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January 21, 1986 

Gary T. Pope, Esquire 
Newberry County Attorney 
Post Office Box 190 
Newberry, South Carolina 29108 

Dear Mr. Pope: 

You have requested on behalf of the Honorable Frank H. 
Ward, Probate Judge of Newberry County, the guidance of this 
Office relative to inheritance by illegitimate children from 
their fathers' estates. As you suggested in your letter, 
the law in this area is most complex and uncertain and thus 
definitive conclusions upon the various issues are, for the 
most part, unreachable. Nonetheless, I will attempt to 
provide some guidance to you and the judge in this area. 

On April 26, 1977, the U.S. Supreme Court declared an 
Illinois statute which allowed illegitimate children to 
inherit only from the mothers' estates to be violative of 
the equal protection clause of the Fourteenth Amendment of 
the United States Constitution holding that it unlawfully 
discriminated against illegitimates. Trimble v. Gordon, 430 
U.S. 762 (1977). The then-existing scheme for intestate 
succession in South Carolina as it related to il1egitimates 
was similar to the Illinois statute and authorized illegiti­
mates to inherit only from their mothers' estate. Section 
21-3-30, South Carolina Code of Laws (1976). 

The South Carolina Supreme Court on April 2, 1984, 
issued its opinion wherein it concluded that the limitation 
in § 21-3-30 that provides for inheritance by illegitimates 
only from their mothers' estates was violative of equal 
protection. Wilson v. Jones, 281 S.C. 230, 314 S.E.2d 341 
(1984). Significantly, that opinion concluded as well that 
"illegitimate children can inherit from their fathers' 
estates but only those whose fathers' deaths occurred after 
April 26, 1977." Id., S.E.2d at 343. Of course, § 21-3-30 
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of the 1976 Code did not expressly preclude illegitimates 
from inheriting from their fathers' estates; it provided 
instead that an illegitimate may inherit from his mother. 
Since at common law an illegitimate could not inherit from 
his natural father in the absence of statutory 
authorization, (10 C.J.S. Bastards, § 26 and 10 Am.Jur.2d 
Bastards, § 146) and § 21-3-30 authorized illegitimates to 
inherit only from their mothers' estates, there existed no 
statutory authority in South Carolina for -an illegitimate to -­
inherit from his father's estate.-Wilson, however,now· 
instructs that as to those illegitimates whose fathers died 
on or after April 26, 1977, § 21-3-30 must be read as 
authorizing them to inherit from their fathers' estates in 
the same fashion that they may inherit from their mothers' 
estates. 

Importantly, § 21-3-30 was amended by Act No. 155 of 
1985 effective June 20, 1985, and provides in relevant part: 

Any illegitimate child whose father dies 
intestate possessed of any real or 
personal property is an heir-at-law if 
paternity has been established by order 
or decree of a court of competent 
jurisdiction during the lifetime of the 
father or the father has signed an 
instrument acknowledging the child as 
his. 1/ 

As to those illegitimates whose fathers died after June 20, 
1985, their right to inherit is governed by Act No. 155. 
Thus, an illegitimate who falls within this category is an 
heir-at-law of his father and may inherit as a legitimate 
child in the manner prescribed in § 21-3-20 provided that 
paternity has been established by judicial decree or order 
during the father's lifetime or the father has acknowledged 
the child as his by written instrument. 

II I note that statutory prov1s1ons similar to this 
amended provision have been held to be constitutional. See, 
Lalli v. Lalli, 439 U.S. 259 (1978); Mitchell v. Frueler, 
297 N.C. 206, 254 S.E.2d 762 (1979). 
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The language of Act 155 provides no indication that it 
is to be applied retroactively to govern inheritance by 
illegitimates whose fathers died prior to June 20, 1985. 
And, ordinarily a statute will be applied prospectively 
only, unless there is a clear legislative intent to the contrary. 
Schall v. Sturm, Ruger Co., Inc., 278 S.C. 646, 300 S.E.2d 
735 (1983); Merchants Mutual Insurance Co. v. S.C. Second 
Injury Fund, 277 S.C. 604, 291 S.E.~d 667 (1982). Regarding 
statutes affecting inheritance, the Court has specifically 
provided that such statutes should only be applied 
prospectively. 

