South Carolina State Budget and Control Board's 
regulations concerning overtime discuss the differences between 
exempt and non-exempt employees. S.C. Code Ann. R 19-703.04 
(1976 & 1988 Cum. Supp.). 
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RE~ AND APPROVED BY: 
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Edwin E. :'Evans 
Chief Deputy Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


