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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE B03· 734-3970 

August 13, 1986 

The Honorable William S. Branton, Jr. 
Senator, District No. 38 
100 East Dorchester Road 
Summerville, South Carolina 29483 

Dear Senator Branton: 

You have asked whether one person may serve simultaneously 
on the Dorchester County Board of Social Services and as a 
magistrate without violating the dual office holding provisions 
of the State Constitution and whether any conflict of interest 
could arise by an individual so serving in both capacities. For 
the reasons following, this Office identifies both conflict of 
interest and dual office holding problems in the situation you 
have described. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). 

This Office has opined on numerous occasions that a member 
of a county board of social services holds an office for dual 
office holding purposes. See aps. Atty. Gen. dated February 11, 
1986 (enclosed); March 6, ~9; January 16, 1979; and April 7, 
1977, as representative of those numerous opinions. 



! 
L 

I 

I·.' 
~ 

The Honorable William S. Branton, Jr. 
Page 2 
August 13, 1986 

Likewise, this Office has determined on numerous occasions 
that a magistrate holds an office for dual office holding 
purposes. See, as representative opinions, o~s. Atty. Gen. 
dated November 3, 1983 (enclosed); September, 1982; August 5, 
1981; and July 14, 1981. Thus, one who would serve 
simultaneously as a magistrate and on a county board of social 
services, such as Dorchester County's board, would most probably 
violate the dual office holding prohibitions of the State 
Constitution. 

This Office has reviewed a letter of the Assistant General 
Counsel of the Department of Social Services dated June 22, 
1982, which concluded that members of county boards of social 
services and county election commissions did not hold offices 
for dual office holding purposes, apparently relying upon 
previous opinions of the Attorney General. As noted above, this 
Office concluded well before the Assistant General Counsel's 
letter was written that service on a county board of social 
services was an office. Similarly, this Office has consistently 
advised that service on a county election commission constitutes 
an office. See, for example, Ops. Att~. Gen. dated May 20, 1986 
(enclosed); March 12, 1984; September 4, 1982; and March 21, 
1978. Thus, we must respectfully disagree with the conclusion 
reached in the letter of June 22, 1982. 

The above notwithstanding, we can also see certain 
instances in which conflicts of interest might arise if a 
magistrate were to serve on a county board of social services. 
For example, the magistrate would be required to disqualify 
himself in civil or criminal cases involving food stamp or AFDC 
fraud, as stated in a letter of July 7, 1986, from the General 
Counsel of the Department of Social Services to the Director of 
the Dorchester County Department of Social Services. There 
might also be instances in which the magistrate would be 
disqualified to act, as in the issuance of criminal warrants in 
other matters involving the Department of Social Services. 
Because the magistrate must comply with the Code of Judicial 
Conduct (Rule 33 of the Supreme Court Rules) and because an 
interpretation of conflict of interest necessarily involves an 
interpretation of Rule 33, the magistrate might wish to obtain 
an advisory ruling from the Advisory Committee on Standards of 
Judicial Conduct. 

In conclusion, it is the op1n10n of this Office that if an 
individual were to serve simultaneously as a magistrate and on 
the Dorchester County Board of Social Services, the dual office 
holding prohibitions of the State Constitution would most 
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probably be violated and further that conflicts of interest 
could arise as a result. If you should need clarification or 
additional information, please advise this Office. 

PDP:hcs 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

(J~IJ,~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: James H. Risher, Director 
Dorchester County Department 

of Social Services 