As the right of one person to inherit 
property of another becomes vested on 
the death of the latter, the statutes 
in force at the time of his death, as 
against statutes in force at a prior or 
subsequent date govern the disposition 
of an estate. [cite omitted] 

* * * 
The state has no power to divest or 
impair vested rights .... 

Muldrow v. Caldwell, 173 S.C. 243, 250-252, 175 S.E. 501 
(1934) . 

An analogous situation was presented in Lucas v. 
Hancock, 383 S.W.2d 491 (Ark. 1979). There, Arkansas, 
similar to South Carolina, had amended its inheritance 
statutes after Trimble v. Gordon, supra, to provide for 
inheritance by illegitimates only upon presentment of 
certain criteria that must have occurred during the lifetime 
of the illegitimate's father. The Court ruled that inheri­
tance by illegitimates whose fathers died prior to the 
passage of the amendatory provision, were not governed by 
the statute; and thus refused to give the provision retroac­
tive effect. The Court identified that the right of an 
illegitimate to inherit vested upon the death of his father. 
Courts in other jurisdictions have reached the same 
conclusion. See, Cox v. Schweiker, 684 F.2d 310 (5th Cir. 1982); 
Nagle v. Wood:-423 A.20 Sis (Conn. 1979). We believe that 
our court would follow its precedent noted in Muldrow v. 
Caldwell, and hold that Act 155 does not operate 
retroactively and thus does not govern inheritance by 
illegitimates whose fathers died prior to June 20, 1985, the 
effective date of the statute. 
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As earlier mentioned,inheritance by illegitimates, 
whose fathers died prior to June 20, 1985, but after April 
26, 1977, is governed by the law as defined in Wilson v. 
Jones, supra. Our Court in Wilson provided no indication 
that paternity must be established by a court during the 
lifetime of the father or be acknowledged by written 
instrument in order for an illegitimate to inherit from his 
father. Indeed, the Court's express language "we hold 
illegitimate children can inherit from their fathers' 
estates" and its recognition that inheritance by 
illegitimates from their fathers' and mothers' estates 
should be on equal basis instructs otherwise. Similar 
conclusions have been reached in Lucas v. Hancock, supra; In 
Re: Maislin's Estate, 436 A.2d 539 (N.J. 1981); and Cox v.-­
Scweiker, sutra. In advising I direct your attention to the 
significant ody of law that holds that a paternity action 
does not survive the death of the putative father. See, 
Ha~es v. Smith, 480 A.2d 425 (Conn. 1984); Anno. 58 A:L.R.3d 
18 , 191 "cases almost unanimously support that bastardy 
proceedings may not be instituted after death of the 
putative father .... "; 10 Am.Jur.2d, supra, § 97. 
Nonetheless, Wilson apparently assumes that at least for the 
purpose of establishing inheritance rights, paternity may be 
established after the death of the father. It is 
interesting and probably indicative of legislative intent 
that § 20-7-420(7) as amended after the Court's decision in 
Wilson by Act 484 of 1984, provides that an action to 
determine paternity may be brought "if the father is 
deceased, in the county in which proceedings for probate of 
his estate have been or would be commenced," thus 
legislatively providing a forum and venue for determining 
paternity after the death of the putative father. 

