
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

March 17, 2014 

Mark A. Keel, Chief 
South Carolina Law Enforcement Division 
P.O. Box 21398 
Columbia, S.C. 29221 

Dear Chief Keel, 

You seek an opinion of this Office as to whether an out-of-state company can hire off-duty police 
officers to provide armed security in this State without being licensed as a private security business under 
Chapter 18 of Title 40 of the S.C. Code. By way of background, you state: 

SLED is requesting an opinion from your office in reference to Title 23, Chapter 
24 - Off-Duty Private Jobs of Law Enforcement Officers. 

SLED is inquiring as to whether an out-of-state company (Off-Duty Services), 
not licensed in this state, can hire off-duty police officers in South Carolina to 
provide armed security in this state. 

The company, based out of Texas, is operating like a private security company, 
but hires police officers, not security guards. The company does not hold a valid 
license to conduct business authorized in Chapter 18, Title 40, South Carolina 
Code of Ll:lWS. 

Law/ Analysis 

As your letter indicates, Chapter 24 of Title IO of the S.C. Code (1976, as amended) concerns 
"Off-Duty Private Jobs of Law Enforcement Officers." Relevant to the issue at hand, § 23-24-10 states: 

Uniformed law enforcement officers, as defined in Section 23-23-10, and reserve 
police officers, as defined in Section 23-28-1 O(A), may wear their uniforms and 
use their weapons and like equipment while performing private jobs in their off 
duty hours with the permission of the law enforcement agency and governing 
body by which they are employed. 

§ 23-24-10 (Supp. 1994). An officer seeking to perform any such off-duty, private work is "required to 
notify the appropriate law enforcement agency of the place of employment, the hours to be worked, and 
the type of employment." § 23-24-50 (Supp. 1978). 

As for the duties of the law enforcement agency employing the officer,§ 23-24-20 states: 
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Each agency head shall determine before such off-duty work is approved that the 
proposed employment is not of such nature as is likely to bring disrepute on the 
agency, the officer, or the law enforcement profession, and that the performance 
of such duties and the use of such agency equipment is in the public interest. 

§ 23-24-20 (Supp. 1978); see also § 23-24-30 (providing that a public employer is not liable for the acts 
of an officer committed while performing any such off-duty, private work). 

We have repeatedly advised that officers "moonlighting" in accordance with the above provisions 
retain full law enforcement authority and the right to utilize their agency issued uniforms, weapons, and 
other equipment when performing such off-duty work within their jurisdiction. See, e.g., Ops. S.C. Att'y 
Gen., 1995 WL 803370 (April 18, 1995) ("As long as law enforcement officers are moonlighting within 
their jurisdiction, they possess complete law enforcement authority while working off-duty pursuant to 
Section 23-24-10 et seg. With respect to deputy sheriffs, this jurisdiction includes the entire county."); 
1994 WL 73 8179) (Dec. 7, 1994) ("Deputy sheriffs are given law enforcement authority throughout the 
county, including sites within incorporated town limits. They are allowed to work off duty performing 
private jobs in uniform and armed, under ... § 23-24--10, with the permission of enforcement agency and 
governing body by which they are employed."). As we further advised in the preceding 1994 opinion, 
"officers moonlighting outside their jurisdiction would be acting as private citizens and have only the law 
enforcement authority granted to other private citizens." 

The issue before us is somewhat novel in that off-duty officers are not being hired directly by the 
private individual or business seeking their services. Instead, any such individual or business contracts 
with the company which in tum procures an off-duty officer on the client's behalf. Thus, the company 
essentially acts as a middleman or broker for the services of an off-duty officer. We see nothing in the 
provisions of §§ 23-24-10 et seg. which evinces a legislative intent to prohibit law enforcement officers 
from accepting off-duty jobs solely on the basis their services were procured indirectly in such a manner. 
Thus, we believe an officer may accept off-duty, private employment opportunities offered by such a 
company so long as the work to be performed is within the officer's jurisdiction and the officer obtains 
permission for any such work from the agency and governing body by which he is employed pursuant to 
§ 23-24-10. In any event, the chief of the respective law enforcement agency has the right under § 23-24-
20 to deny any employment opportunities the company offers one of his officers if he determines that the 
work to be performed is not in the public interest or will bring discredit to the officer, the agency, or law 
enforcement in general. 

