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Honorable Hugh K. Leatherman, Sr. 

( 

Chairman, South Carolina Procurement Review Panel 
512 Gressette Building 
Post Office Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Leatherman: 

You have requested an op~n~on as to whether the reading 
of a bid at a public bid opening acts as a waiver of 
irregularities in that bid and as an acceptance of the bid such 
that if it is later determined that a bid which was read has no 
bid bond as required by the specifications to bidders, that 
defect as to bid bond has been waived. It is our opinion that 
there is no automatic waiver of irregularities by virtue of 
reading the bid. 

It is a matter of general law that a public entity may 
reserve the right to waive irregularities or requirements as to 
the form of bids. Coleman ex rel State vs. Munger, 83 N.E.2d 
809, 811 (Oh. 1948). You did not indicate whether that right was 
specifically reserved in the bid documents involved in your case. 
However, such a reservation is frequently found in bid documents 
for public procurement contracts in this State. Courts have 
consistently permitted a public entity to waive irregularities 
which do not affect or destroy competitive bidding. Id. Specifi­
cally, courts have held that a public entity was permitted to 
waive a defective bid bond and lawfully enter into a contract 
with a bidder even in the absence of a proper bid bond which 
should have accompanied that bidder's bid. See Aultschul vs. 
Springfield, 193 N.E. 788, 791 (Oh. 1933). By the same token 
courts have also held that a public entity was permitted to 
reject a bid because of an irregularity in the bid bond. Menke 
vs. Board of Education, 211 N.W.2d 601, 607 (10. 1973); Marvec 
Allstate, Inc. vs. Gray and Fear, Inc., 372 A.2d 1156, 1161 
(N.J.App. 1977). In general, waivers of irregularities have been 
upheld when it has been determined by the public entity that the 
waiver does not give one bidder a competitive advantage over another. 
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Marvec Allstate Inc. vs. Gra and Fear, Inc., supra; Menke vs. 
Boar E ucation, supra. 

We can find no case, however, which holds that a mere 
reading of a bid at a public bid opening constitutes a waiver by 
the public entity of a requirement in the bid specifications as 
to a bid bond. In fact other courts have upheld a rejection of a 
bid because of a defective bid bond when the determination of 
improper bid bond was made after the bids were opened and 
pUblicly read. Menke vs. Board of Education, supra. This is 
consistent with the general law that a waiver is an "intentional 
relinquishment of a known right." (emphasis added) Davis vs. 
Milady, 91 S.E. 135, 142, 75 S.E. 363 (1912); 28 Am.Jur.2d 
"Estoppel and Waiver" § 154. Therefore, a determination as to 
whether a particular requirement of a bid specification had been 
waived or not waived must be based on the facts indicating 
whether or not the public entity was intending to excuse 
compliance with the stated requirements in the bid 
specifications. In light of the fact, furthermore, that an 
irregularity in the bid form may not be waived if the 
irregularity places one bidder in a position of competitive 
advantage over another, it would seem clear that a public entity 
must make a conscious determination to waive such a requirement. 
This conclusion is strengthened by the fact that the law of 
estoppel and waiver is not applied, as a rule, against a 
governmental entity when public revenues are involved or if 
application of the doctrine would thwart public policy. 28 
Am.Jur.2d, Estoppel and Waiver, § 122, citing Heaward v. South 
Carolina Tax Commission, 240 S.C. 347, 126 S.E.2 15 (1963). 

For the foregoing reasons, it is our opinion that the 
mere reading of a bid at a public bid opening would not by itself 
constitute a waiver of irregularities as to the form of the bid, 
or more specifically the lack of a bid bond. Any such waiver 
must be by an intentional act of the public entity. 

Sincerely yours, 

Da~ 
Assistant Attorney General 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROf!:!.to~· c.d 
Executive Assistant for Opinions 


