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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. Soc. 292 11 
TELEPHONE 803-734-3970 

September 18, 1986 

The Honorable Ben E. Thrailkill, Jr. 
Member, House of Representatives 
Post Office Box 15407 
Surfside Beach, SC 29587 

Dear Representative Thrailkill: 
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You have indicated that the law requires that a state political party 
must convene its biennial convention in Columbia. You have asked whether, 
upon the reconvening of such a convention, the reconvened meeting must be 
held in Columbia. For the reasons following, it is the opinion of this 
Office that such a reconvened meeting must be held in Columbia. 

Section 7-9-100, Code of Laws of South Carolina (1985 Cum. Supp.) , 
provides in pertinent part: 

The state convention [of a political party] 
shall meet at Columbia every general election year 
on a day from April first to April fifteenth ..•• 
When the business has concluded it shall adjourn 
sine die, or may recess. But the state chairman 
may recall the state convention into special session 
at any time he deems wise .... 

The predecessor of this statute was interpreted by this Office in an 
opinion dated January 22, 1968 (enclosed). A party's convention was 
proposed to be held at a site less than one-half mile outside the city 
limits of Columbia. In that opinion, former Attorney General McLeod 
indicated that the terms of the statute are directory but that holding the 
convention at that site would be in substantial compliance with "the 
precise maooate of the statute." The opinion did not address the site of a 
reconvened meeting, however, apparently considering only the initial 
convening of a party's convention. 

An adjourned meeting is not deemed to be a new meeting but instead, 
"an adjourned meeting is but a continuation of the regular meeting, of 
which it is an adjournment." Town of Hodgenville v. Kentucit Illinois_ 
Co., 250 Ky. 195 , 61 S.W.2d 1047 (1933); Vogel v. Parker, 1 N.J. Law 
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521, 193 A. 817 (1937); 59 Am. Jur. 2d Parliamenta~ Law §14; 67A C.J.S. 
Parliamentarr Law §5;Op. Atty. Gen. dated March 7, 1981 (enclosed); 
arid Robert s RUles of Order Newly Revised §9 (p. 79). Thus, such a 
reconvening would likely be viewed as a continuation of the earlier 
convention Which was required to be held in Columbia. 

A "special" meeting or session, as the term is used in Section 
7-9-100, may be defined as a separate session of the party "held at a time 
different from that of any regular meeting, and convened only to consider 
one or more items of hJsiness specified in the call of the meeting." 
Robert's Rules of Order Newly Revised §9 (p. 78). Such a meeting mayor 
may not be deemed a continuation of an earlier convention; the answer may 
depend upon how the previcus meeting was concltrled. Generally, however, a 
special meeting is not usually deemed a part of the regular meeting. See 
67A C.J .S. Parliamentary Law §5; 59 Am. JUT. 2d Parliamentary Law §M. 
On the other harid, the statute provides that the state chairman may "recall 
the state convention into special session ... ;" "to recall" is "to call 
back: a summon or cause to return." Webster's Third New International 
Dictionary 1893 (1976). Thus, in this instance, a special session could be 
viewed as a continuation of an earlier session, particularly if the 
convention merely recessed. 

A review of all acts which affected Section 7-9-100 or its predecessor 
statutes reveals that, as early as the adoption of the general election 
laws by Act No. 858 of 1950, the state's political party conventions were 
mandated to be held in Columbia; further, the state chairman has been 
empowered, since at least 1950, to convene his party's convention in 
special session as may be necessary or desirable. While no express 
requirement appears in the varicus acts and statutes that a reconvened 
convention or special session be held in Columbia, it v;alld be in keeping 
with the spirit of the statute to require such meetings to also be held in 
Columbia. 

Why the General Assembly found it necessary to specify that parties' 
biennial conventions be held in Columbia is not found within the various 
acts of the General Assembly. It may be readily acknowledged that Columbia 
is not only the state capital tut is also the geographic center of the 
state; in a sense, all roads lead to Columbia. While we may only speculate 
as to the reasoning of the legislature, these reasons would be logical 
bases for the requirement of convening in Columbia. Furthermore, these 
same reasons would make equal sense in the determination that a reconvened 
meeting also be held in Columbia. Otherwise, the apparent intent of 
Section 7-9-100 could easily be thwarted by convening the meeting briefly 
in Columbia, adjourning or recessing, and then reconvening elsewhere to 
actually conduct party business. 
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For the foregoing reasons, it is the op~n~on of this Office that a 
reconvened meeting of a state political party convention be held in 
Columbia. 

PDP/rhm 

Enclosures 

REVIEl*:D AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

PcWU~ f),p~~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


