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ATTORNEY GENERAL 
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October 31, 1988 

Joseph F. Munnerlyn, Jr., Esquire 
Legislative Council of the General Assembly 
P. 0. Box 11489 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Munnerlyn: 

As you are aware, your letter dated September 27, 1988, to 
Attorney General Medlock has been referred to me for response. 
Referencing recent amendments [H.R. 4154 signed into law on 
November 1, 1986) to the federal Age Discrimination in Employment 
Act [ADEAJ (29 U.S.C. §621 et~.) and 1988 S.C. Acts 663, you 
seek an opinion responding to tllese two questions: 

Does the act of Congress from 1986 supersede 
the pertinent provisions of South Carolina 
laws regarding retirement from employment 
based on age? Is Section 9-1-1530 now 
invalid, in view of Congress' action, at 
least to the extent that it prohibits any and 
every State employee over the stated age or 
ages from continuing to work? 

This Office has previously analyzed H. R. 4154 and S.C. Code 
Ann. 9-1-1530 (1976) in two separate Opinions. S.C. Att'* Gen. 
gps., January 13, 1987, & January 21, 1987. [Copies oft ese two 
pinions are attached for your convenience.] In both of those 

Opinions, this Office opined: "Thus H.R. 4154 supersedes this 
State's mandatory retirement laws except where a previous 
exception to coverage under the Act remains applicable." Id. 

In 1988, the South Carolina General Assembly amended S.C. 
Code Ann. §9-1-1530 (1976) by 1988 S.C. Acts 663, §3. Former 
§9-1-1530 provided: 
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Any employee or teacher in service who has attained 
the age of seventy years shall be retired forthwith, 
except that: 

(1) With the approval of his employer he may 
remain in service until the end of the 
year following the date on which he attains 
the age of seventy years; 

(2) With the approval of his employer and the 
Board he may, upon his request therefor, be 
continued in service for a period of one 
year following each such request until such 
employee has reached the age of seventy-two 
years; and 

(3) With the approval of his employer, upon his 
request therefor, be continued in service 
for such period of time as may be necessary 
for such employee to qualify for coverage 
under the old age and survivors insurance 
provision of Title II of the Federal Social 
Security Act, as amended. 

It shall be mandatory for any employee or teacher 
whether or not appointed and regardless of whether or 
not a member of the South Carolina Retirement System to 
retire no later than the end of the fiscal year in 
which he reaches his seventy-second birthday. 

This section shall not apply to any person holding an 
elective office. 

This section shall take effect July 1, 1969. 
Provided, however, no person affected by the provisions 
of this section sh,all be required to retire prior to 
July 1, 1971. 

Provided, however, that excepting constitutional 
offices, this section shall not apply to appointive 
offices receiving per diem or travel allowances as 
total compensation or to employees of the State Court 
System when such court employees are employed on a 
part-time basis. 

S.C. Code Ann. §9-1-1530 (1976) (later amended in 1988). The 
newly amended §9-1-1530 provides: 



[ 
l .. 

I 

~ 

I 
. 

r ,. 

l 

Joseph F. Munnerlyn, Jr., Esquire 
Page Three 
October 31, 1988 

Any employee, described in Section l-13-80(h)(8), 
(10), or (12), who has attained the age of seventy 
years shall be retired forthwith, except that: 

(1) with the approval of his employer he may remain 
in service until the end of the year following the date 
on which he attains the age of seventy years; 

(2) with the approval of his employer and the Board 
he may, upon his request therefor, be continued in 
service for a period of one year following each such 
request until such employee has reached the age of 
seventy-two years; and 

(3) with the approval of his employer, upon his 
request therefor, be continued in service for such 
period of time as may be necessary for such employee to 
qualify for coverage under the old age and survivors 
insurance provision of Title II of the Federal Social 
Security Act, as amended. 

It shall be mandatory for any employee, described in 
Section l-13-80(h)(8), (10), or (12), whether or not a 
member of the South Carolina Retirement System to 
retire no later than the end of the fiscal year in 
which he reaches his seventy-second birthday. 

This section shall not apply to any person holding an 
elective office. 

This section shall take effect July 1, 1969. 
Provided, however, no person affected by the provisions 
of this section shall be required to retire prior to 
July 1, 1971. 

Provided, however, that excepting constitutional 
offices, this section shall not apply to appointive 
offices receiving per diem or travel allowances as 
total compensation or to employees of the State Court 
System when such court employees are employed on a 
part-time basis. 

1988 S.C. Acts 663, §3 (amending S.C. Code Ann. §9-1-1530 
(1976)). 
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In light of 1988 S.C. Acts 663, §3, the question arises as 
to whether the same analysis of former §9-1-1530 by this Office 
would apply to amended §9-1-1530. In addition to amending 
§9-1-1530, 1988 S.C. Acts 663 also amended S.C. Code Ann. 
§§l-13-30(c) & -80(h) (1976) [The South Carolina Human Affairs 
Law]. Nevertheless, none of these amendments appears to 
eliminate the conflicts between H.R. 4154 and §9-1-1530 because 
1988 S.C. Acts 663 does not abolish the upper age limit in the 
State's mandatory retirement laws. As a result of H.R. 4154, 
coverage under the ADEA has no upper age limit. S.C. Att'y Gen. 
2£.., January 13, 1987, & January 21, 1987. Consequently, the 
same analysis applied in the cited opinions to former §9-1-1530 
would apply to §9-1-1530 as amended by 1988 S.C. Acts 663. 

For the foregoing reasons, your first question must be 
answered in the affirmative. Similarly, your second question 
requires an affirmative response subject to analyzing whether 
exceptions to or exemptions from the ADEA's applicability would 
be relevant with respect to a particular individual. 

If I can answer any further questions, please do not 
hesitate to contact me. 

SLW/fg 
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Samuel L. Wilkins 
Assistant Attorney General 

Chief Deputy Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


