
ALAN WILSON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Joseph W. Owens 
Mayor, City of West Columbia 
P. 0. Box 4044 
West Columbia, South Carolina 29.171-4044 

Dear Mayor Owens: 

March 27, 2014 

Attorney General Alan Wilson has referred your letter dated March 19, 2014 to the Opinions section for a 
response. The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on that 
understanding. 

Issue: May a cify council in a council form of municipal government vote the mayor pro tempore instead 
of the mayor as the presiding officer at city council meetings? 

Short Answer: No, a city ordinance may not violate statutory law. 

Law/ Analysis: 
By way of background, it is this Office's understanding that the City of West Columbia currently has a 
proposed ordinance that, among other things, would authorize the mayor pro tempore to preside at city 
council meetings in the place of the mayor without the absence or disability of a city's mayor. It is also 
this Office's understanding from your letter and from the City of West Columbia's ordinances that the 
City of West Columbia is structured as a council fonn of municipal government, pursuant to South 
Carolina Code Section 5-11-10. City of West Columbia, S.C, Ordin. 1-1-1. In a council form of 
municipal government, the mayor is a member of the municipal council and has the same voting power 
(one vote) as each of the other councilman. S.C. Code § 5-11-30. The legislative and administrative 
powers of the municipality are vested in the municipal council. S.C. Code§ 5-11-30. Additionally, a city 
council may create municipal departments, offices or agencies and prescribe their functions, hire an 
administrator and hire an officer under a council fonn of government S.C. Code § 5-11-40. However, a 
city council should not delegate legislative or policy-making powers but may delegate administrative and 
ministerial powers. See Op. S.C.Atty. Gen., 1985 WL 259106 (January 7, 1985). Under South Carolina 
law in a council fonn of government all municipal powers not otherwise proscribed statutorily belong to 
the municipal council. S.C. Code§ 5-7-160. Additionally, a city council is required to meet monthly and 
is authorized to "determine its own rules and order of business and shall provide for keeping minutes of 
its proceedings which shall be a public record." S.C. Code§ 5-7-250. 

This Office was asked a similar question concerning a municipal council's attempt to pass an ordinance 
that removed powers from the mayor and gave them to the mayor pro tempore in a council form of 
municipal government In that opinion we stated: 
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This Office has consistently held a council cannot usurp duties that are specifically 
granted statutorily to a mayor. Op. S.C. Atty. Gen., 2012 WL 440544 (January 13, 
2012) (citing Op. S.C. Atty. Gen., 1979 WL 43108 (October 12, 1979)). Additionally, 
"departmental powers conferred by statute cannot be overridden by local ordinance, 
taken away or limited by the municipal council or governing body, or overridden by 
an officer acting beyond his or her authority ... " Op. S.C. Atty. Gen., 2012 WL 
440544 (January 13, 2012) (citing 62 C.J.S. Municipal Corporations § 568). As we 
further explained in a prior opinion: 

"[I]t is well established that a municipal council may not delegate 
discretionary duties to individual members of council. It has thus been 
recognized as the governing rule" that 

[a] municipal governing body cannot delegate to a municipal officer 
or even to one of its own committees the power to decide legislative 
matters properly resting in the judgment and discretion of that body 
or to one member of the governing body. Thus, acts by individual 
members of a public body cannot bind the municipality unless 
officially sanctioned in accordance with a statute. The members of 
the governing body are chosen by the people to represent the 
municipality and they are charged with a public trust and the faithful 
performance of their duties and the public is entitled to the judgment 
and secretion of each member although the governing body may 
refer matters coming before it to a committee for examination and 
fact-finding. 

Op. S.C. Atty. Gen., 2003 WL 22862787 (November 13, 2003) (citing 56 
Am.Jur.2d, Municipal Corporations, § 134). 

Op. S.C. Atty. Gen., 2013 WL 204787 (January 3, 2013). This Office recognizes a long-standing rule 
that it will not overrule a prior opinion unless it is clearly erroneous or a change occurred in the applicable 
law. Ops. S.C. Atty. Gen., 2009 WL 959641 (March 4, 2009); 2006 WL 2849807 (September 29, 2006); 
2005 WL 2250210 (September 8, 2005); 1986 WL 289899 (October 3, 1986); 1984 WL 249796 (April 9, 
1984). Furthermore, "[t]he absence of any legislative amendment following the issuance of an opinion of 
the Attorney General strongly suggests that the views [ex]pressed therein were consistent with the 
legislative intent." Op. S.C. Atty. Gen., 2005 WL 22502 lO (September 8, 2005) (citing Scheff v. 
Township of Maple Shade, 149 NJ.Super. 448, 374 A.2d 43 (1977)). 

