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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 292ll 
TI:LEPHONE 803-734-3970 

May 4, 1988 

Robert A. Wilbur, Chief of Police 
City of Columbia 
P. 0. Box 1059 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Chief Wilbur: 

In a letter to this Office you requested an opinion regard­
ing the photographing of juveniles by your department. You 
indicated that your department has been photographing juveniles 
for law enforcement use only. 

A prior opinion of this Office dated August 15, 1978 refer­
enced former Section 14-21-30 of the Code (now codified as Sec­
tion 20-7-780) in concluding that although a literal interpreta­
tion of the statute did not require a court order authorizing 
the photographing of a juvenile, it was the recommendation of 
this Off ice that such an order be obtained before photographing 
a juvenile in a criminal matter. The opinion cited the general 
intention of the General Assembly to protect a juvenile from 
unnecessary public exposure and to make juvenile records privi­
leged information. See: Section 20-7-600(d) of the Code 
( (p)eace officers' records of children shall be kept separate 
from records of adults and shall not be open to public inspec­
tion, and shall be open to inspection only by such governmental 
agencies as authorized by the judge.) 

Since the opinion was written, the referenced statutory 
provision, again, now codified as Section 20-7-780, has been 
amended to read: 

(t)he name, identity, or picture of any 
child under the jurisdiction of the court, 
pursuant to this chapter, must not be made 
public by any newspaper, radio, or televi­
sion station except as authorized by order 
of the court nor shall the fingerprints of 
any child be taken without any order from 
the judge; provided, that the Department of 
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Youth Services may fingerprint and photo­
graph a juvenile upon his commitment to a 
juvenile correctional institution; provided, 
further, these fingerprints and photographs 
shall remain confidential information .... 

Such provision is explicit in requiring that a court order be 
obtained before taking the fingerprints of a child. 1/ Howev­
er, as noted, DYS is given the authority to fingerprint and 
photograph a child upon the child's commitment to DYS. 

In your letter requesting this opinion you included a memo­
randum which referenced conversations with several individuals, 
including members of solicitors' staffs and a family court 
judge. The memorandum concluded that there was nothing to pro­
hibit your department from photographing juveniles charged with 
offenses 

. . . so long as this is done solely for ... 
(your) Department's internal records, 
that they are maintained in a confidential 
manner, that they are not made public in any 
fashion, particularly to the media, and that 
they are not made available to other law 
enforcement agencies. 

1 I A prior opinion of this Office dated February 3, 1982 
referenced that the State Supreme Court in State ex rel. The 
Times and Democrat, etc. 276 S.C. 26, 274 S.E.Zd 910 (1981) 
held that the portion of former Section 14-21-30 which prohibit­
ed the publication of the name or picture of a juvenile by the 
media was unconstitutional. The opinion noted, however, that 

... this decision did not reach the issue of 
whether a prohibition of disclosure would be 
improper. Regarding that, the U.S. Supreme 
Court has held that "there is no reason why, 
consistently with due process, a state can­
not continue, if it deems it appropriate, to 
provide and to improve provision for the 
confidentiality of records of police con­
tacts and court action relating to juve­
niles." Re Gault, 387 U.S. 1, 25 (1967). 
Thus, except to the extent that the statute 
violated the First Amendment rights of the 
media, § 14-21-30 is otherwise constitution­
al. 
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Referencing the above, it may be concluded that by statute, 
a court order is not absolutely required in order to photograph 
a juvenile charged with a criminal offense. This would especial­
ly appear to be the rule insofar as the photographing is done 
strictly as a part of booking procedures. However, to avoid any 
doubt, a court order authorizing such photographing is the bet­
ter practice and, therefore, advisable. It would appear, more­
over, that due to the strenuous requirements providing confiden­
tiality of juvenile records, such as those expressed in Section 
20-7-600(d) noted above, if any photographs of juveniles are to 
be utilized for any purposes other than routine booking, such as 
a photographic line-up, a court order authorizing such publica­
tion must be obtained. 

If there is anything further, please advise. 

CHR: sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

5Cl:J4~~ ~,,,,,___....... _, 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