With regards to your specific question as to whether the company at issue should be licensed 
under Chapter 18 of Title 40, the services provided by the company most closely resemble those provided 
by a contract security business.1 See § 40- l 8-20(B)( I) (Supp. 2002) (" 'Contract security business' means 
engaging in the security business by providing private patrol, watchman, guard, security, or bodyguard 
service for a fee"). A contract security business license is required for "[a]ny person engaged in the 
contract security business in an individual, self-employed capacity, or as an officer or principal of a 
corporation, or who furnishes security officers for a fee .... " § 40- l 8-50(A). Furthermore, § 40- l 8-80(A) 
(Supp. 2000) generally provides that a person may not perform, and a licensee may not authorize a person 

1 This is as opposed to a proprietary security business which means "employing security officers who are assigned to 
security duties on the employer's property." § 40-18-20(8)(2) (emphasis added). 
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to perform, the duties of a security officer unless that person holds a valid security officer registration 
certificate issued by SLED. 

We have repeatedly advised public policy dictates law enforcement officers should not also be 
registered by SLED as private security officers. See. e.g., Ops. S.C. Att'y Gen., 1990 WL 599221 (Mar. 
6, 1990) ("due to potential conflicts with the public interest which law enforcement protects, it would not 
appear to be in the public interest for . . . SLED to register a law enforcement officer as a . . . private 
security guard"); 1985 WL 259221 (Sept. 24, 1985) (public interest dictates law enforcement officer 
should not also be registered private security guard; duties of officer serving in both capacities would 
conflict as he would have to choose between serving interests of public or private employer). In any 
event, SLED regulations expressly prohibit law enforcement officers from being registered as private 
security guards. See S.C. Code Regs. 73-409 ("persons holding commissions or appointments that confer 
law enforcement authority . . . may not hold private security or private investigation licenses or 
registrations").2 

We also note that§ 40-18-50(H) contains an exemption to that section's licensing requirement for 
a contract security business which states: 

(H) A person is exempt from the provisions of this section if he receives 
compensation for private employment on an individual, independent contractor 
basis as a patrolman, guard, or watchman and if he has full-time employment as a 
law enforcement officer with a state, county, or municipal law enforcement 
agency. For this exemption to be valid, the person must not be employed by 
another law enforcement officer. 

§ 40- l 8-50(H). 

As we have repeatedly cautioned when discussing when discussing the prior, similar version of§ 
40-18-50(H),3 this exemption neither authorizes a law enforcement officer to own a private security 
business, nor to contract with or be employed by one. See. e.g., Ops. S.C. Att'y Gen., 1990 WL 599221 
(Mar. 6, 1990); 1989 WL 406098 (Feb. 3, 1989). Rather, this exemption simply acknowledges that, 
consistent with the "moonlighting" provisions of §§ 23-24- l 0 et seg., a law enforcement officer may 

2 We note this provision exempts correctional officers "who hold limited-authority law enforcement commissions ... 
from this restriction for purposes of employment as private security officers." 

3 This exemption was previously found in § 40-17-l 50(a)(5) (repealed 2000) which provided that the provisions of 
Chapter 17 did not apply to: 

(5) A person receiving compensation for private employment on an individual, 
independent contractor basis as a patrolman, guard or watchman who has full-time 
employment as a peace officer with a state, county or local police department. For 
such exemption to operate, the peace officer so defined shall (a) be employed in an 
employer-employee relationship, (b) on an individual contractual basis, and (c) not 
be in the employ of another peace officer. 

