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Dear Senator Williams: 
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You have asked whether a deputy or associate probate judge 
would be required to take a leave of absence to become a candidate 
for the office of probate judge. In this regard, you have 
provided to this Office the policy of Orangeburg County with 
respect to political activity by employees of that county. For 
the reasons following, it is the opinion of this Office that a 
deputy or associate probate judge would not be required to take 
a leave of absence to become such a candidate. 

The policy of Orangeburg County referred to above is found 
in Section 2-263 (g) of the county code of ordinances; in 
pertinent part, it is stated: 

Any employee in the classified service 
offering for a political office must ask for 
and be granted a leave of absence without 
pay commencing on the date of qualification 
for the political office and continuing 
until voting results are certified and 
declared official. Should the employee 
decide to return to the classified service, 
the employee will be granted tenure rights. 
Employees are exempted from taking a leave 
of absence until such time as a final 
closing date for qualification has herein­
after been determined by the courts. 

We note at the outset that it is doubtful that a probate 
judge, as an elected official, or a deputy or associate probate 
judge, selected by the probate judge to serve at his pleasure, 
would be considered a classified county employer thus subject to 
the county regulation. Probate judges are within the unified 
judicial system. Election of probate judges and selection of 
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deputy or associate probate judges are provided for in Chapter 
23 of Title 14, Code of Laws of South Carolina (1976, as 
amended). Article VIII, Section 14 of the State Constitution 
provides in pertinent part that 

[iln enacting provisions required or 
authorized by this article, general law 
provisions applicable to the following 
matters shall not be set aside: ... (4) the 
structure for and the administration of the 
State's judicial system; .... 

See also Douglas v. McLeod, 277 S.C. 76, 282 S.E.2d 604 (1981). 

Moreover, Canon 7 of the Code of Judicial Conduct, adopted 
as Rule 33 by the South Carolina Supreme Court, governs political 
activities of all judges, including deputy or associate probate 
judges. The Advisory Committee on Standards of Judicial Conduct 
has issued opinion no. 2-1982, construing the relevant provisions 
of Canon 7 as to an associate probate judge retaining his/her 
position while engaged in a campaign for the position of probate 
judge. The conclusion of the opinion, enclosed herewith, is 
that a judge may properly retain his/her judicial position while 
a candidate for election to judicial office provided he/she 
complies with the restrictions enumerated in Canon 7 of the Code 
of Judicial Conduct. 

\Je trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. Please advise if you need additional assistance 
or clarification. 
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