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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

June 25, 1986 

Doris Brantley, Executive Secretary 
South Carolina State Board 

Cosmetology 
1209 Blanding Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Ms. Brantley: 

By your letter of June 16, 1986, you have asked whether a 
member of the South Carolina State Board of Cosmetology could 
also serve as an officer of the South Carolina Registered 
Cosmetologist Association or any other trade association 
connected with cosmetology. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). 

The State Board of Cosmetology was established pursuant to 
Section 40-13-30 of the Code of Laws of South Carolina (1976, as 
revised). The members are appointed by the Governor for terms 
of four years and until their successors are appointed and 
qualified. Qualifications for the various members are specified 
by the statute. Compensation of members is specified by Section 
40-13-40 of the Code and is limited to the usual mileage, 
subsistence, and per diem authorized by law for state boards, 
committees, and commissions. Duties of the board are specified 
by Sections 40-13-80, 40-13-110, 40-13-120, 40-13-160, 40-13-180, 
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and others. Due to the board's power to grant licenses, 
promulgate rules and regulations, take disciplinary action 
against licensees, and so forth, it appears that the board does 
exercise a portion of the sovereign power of the State. Thus, 
considering all factors, a member of the board would be an 
officer for dual office holding purposes. 

On the other hand, the South Carolina Registered Cosmetologist 
Association or other trade association connected with cosmetology 
would appear to be private professional organizations. Based on 
the definitions of an officer as discussed above, an individual 
holding an office in such a private organization would not hold 
an office for dual office holding purposes. Thus, a board member 
who would hold an office in a private professional organization 
would not violate the constitutional prohibitions against dual 
office holding. See Op. Atty. Gen. dated April 4, 1985, enclosed 
herewith. ---

The individual who would serve in both capacities should be 
made aware of the State Ethics Act, a copy of which is enclosed 
herewith. If the individual should have questions about the 
Act, he or she may wish to consult the State Ethics Commission 
for an interpretation; that agency is located at 1122 Lady 
Street, Suite 930, Columbia 29201. Until July 4, the telephone 
number is 758-7408; effective July 4, the number will be 
734-1227. 

We trust that the foregoing has adequately responded to 
your inquiry. Please advise if you need clarification or 
additional information. 

PDP/an 

Enclosures 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

f~~lJ,P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


