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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 803· 734-3970 

June 2, 1988 

The Honorable Ralph C. Freeman 
Sheriff, Chesterfield County 
Chesterfield, South Carolina 29709 

Dear Sheriff Freeman: 

f/3~/ 

In a letter to this Office you indicated that your depart­
ment along with law enforcement agencies in other counties, have 
formed a multi-county task force in an attempt to jointly coordi­
nate efforts against individuals who violate State drug laws. 
You have asked whether in situations where officers cross county 
or other jurisdictional lines on surveillance, and an emergency 
situation arises that requires immediate action, would an arrest 
by that officer be valid in light of the formation of the multi­
county task force and agreement. 

Generally, a city police officer has no authority to arrest 
outside the city limits unless he is in pursuit and then he may 
arrest within a three mile radius of the corporate boundaries. 
See: Section 17-13-40 of the Code. Pursuant to Section 23-
Ir-"60 of the Code, a deputy sheriff is authorized "for any sus­
pected freshly committed crime, whether upon view or upon prompt 
information or complaint" to "arrest without warrant.' Section 
17-13-30 of the Code provides that "the sheriff and deputy sher­
iffs of this State may arrest without warrant any and all per­
sons who, within their view, violate any of the criminal laws of 
this State .... " In a previous opinion dated June 20, 1984, this 
Off ice determined that 

"(w)hile the South Carolina Code does not 
specifically restrict a sheriff to the coun­
ty in and for which he was elected, such 
restriction may be fairly implied from other 
related statutes read in pari materia with 
statutes on sheriffs and their deputies." 
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See also: 80 C. J. S. Sheriffs and Consta­
bles Section 36; 70 Am.Jur.2d Sheriffs, 
Police, and Constables Section 27. 

Several state statutes authorize law enforcement activity 
~y law enforcement officers outside their regular jurisdiction 
in certain instances. Pursuant to Section 23-1-210 of the Code, 
the intra-state transfer of municipal or county law enforcement 
officers on a temporary employment basis is authorized. Such 
statute specifically provides that 

any municipal or county law enforcement 
officer may be transferred on a temporary 
basis to work in law enforcement in any 
other municipality or county in this State 
under the conditions set forth in this sec­
tion, and when so transferred shall have all 
powers and authority of a law enforcement 
officer employed by the jurisdiction to 
which he is transferred. 

Such provision states that prior to such a transfer, a written 
agreement must be entered into by the affected jurisdictions 
which states the conditions and terms of the "temporary employ­
ment" of the officers who are transferred. 

Section 5-7-120 of the Code authorizes law enforcement 
officers to respond in cases of emergency to another municipali­
ty upon request. Such provision states: 

(w) hen law enforcement officers are sent to 
another municipality pursuant to this sec­
tion, the jurisdiction, authority, rights, 
privileges and immunities, including cover­
age under the workmen's compensation laws, 
which they have in the sending municipality 
shall be extended to and include the area in 
which like benefits and authorities are or 
could be afforded to the law enforcement 
officers of the requesting political subdivi­
sion. 

Such section further provides that such officers who respond to 
requests for assistance have the same law enforcement authority 
as possessed by the law enforcement officers in the political 
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subdivision which requests assistance. 1/ In an opinion dated 
February 15, 1985 this Office determined that in such circum­
stances such officers would have the law enforcement authority 
established by Section 17-13-40 referenced above when responding 
to requests for assistance. This Office also recognized in a 
June 20, 1984 opinion that Sections 8-12-10 et seq. of the 
Code " would permit the interchange of local governmental 
employees, such as sheriffs' deputies, between the counties." 
Consistent with such, Section 8-21-10 et seg. would also per­
mit the interchange of city police officers. 

In an opinion dated May 17, 1978, this Office referencing 
Section 6-1-20, Code of Laws of South Carolina, 1976, and Arti­
cle VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution deter­
mined that: 

(t)he ability of political subdivisions to 
enter into an agreement for the joint admin­
istration, responsibility and sharing of the 
costs of services with other political subdi-
visions is granted (R) eading these 
sections in conjunction enables an incorpo­
rated municipality to enter into a contractu­
al arrangement with a county to provide law 
enforcement services to the municipality. 

Pursuant to Act No. 107 of 1987 the General Assembly 
enacted provisions, codified as Section 23-1-215 of the Code, 

1/ As to what circumstances would constitute an "emergen­
cy" as used in Section 5- 7-120, an opinion of this Office dated 
December 5, 1983 referenced the following definitions: 

(t)he term 'emergency' is 'an unusual or 
abnormal condition beyond the control of the 
[requesting municipality] and a condition 
beyond [its] reasonable power to remove or 
overcome. It may arise from causes other 
than casualty or unavoidable accident or act 
of God Our Supreme Court has used the 
definition from Websters' New International 
Dictionary to define 'emergency' as 'an 
unforeseen occurrence or combination of 
circumstances which calls for innnediate 
action or remedy; pressing necessity; exigen-
cy ••.. 
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which authorize agreements between multiple law enforcement 
jurisdictions for the purpose of criminal investigation. The 
title to the act states in part that the provision authorizes 
" multiple law enforcement jurisdictions to enter into a 
written agreement with one another for the purpose of criminal 
investigation only .... " The act provides that 

(A) (i)n the event of a crime where 
multiple jurisdictions, either county or 
municipal, are involved, law enforcement 
officers are authorized to exercise jurisdic­
tion within other counties or municipalities 
for the purpose of criminal investigation 
only if a written agreement between or among 
the law enforcement agencies involved has 
been executed. This limitation on law en­
forcement activity shall not apply to any 
activity authorized by § 17-13-40. 

