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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE ROX I 1549 

COLUMBIA. SC 2921 I 
TELEPHONE 803 734 3636 

February 17, 1988 

Ms. Doris Brantley 
Executive Secretary 
State Board of Cosmetology 
1209 Blanding Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Ms. Brantley: 

I refer to your January 5, 1988 letter to the State Ethics 
Commission, which was forwarded to this Office for a response. 

You have requested an opinion on whether Board members who are 
licensed practitioners must abide by a regulation that requires 
licensees to annually attend a continuing education class as a 
prerequisite for license renewal. The Board regulation governing 
continuing education, R35-23, provides: 

A. All persons licensed by the Board as 
Cosmetologists, Manicurists and Estheticians, 
and residing in South Carolina, must show 
satisfactory evidence of six contact hours of 
instruction (six tenths of Continuing Education 
Units [CEU]) during the calendar year preceding 
[sic] the annual renewal of license in March. 
(Emphasis added) 

The continuing education requirement clearly applies to all licensed 
practitioners, and Board members would not be exempt. 

You have also asked whether Board members who monitor continu­
ing education classes and attend national meetings and other educa­
tional events could be exempt from attending a specific continuing 
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education class. This type of continuing education substitution 
would not be permissible unless specifically provided for by statute 
or regulation. 

I note that, under Reg. 35-23.A. (1), Hair Fashion Committee 
Members may receive CED credit by attending an Annual Hair Fashion 
Committee Workshop consisting of at least six contact hours, provid­
ed attendance is verified and the CED fee is paid. Likewise, Hair 
Designer Guild Members may receive CED credit by attending an Annual 
Guild Workshop. Reg. 35-23.A.(2). Additionally, monitors of Con­
tinuing Education Programs may receive CED credit provided they 
remain in class during the entire program and pay the CEU fee. Reg. 
35-23.A.(2). Certainly, any Board members who meet the requirements 
of any of these foregoing provisions, could attain CEU credit in the 
same manner as any other licensee. 

The Board could, by amending its regulation, include additional 
types of meetings and educational events which would qualify for CED 
credit. However, any such provision would need to be reasonably 
related to the Board's purpose in requiring continuing education, 
which is, I believe, to protect the public by promoting continuing 
competency within the profession. Thus, the Board should consider 
only those types of "events" which would, substantively, provide a 
similar level of education to the Continuing Education Programs 
provided for under Reg. 35-24. Additionally, it would be 
inappropriate to promulgate any amendment which would, in effect, 
"favor" Board member practitioners over licensed practitioners in 
general. 

In promulgating any regulation, the Board should keep in mind 
that a regulation of a public administrative agency should be 

uniform in operation, and equal in effect, it 
must not be unfair or discriminatory 
Likewise, an administrative rule or regulation 
must be appropriate, and necessary. 

73 C.J.S. Public Administrative Law and Procedure, §92. 
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I trust the foregoing has satisfactorily responded to your 
questions. If further assistance or clarification is needed, please 
do not hesitate to contact me. 

JMJ/jps 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ine 

Sincerely yours, 

;µ,,,". 1'7 £ d!.ac _;k_/;;,,_,,,-C'?t 
· ,'Jane McCue JohnsoV 
~ Assistant Attorney General 

Deputy Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


