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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GEN~AL 

Motte L. Talley, Esquire 
Staff Attorney 

REMBERT C. DENNIS BUll.D!NG 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA S.C. 29211 
TELEPHONE 803·734-3636 

September 24, 1987 

South Carolina Court Administration 
P. 0. Box 50447 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear Mr. Talley: 

You have requested the advice of this Office as to the 
compensation to be paid special referees or masters. You have also 
asked whether any such compensation may be retained by clerks of 
court and probate judges appointed to serve in those positions. 

As to the appropriate amounts of money to be paid to special 
referees and masters, I am enclosing a copy of a previous opinion of 
this Office that references the fee statute for masters, §14-11-310 
of the Code of Laws of South Carolina, 1976. That opinion concluded 
that the fees to be paid to a special referee should be decided by 
the court upon a case to case basis. ~Atty. Gen., January 8, 
1987 (by B.J. Willoughby). If you have any questions concerning 
masters fees that are not addressed by §14-11-310, please let me 
know. 

As to your question concerning whether probate judges and 
clerks of court may retain money paid for their service as masters 
or special referees, I refer you to two other previous opinions of 
this Office that address the right of clerks of court and probate 
judges to retain certain fees or compensation. ~ Atty. Gen., 
January 8, 1987 (by Emory Smith) and August 20, 1980:--Both of these 
opinions concluded that the strong legislative intent that clerks of 
court and probate judges receive salaries in lieu of most fees and 
cost indicated that the clerks and judges should not retain as 
compensation the fees in question in those opinions even though the 
schedules of fees and costs for the clerks and judges did not 
specifically reference those particular fees. See §§8-21-300 and 
8-21-760 of the Code. Under the reasoning expressed in these 
opinions, the safest legal course of action for clerks and probate 
judges would be for them not to retain money paid for their serving 
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as special referees and masters. Although some authority to the 
contrary is provided by earlier opinions of this Office, those 
opinions preceded the passage of the salary statutes for clerks and 
probate judges referenced above. Opsi Atty. Gen., December 13, 1976 
and December 12, 1967; but cf.,~ tty. Gen., February 3, 1981. 

In conclusion, fees for masters are set by statute and those 
for special referees are fixed by the court on a case by case basis. 
The safest legal course of action for probate judges and clerks of 
court appointed to serve in those positions would be for them not to 
retain such fees as personal compensation. 

If you have any questions, please let me know. 

JESjr/srcj 
Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED: 

~of)• r.£-: 
Deputy Attorney General 

Yours very truly, 

J./~th, Jr. 
Assistant .Attorney General 
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