Pursuant to Act No. 372 of 2000, Title 40 was amended by repealing Chapter 17 concerning private detective and 
security agencies and replacing it with current Chapter 18. 
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provide private security without a license so long as he is compensated "on an individual, independent 
contractor basis" and is not employed by another law enforcement officer. 

In light of the above prior opinions and S.C. Code Regs. 73-409, it is abundantly clear that a law 
enforcement officer may not be registered as a private security officer or otherwise employed by a private 
security business. Thus, construing § 40-18-50 as requiring the company at issue to obtain a contract 
security business license on the sole basis that it "hires" law enforcement officers for off-duty work 
would, in effect, require the company to obtain a license not to conduct business we already concluded is 
lawful under §§ 23-24-10 et seq. Such an absurd result could not have been intended by the Legislature. 
See Lancaster County Bar Ass'n v. S.C. Com'n on Indigent Defense, 380 S.C. 219, 222 670 S.E.2d 371, 
3 73 (2008) ("In construing a statute, [courts] will reject an interpretation when such an interpretation 
leads to an absurd result that could not have been intended by the legislature"). Accordingly, it is our 
opinion the company at issue is not subject to the licensure requirements of Chapter 18 of Title 40.4 

Conclusion 

It is our opinion that, so long as the provisions of§§ 23-24-10 et seq. concerning "moonlighting" 
are complied with, a company such as the one at hand may lawfully procure an off-duty law enforcement 
officer to provide armed security for a private individual or business within this State. Pursuant to § 23-
24-10, law enforcement officers may, with the permission of the agency and governing body that employs 
them, perform private jobs when off-duty while utilizing their agency-issued uniforms and weapons. 
Although the issue at hand is somewhat novel in that the company apparently acts as a broker who 
procures off-duty officers on behalf of clients, nothing in §§ 23-24-10 et seq. evinces a legislative intent 
to require off-duty officers to be hired directly by the individual or business seeking their services. In any 
event, the chief of a law enforcement agency retains the right under § 23-24-20 to deny any such 
proposed off-duty work if he determines that the work to be performed is not in the public interest or will 
bring discredit to the officer, agency, or law enforcement in general. We also note, as we have before, 
that any moonlighting pursuant to §§ 23-24-10 et seq. should be performed only within the respective 
officer's jurisdiction. This is because an officer acting outside his jurisdiction only has the law 
enforcement authority of a private citizen, and an officer's off-duty work cannot be approved by the 
agency head or governing body of another separate jurisdiction. 

It is also our opinion that such a company is not required to obtain a contract security business 
license pursuant to § 40-18-50 by virtue of the fact it procures off-duty officers to provide armed security 
for clients. Consistent with prior opinions of this Office and S.C. Code Regs. 73-409, law enforcement 
officers are prohibited from also being registered as private security officers. In addition, we have 
repeatedly advised that law enforcement officers should not contract with or be employed by a private 
security business. Thus, if§ 40-18-50 is construed as requiring the company at issue to be licensed on the 
sole basis that it "hires" or procures off-duty officers to provide armed security for its clients, the 
company would then be unable to continue this practice entirely. In effect, the company would be 
required to obtain a license not to conduct business which we previously concluded is lawful under §§ 23-
24-10 et seq. Such an absurd result could not have been intended by the Legislature. For these reasons 

4 This is assuming, of course, the company does not also provide non-law enforcement private security in this State, 
in which case the company would be required to obtain a contract security business license. As a licensed contract 
security business, the company would then be prohibited from in any manner contracting with law enforcement 
officers under any scenario or business model. 
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and under these pa1ticular circumstances, we believe the company is not subject to the licensure 
requirements of Chapter 18 of Title 40. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Solicitor General 

~-er--Sin:erely, {:; d 
Harrison D. Brant 
Assistant Attorney General 