I advise as a matter of procedure that if an 
illegitimate claims a right of inheritance in the estate of 
his putative father, whose death occurred after April 26, 
1977, and prior to June 20, 1985, and paternity has not been 
established during the lifetime of the decedent by judicial 
order, the Probate Court should refer the issue of paternity 
to the appropriate Family Court for determination. As 
provided in § 20-7-420(7), the Family Court maintains 
exclusive jurisdiction to determine paternity, and this 
jurisdiction survives the death of the putative father. The 
Family Courts could then determine whether the paternity 
proceedings may be barred by laches or the appropriate 
statute of limitation (see, S.C. Dept. of Social Services v. 
Lowman, 269 S.C. 41, 23~.E.2d 194 (1977» and whether the 
illegitimate has met his burden of proof. With regard to 
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the burden of proof, courts have recognized that the 
establishment of paternity after the death of the putative 
father is an area presenting unique and difficult problems 
since the availability of the father is a substantial factor 
contributing to the reliability of the fact-finding process. 
Lalli v. Lalli, supra; COdt v. Johnson, 415 N.E.2d 1131 
(Ill. 1980); Hayes v. Smit , su~ra. Thus, the Family Court 
may well be justified in requirlng a higher degree of proof 
than that ordinarily required in a paternity action brought 
during the lifetime of the father wherein the father is 
available as a witness and the Court has the benefit of 
reliable scientific evidence. ~I 

You have additionally asked whether § 21-7-480 is 
unconstitutional insofar as it limits legacies to 
illegitimate children from their fathers. This Office in 
the issuance of its opinion does not declare a legislative 
enactment to be unconstitutional. We will advise on 
occasion our opinion as to how a court may rule in the 
future when presented with the constitutional question. 
Incidentally, in any review of legislation we presume all 
statutes to be constitutional until they are otherwise 
declared by a court. We advise in response to your question 
that the courts of this State would likely conclude that 
§ 21-7-480 is unconstitutional insofar as it limits legacies 
to illegitimates from their fathers. However, since we have 
located no court decisions that have conclusively determined 
such a statute to be unconstitutional, and since § 21-7-480 
was applied by our State Supreme Court to limit a legacy as 
recently as 1979 without any comment upon its constitutional­
ity, we express some reservation as to this conclusion. 11 

~I During the lifetime of the father, paternity may be 
established by a preponderance of the evidence. Albert v. 
Blackwell, 280 S.C. 128, 311 S.E.2d 102 (S.C.App. 1984). 

11 The State Supreme Court in Ra; v. Tate, 272 S.C. 
472, 252 S.E.2d 568 (1979), applied §1-7-480 to limit a 
legacy to a paramour in 1979 without comment upon its 
constitutionality; however, the constitutionality of the 
statute was not at issue. I note as well that a recent 
decision of the South Carolina Supreme Court has limited the 
prohibition of § 21-7-480 upon excessive legacies to 
illegitimates finding that it applies only if the 
illegitimate is born during the time his father is lawfully 
married. See, Williford v. Downs, 270 S.C. 110, 240 S.E.2d 
654 (1978)-.-
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Theories offered to justify § 21-7-480 insofar as it 
restricts legacies to illegitimates would likely be that (1) 
it encourages legitimate family relationships; and (2) it 
recognizes a legitimate concern that fathers of ille?itimate 
children will provide for the illegitimate childrens 
financial concern to the neglect of their wifes' or 
legitimate children. The U.S. Supreme Court's reasoning in 
Trimble v. Gordon, supra, rejected similar arguments since 
the discrimination of the illegitimate child is not - -- . 
reasonably related to the goal of controlling parents 
behavior. In addition, our Court's ruling in Boan v. 
Watson, 281 S.C. 516, 316 S.E.2d 401 (1984), strongly 
suggests that § 21-7-480, insofar as it treats fathers of 
illegitimate children differently from mothers of 
illegitimate children, would be found to be 
unconstitutional. In Boan, our Court reasoned that gender 
based economic distinctions that by law are applicable at 
the time of death are unconstitutional. 

I recognize that the research and conclusions contained 
herein leave many issues unanswered; nonetheless, I have, 
where practical, provided guidance to the Probate Court. If 
I may further discuss these questions with you, please call 
upon me. 
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