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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S,C 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

June 4, 1986 

Jim Miller, Administrative Assistant 
North Spartanburg Fire Department 
Route 13 - Box 773 
Spartanburg, South Carolina 29303 

Dear Mr. Miller: 

By your letter of April 28, 1986, you had asked whether a 
state employee may also serve on the board of the North 
Spartanburg Area Fire and Rescue Department. 

The individual in question is a regional training 
coordinator for the South Carolina Fire Academy which is, for 
budgetary purposes, now within the State Fire Marshal's office. 
His duties include setting up training in the upstate area 
through the Fire Academy, overseeing field instructors in the 
upstate, and other activities of the Fire Academy as may be 
necessary. At this time he has not been appointed to the 
Department's board, but he may be under consideration for 
appointment in the near future. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " .. ~ no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of--the--s'Ov"er-ei-gn--­
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). Although we have not seen the position questionnaire 
for the specific position held by this individual, it appears 
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from the information provided to us that the individual would be 
an employee rather than an officer as a training coordinator for 
the Fire Academy. 

One who would serve on the board of the Department would 
most probably be an officer. Section 2 of Act No. 172, 1969 
Acts and Joint Resolutions, provides for appointment of the 
board of fire and rescue control members by the Governor upon 
the recommendation of a majority of the Spartanburg County 
Legislative Delegation. Terms of six years are specified. 
Members are to serve without pay. There are also provisions for 
changing the method of appointment to election. Powers and 
duties are specified in Section 3 of Act No. 172 and include 
various functions usually thought of as exercising sovereign 
power, such as making rules and regulations, borrowing money, 
making notes evidencing indebtedness, and so forth. These 
factors considered all together would be sufficient for a court 
faced with the issue to conclude that board members are officers 
for purposes of dual office holding. 

From the information provided to us, it appears that no 
dual office holding would occur, since one position would be 
employment while the other would be an office. 

One other area of concern would be the regulations of the 
individual's employer as to service on boards or governing 
bodies of political subdivisions. The dual office holding 
question aside, there are no state laws generally prohibiting a 
state employee from serving on such a governing body. Some 
state agencies do have their own regulations about activities in 
which their employees may engage outside their work (such as not 
running for office in a partisan election). It would be very 
wise to clear the appointment or election of this individual 
with his employer to avoid surprises or disappointments at ~ 
later date. 

To summarize the foregoing, no state law would prohibit the 
individual, as a state employee, from serving on the board. The 
individual's employer may have a policy or regulation which 
might prohibit his serving on the board. Because we have been 
unable to obtain his position questionnaire, we are relying upon 
information given to us about his duties; the position 
questionnaire may contain duties which would involve an exercise 
of sovereign power, of which we are presently unaware. Finally, 
the individual may be involved in other activities which may be 
considered office-holding, or he may hold a constable's 
commission. These factors must also be considered in giving you 
an absolutely clear response; thus, a cautious approach must be 
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taken in responding to your question. Based on the information 
presented to this Office, however, no dual office holding would 
appear to occur if the individual occupied both positions 
concurrently. 

PDP:hcs 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

~fj(f~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


