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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803· 734.3970 

May 9, 1988 

The Honorable Benjamin E. Thrailkill, Jr. 
Member, House of Representatives 
434-D Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Thrailkill: 

You have asked for the opinion of this Off ice as to wheth­
er, in making appointments to the Horry County Board of Registra­
tion and the Horry County Election Commission, there is any 
legal requirement that the appointments so made reflect the 
various geographic areas of the county. In other words, in a 
county in which there are several municipalities or other geo­
graphic areas with a significant proportion of the population of 
the county, is it legal for all appointees to reside within the 
same geographic area of the county? Your concern is that the 

· board or commission is to serve the county as a whole and that 
the membership on the board or commission should be as represen­
tative of the population of the county as possible. 

Board of Registration 

Section 7-5-10, Code of Laws of South Carolina (1976), 
provides the following with respect to appointment of boards of 
registration: 

Between the first day of January and 
the fifteenth day of March in every even-num­
bered year the Governor shall appoint, by 
and with the advice and consent of the Sen­
ate, not less than three nor more than five 
competent and discreet persons in each coun­
ty, who shall be citizens and qualified 
electors thereof and who shall be known as 
the board of registration of Coun­
ty. The members so appointed shall be sub­
ject to removal by the Governor for incapaci­
ty, misconduct or neglect of duty. 
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The qualifications specified by this statute state that those to 
be appointed must be competent, discreet, citizens of the rele­
vant county, and qualified electors of the county. 

County Election Commission 

Section 7-13-70 of the Code provides for the appointment of 
commissioners of election for each county. In relevant part, 
that section provides: 

For the purpose of carrying on general 
or special elections provided for in § 7-13-
10 the Governor shall, at least thirty days 
prior to any such election, appoint for each 
county not less than three nor more than 
five commissioners of election upon the 
recommendation of the Senator and at least 
half of the members of the House of Represen­
tatives from the respective counties .... 

While no qualifications are specified in Section 7-13-70 for 
county election commissioners, Article XVII, Section 1 of the 
Constitution of the State of South Carolina would require the 
commissioners to "possess the qualifications of an elector." A 
residency requirement in the appropriate county may also be read 
into this statute. See Article II, Section 4 of the State 
Constitution and Sectioil/-5-120 of the Code. 

Discussion 

In construing the above-cited statutes in light of your 
question, it is necessary to ascertain and effectuate legisla­
tive intent if it may be reasonably determined. Bankers Trust 
of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.Zd 424 
(1980). When words used in a statute are clear and unambiguous, 
courts must apply the literal meaning of such words. State v. 
Goo 1 s by , 2 7 8 S . C . 5 2 , 2 9 2 S . E . 2 d 18 0 ( 19 8 2 ) . Any interpret a -
tion other than a literal one, in the absence of ambiguity, 
would have the effect of amending the statute. Henderson v. 
Evans, 268 S.C. 127, 232 S.E.2d 331 (1977). 

The literal language of the above-cited statutes does not 
require in either instance that appointees to a county board of 
registration or county election commission reflect the geograph­
ic areas of a county or the distribution of population within 
the county. 
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A review of statutes governing the appointments of various 
boards or corrnnissions of the State of South Carolina or its 
political subdivisions reflects that in some instances, the 
General Assembly did not impose such a geographic residency 
requirement. See, for examples, Sections 5-31-210 and 5-31-
240 of the Code--cmunicipal corrnnissions of public works); Section 
6-7-360 (local planning corrnnissions); Section 6-7-740 (zoning 
boards of appeals or boards of adjustment); Section 6-13-30 
(rural corrnnunity water districts); Section 43-3-10 (county 
boards of social services); Section 7-3-10 (State Election Com­
mission); Section 48-27-20 (State Board of Forestry); Section 
44-3-10 (municipal boards of health); and Section 44-9-30 (South 
Carolina Mental Health Corrnnission), among others. 

In numerous other instances, however, the General Assembly 
has imposed geographic residency requirements or restrictions. 
A good example is Section 4-9-35, as to county library boards, 
which provides in part (B) that "[t]o the extent feasible, mem­
bers shall be appointed from all geographical areas of the coun­
ty." See also Section 58-3-20 (Public Service Corrnnission); 
Section --,:15-20 (city council members, sometimes required to 
reside in particular wards); Section 4-9-90 (county council 
members, sometimes must reside in districts under single member 
district scheme); Section 43-25-10 (South Carolina Corrnnission 
for the Blind); Section 43-21-10 (South Carolina Corrnnission on 
Aging); Section 44-15-60 (corrnnunity mental health boards, geo­
graphic representation in proportion to contribution to the 
budget); Section 44-21-830 (county mental retardation boards, in 
proportion to county's share of total population of counties 
served); and many others. 

The express inclusion of such a geographic residential 
requirement for many boards and commissions of the State and its 
political subdivisions would impliedly exclude that type of 
requirement from statutes governing appointments of boards and 
commissions in which that type of requirement is not mentioned. 
See Home Buildin & Loan Association v. Cit of S artanbur , 
IS) S. . , . E. ( ) . us, we are o t e opinion 
that Sections 7-5-10 and 7-13-70 do not require the appointees 
to the county boards of registration and the county election 
corrnnission to reflect the geographic residential composition or 
population areas of the particular county. 

In so reaching this conclusion, we are mindful of the fact 
that each of these boards serves the county as a whole. While 
it may be argued that the fair or equitable practice would be to 
appoint members to represent the broadest segments of geography 
or population of the county as possible, it is not legally or 
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statutorily required. Of course, the General Assembly could 
amend either or both of the statutes, to impose such a require­
ment, if the General Assembly wished to do so. Such an amend­
ment must necessarily be made by the General Assembly rather 
than by an opinion of the Attorney General. 

With kindest regards, I am 

PDP: sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

/J~,,'iJ.(J~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