Thus, let us address your specific question. It is this Office's understanding the City of West Columbia 
currently has an ordinance in place that states: 

A majority of the council members serving shall constitute a quorum for the conduct 
of business at any meeting. The major or mayor pro tempore shall preside, except 
that in the absence of both, the members present shall elect a presiding member. 
Except as otherwise required by state law or ordinance, all proceedings of 
council shall be governed by "Robert's Rules of Order." 

City of West Columbia, S.C, Ordin. 1-3-3 (emphasis added). While the language of the ordinance may 
appear ambiguous in allowing either the mayor or the mayor pro tempore to preside, South Carolina law 
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makes a c lear distinction. South Carolina Code § 5-7-190 specifies that a mayor pro tempore should 
be elected for a term of not more than two years and shall act as mayor " during the absence or 
disability of the mayor" and is a uthorized to serve as mayor only when there is a vacancy until a 
successor mayor is elected. S.C. Code § 5-7-1 90 ( 1976 Code, as amended) (emphasis added). This 
State's Supreme Court has uphe ld that a mayor pro tempore may only serve and vote on beha lf of a 
mayor during the absence or disability of the mayor. See, e.g. Spa1tanburg Sanitary Sewer Dist. v. C ity of 
Spartanburg, 283 S.C. 67, 32 1 S.E.2d 258 ( 1984). Moreover, South Carolina Code § 5-7-200 spec ifies 
the grounds for forfe iture of the o ffice of a mayor or a councilman under one of three circumstances: 

I) if he lacks at any time during his tenn of office any qua lification for the office 
prescribed by the general law and the Constitution; 

2) ifhe vio lates any express prohibition of Chapters I to 17 [of Title 5]; or 
3) if he is conv icted of a crime involving moral turpitude. 

Furthermore, the C ity of West Columbia 's Ordinance 1-2-5 a lso directs that the mayor pro tempore to act 
as mayor "during the absence or di sability o f the mayor, or in the case of a vacancy of mayor." City of 
West Columbia, S.C, Ordin. l-2-5(b). As mayor, if you have neither forfeited the offi ce, nor are absent or 
disabled, then the mayor pro tempore would not have authority (e ither by statute o r ordinance) to take 
over any of your powers and duties. 

Generally, the purpose of ordinances passed by a c ity council will be presumed to be constitutional as 
opposed to unconstitutiona l. C ity of Darlington v. Stanley, 239 S.C. 139, 122 S.E.2d 207 (1961). In 
determining whether a local ordinance is valid, it must pass a two-part test. The first prong of the test is 
to determine if the munic ipality was authorized to adopt the ordinance. The second prong is if the 
munic ipa lity had the power to adopt the ordinance whether it is cons istent with the South Caro lina 
Constitution and laws. Denene v. C itv of Charleston, 352 S.C. 208, 574 S.E.2d 196 (2002) (citing 
Bu!!sv's v. City of My1t le Beach, 340 S.C. 87, 530 S.E.2d 890 (2000)). While a munic ipal counc il may 
attempt to pass an ordinance, no such ordinance may vio late state law. 

Conclusion: Therefore, this O ffice believes a court will find w ithout the absence or d isabili ty of a city's 
mayor any ordinance that places a mayor pro tempore instead of a mayor as the presiding officer at city 
counc il meetings vio lates South Carolina Code § 5-7-1 90. However, this Office is only issuing a lega l 
opinion based on the current law at this time. Until a court or the legis lature spec ifica lly addresses the 
issues presented in your le tter, this is only an opinion on how this Office believes a coUtt would interpret 
the law in the matter. If it is later determined otherw ise or if you have any additiona l questions or issues, 
please let us know. 

Sincerely, 

~-~ 
Anita S. Fair 
Ass istant Attorney General 

REVI EWED AN D APPROVED BY: 

~·~ lIJertD:C()(; 
Solicito r General 


