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Dear Ms. Ferguson: 

By your letter of September 29, 1988, you have requested the 
opinion of this Office as to whether an individual who would serve 
on the governing board of the Children's Trust Fund of South Caroli­
na would hold an office for dual office holding purposes. 

Article XVII, Section lA of the South Carolina Constitution 
provides that" ••. no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe it tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

The Children's Trust Fund of South Carolina was established by 
Act No. 347, 1984 Acts and Joint Resolutions, as "an eleemosynary 
corporation, the resources of which shall stimulate innovative pre­
vention and treatment programming to meet critical needs of South 
Carolina's children through the awarding of grants to private nonpro­
fit organizations." Section 20-7-5010, Code of Laws of South Caroli­
na (1987 Cum. Supp.). While it appears to be a close question, it 
is the opinion of this Off ice that one who serves on the governing 
board of this eleemosynary corporation would most probably not hold 
an ~ffice for dual office holding purposes. 
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The board of trustees for the Children's Trust Fund is estab­
lished by Section 20-7-5020 of the Code. Members are to be appoint­
ed by the Governor with the advice and consent of the Senate for 
terms of four years. 1/ Certain requirements, such as residency 
and knowledge or expertise-in fields such as investments, volunteer 
services, and child-related fields are specified for members. Com­
pensation in the form of per diem, mileage, and subsistence is pro­
vided for. No oath is required. 

Powers and duties of the board are specified in Section 20-7-
5030 of the Code and include assessing critical needs of children, 
receiving funds from various sources and investing such funds, solic­
iting proposals to meet children's needs, establishing criteria for 
awarding grants, and awarding grants to private nonprofit organiza­
tions. These duties do not appear to involve an exercise of sover­
eign powers. 

Because this entity has been established as an eleemosynary 
corporation rather than an agency of the State of South Carolina, 
and further because the board of trustees do not appear to exercise 
a portion of the sovereign power of the State of South Carolina, it 
is our opinion, as stated above, that one who would serve on the 
board of trustees of the Children's Trust Fund of South Carolina 
would most probably not hold an off ice for dual off ice holding pur­
poses. See Op. Atty. Gen. No. 83-87, a copy of which is enclosed. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 
Enclosure 

ROB D. COCK 

Sincerely, 

~IJ,~a 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 

1/ A term, rather than a "term of office," is specified. 


