ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

June 10,2014

Bert Duffie, General Counsel

Colleton County Board of School Trustees
PO Box 1215

Walterboro, SC 29488

Dear Mr. Duffie:

This Office received your request regarding an opinion we issued on May 20, 2014 in which we opined
that an individual’s service as a Colleton County School Board Trustee and as a Colleton County Deputy
Sheriff would most likely violate the prohibition against dual office holding. We stated the following
resolution of the situation:

When a dual office ‘holding situation occurs, the law operates
automatically to “cure” the problem. If an individual holds one office on
the date he assumes a second office, assuming both offices fall within the
purview of Article XVII, Section 1A of the Constitution (or one of the
other applicable constitutional prohibitions against dual office holding),
he is deemed by law to have vacated the first office held. Thus, the law
operates automatically to create a vacancy in that first office. However,
the individual may continue to perform the duties of the previously held
office as a de facto officer, rather than de jure, until a successor is duly
selected to complete his term of office (or to assume his duties if the term
of service is indefinite). See Walker v. Harris, 170 S.C. 242 (1933);
Dover v. Kirkland, 92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282
(1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877). Furthermore, actions taken by a
de facto officer in relation to the public or third parties will be as valid
and effectual as those of a de jure officer unless or until a court should
declare such acts void or remove the individual from office. See, for
examples, State Ex rel. Macleod v. Court of Probate of Collation County,
266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod v. West, 249
S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Ayer, 3 Stob. 92 (S.C.
1848).

Op. S.C. Atty. Gen., May 20, 2014’ (quoting Op. S.C. Atty. Gen., 2007 WL 1651345 (May 9, 2007)).

Each of your questions and its analysis follows.

! This opinion is not yet on Westlaw.
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L Is the Colleton County School Board required to declare the seat held by the dual office
holder vacant and order a special election to fill the seat or can the board member
continue to serve de facto until the next general election for his seat?

The Colleton County School board does not have the ability to declare the seat vacant. Only a court can
remove a person from office. See Op. S.C. Atty. Gen., June 5, 2003 (2003 WL 21471510). A court could
also determine whether a general or a special election should be held. A court would most likely consider
Act Number 190, which provides for the Board of Trustees of the Colleton County School District and
gives the procedure to be followed when a vacancy occurs on the school board, when determining the
type of election to be held:

All members of the board [Board of Trustees of the Colleton County
School District] shall serve until their successors are elected and qualify.
In the event of a vacancy on the board occurring for any reason other
than expiration of a term, the board shall call a special election to fill the
unexpired term. If the vacancy does not occur within six months of a
regular trustee election, the vacancy must be filled for the unexpired term
at the next regular election. . . .

1997 Act Number 190.

Without a court action, the individual would serve de facto the remainder of his term until his successor is
elected and qualified.

IL What effect, if any, does the election of a new sheriff have on a deputy sheriff’s date of
assumption of his office? The issue arises because when a new sheriff is elected, the
previously employed deputy sheriffs participate in the swearing-in ceremony for the
new sheriff, even though they were originally sworn in when hired for the position. The
question is whether the deputy sheriff’s participation in the new sheriff’s swearing-in
ceremony creates a new date of assumption of office for the deputy sheriff even though
his employment was not terminated or altered in any manner through the change in
sheriffs.

A sheriff appoints his deputies pursuant to law. Section 23-13-10 of the South Carolina Code provides:

The sheriff may appoint one or more deputies to be approved by the
judge of the circuit court or any circuit judge presiding therein. Such
appointment shall be evidenced by a certificate thereof, signed by the
sheriff, and shall continue during his pleasure. . .

S.C. Code Ann. § 23-13-10 (1976 Code, as amended). The legal encyclopedia Corpus Juris Secundum is
informative and it states:

Where the term of a deputy sheriff or deputy constable is not otherwise
fixed by statute, the deputy holds office during the term and at the
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pleasure of the sheriff or constable who appointed the deputy. . .and the
term as deputy expires automatically when the sheriff's tenure in office
expires. A sheriff lacks the power to extend the term of an under-sheriff
beyond the period of the sheriff's own term, or by contract to bind him or
herself to keep a deputy in office for a specified period. If the sheriff is
reelected, a new appointment is necessary to continue the deputy in
office.

80 C.J.S. Sheriffs and Constables § 39. Our State Supreme Court has explained:

Yet it has never been doubted, so far as we are aware, that the term of a
deputy sheriff or deputy clerk ends by operation of law with the term of
the sheriff or clerk by whom he was appointed. The clerk and sheriff
being charged with general responsibility for the conduct of their
respective offices, it is so plain that a deputy appointed by a predecessor
should not hold over it was deemed unnecessary to say that the term of
the deputy should end with the term of the clerk or sheriff who appointed
him.

Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907).

The term of a deputy sheriff begins when he is appointed by the sheriff and qualified” and ends when the
sheriff decides or when the term of the sheriff ends. If the sheriff is re-elected, the deputy sheriff can be
appointed to a new term by the sheriff.

However, a term of office can not be confused with the act of being a public official. Our State Supreme
Court stated the following when it determined that a deputy sheriff was a public officer:

Many criteria may be considered, aithough not regarded as controlling, in
determining whether one is a public officer-such as the taking of an oath,
giving of a bond, and tenure and duration. The law in this State . .

relating to deputy sheriffs includes all of these requirements. They are
required to take the oath of office, give an official bond, and after
appointment and qualification they may perform any and all of the duties
appertaining to the office of sheriff. The right, authority and duty of a
deputy sheriff are thus created by statute. He is invested with some
portion of the sovereign functions of the government, to be exercised in
behalf of the public, and is, consequently, a public officer within any
definition given by the Courts or text writers. It can make no difference

that the appointment is made by the sheriff. The power of appointment
comes from the state, the authority is derived from the law, and the

duties are exercised for the benefit of the public.
Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 26 S.E.2d 313 (1943) (emphasis added).

2 A deputy sheriff also has to make an oath and give a bond before he can begin his duties. See S.C. Code Ann. §
23-13-20 (1976 Code, as amended).
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As explained in Willis, a deputy sheriff exercises governmental power when he is appointed and
qualified. If he is serving in a prior office, his exercise of governmental power as a deputy sheriff
automatically causes a vacancy in his prior office to occur. For dual office holding purposes, the deputy
sheriff assumes his office when he begins exercising governmental powers. It is irrelevant what terms he
serves.

CONCLUSION

In conclusion, this Office believes that the law is as follows:
1. Only a court can remove a person from office. Without a court action, a member of the Colleton
County School Board who is violating the prohibition against dual office holding would serve de

facto the remainder of his term until his successor is elected and qualified.

2. For dual office holding purposes, the deputy sheriff assumes his office when he begins exercising
governmental powers.

Sincerely, .
g N 3

T ren f OFZS;

Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

V=

“Robert D. Cook
Solicitor General