(B) Any law enforcement officer work­
ing under this agreement is vested with 
equal authority and jurisdiction outside his 
resident jurisdiction for the purpose of 
investigation, arrest, or any other activity 
related to the criminal activity for which 
the agreement was drawn. 

While arrest authority is provided by this provision, such au­
thority should probably be limited to the specific criminal 
investigation contemplated by the agreement entered into by the 
jurisdictions involved. Pursuant to subsection (D), the refer­
enced agreement "may be terminated in writing at the discretion 
of any of the law enforcement agencies involved ... (and) ... at 
the conclusion of the investigation for which it was executed." 
Subsection (E) provides that the respective governing bodies of 
the political subdivisions where the law enforcement agencies 
which enter the agreement are located must be notified of any 
agreement and its termination. A review of such provisions 
appear to authorize such agreements for investigation of a spe­
cific crime only. 

Referencing the above, it is clear that there is specific 
authority for a law enforcement officer to act outside his juris­
diction in certain circumstances. However, it is clear that 
implicit in any such authorization is the requirement that there 
be agreement between the two affected jurisdictions. 



I 

Sheriff Ralph C. Freeman 
Page 5 
June 2, 1988 

In an opinion dated January 28, 1985 this Office dealt with 
the question of the propriety of a city police officer making 
drug purchases outside the city limits of the city where he is 
employed. The opinion recognized that a number of cases in 
other jurisdictions have sanctioned such activity and upheld 
arrests by officers operating outside their regular jurisdic­
tions. However, such arrests were validated on the basis that 
such officers, as private citizens, possessed the power to ar­
rest. See: McAnnis v. Florida, 386 So.2d 1230 (Fla. 1980); 
People V:--Bloom, 577 P.Zd 288 (Cal. 1978); Meadows v. State, 
655 P. Zd 556 (Okl. 1982). The opinion further recognized that 
South Carolina law relating to arrest by a citizen authorizes 
any citizen to arrest an individual for a felony and to take 
such individual to local law enforcement authorities. See: 
Section 17-13-10, Code of Laws of South Carolina, 1976. Such 
statute further provides for the arrest by a private citizen 
upon "view of a larceny collmlitted." 2/ The opinion, however, 
also stated in a footnote that -

" ( c) ourts have held that a police officer 
acting 'under color' of office, but outside 
his jurisdiction may not make an arrest; in 
other words, he must be acting as a citi­
zen. A police officer is generally acting 
under color of his office by ' . . . actually 
holding himself out as a police officer, 
either by wearing his uniform or in some 
other manner openly advertising his official 
position in order to observe the unlawful 
activity involved .... " 

Therefore, as stated in the opinion, courts have generally 
held that a law enforcement officer acting outside his regular 
jurisdiction may not make an arrest as a law enforcement officer 

2/ Section 17-13-20, Code of Laws of South Carolina, 
1976 also provides that: 

"Any citizen may arrest any person in the 
nighttime by such efficient means as the 
darkness and the probability of escape ren­
der necessary, even if the life of such 
person should be thereby taken, when such 
person (a) has collmlitted a felony, (b) has 
entered a dwelling house with evil intent, 
(c) has broken or is breaking into an out­
house with a view to plunder, (d) has in his 
possession stolen property or (e) being 
under circumstances which raise just suspi­
cion of his design to steal or to collmlit 
some felony, flees when he is hailed. 
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but instead must act as a private citizen. In Sta te v. 
Shiixman , 370 So.2d 1195 (Fla. 1978) the Florida Distri ct Court 
o f ppeals determined that a law enforcement officer's actions 
in mak ing an arrest as a private citizen outside his jurisdiction 

" ... would not be sustainable as those of 
private citizen if . . . (he) . . . was 'acting 
under color of office' at the time . • . (he 
made t he a r rest ) .... " 370 So.2d a t 1196. 

Therefore, officers who wear their uniforms outside of their 
jurisdictions should not be considered to be exercising their 
regular law enforcement authority. Instead, by wearing their 
uniforms in such circumstances, the officers are waiving that 
law enforcement authority they possess, i.e . , that of a pri-
vate citizen . ----

As stated above, you questioned whether an arrest by an 
officer would be val id in situations where an officer, as a part 
of a mult i-county task force, crosses jurisdictional lines on 
surveillance and responds to an emergency situation. I have 
noted several statutory provisions which authorize a law enforce­
ment officer to act outside his jurisdiction in certain circum­
stances . However, the provisions of Section 23-1 - 215, noted 
above, appear t o most c losely respond to your situati on . As 
stated, such provision authorizes a greements between mul tiple 
law enforcement j urisdictions for purpo ses of a parti cular c rimi­
nal investigation. . However, the provision does specifica lly 
grant an officer working pursuant to such an agreement outside 
his resident jurisdiction arrest authority " r e lated to the crimi­
nal activity for which the agreement was drawn." Therefore, if 
in the situation addressed in your letter the officer was 
operating pursuant to an agreement authorized by Section 23-1-
215, he would have such arrest authority as provided by such 
statute . 

If there is anything further, please advise. 

CHR:sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Q«'~p;f~--
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


