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®ffice of the Attorney @eneral

T. TRAVIS MEDLOCK REMBERT C. DENNIS BUILDING
ATTORNEY GENERAL POST OFFICE BOX 11549
COLUMBIA, S.C. 29211
TELEPHONE 803-734-3970

March 31, 1987

Administrator -
Habilitation Services

959 East O'Neal Street

Gaffney, South Carolina 29340

ﬁ J. Arthur Bridges, Jr., NHA

Dear Mr. Bridges:

By your letter of February 16, 1987, you have inquired as
to the possibility of a conflict of interest or dual office
holding if one were to serve on the Cherokee County Mental Retar-
dation Board and as a mayor of a municipality or as a member of
a county council. You have advised that until January of this
year, the Board was a nineteen member, self-perpetuating board;
in January, however, the Board members began to be appointed by
the Governor upon the recommendation of the county legislative
delegation. The dual office holding aspect will be addressed
first.

-

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution pro-
vides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have
duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E.
762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes,
or other such authority, establish the position, prescribe its
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d
61 (1980).

This Office has concluded on numerous occasions that one
who serves as a mayor would hold an office for dual office hold-
ing purposes. See Op. Atty. Gen. dated July 24, 1980, as
representative of those opinions. Similarly, this Office has
determined on numerous occasions that a county council member
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would hold an office for dual office holding purposes. See
Op. Atty. Gen. dated July 9, 1986, for example. Copies ot

these two opinions are enclosed.

This Office has opined that one who would serve on the
Georgetown County Mental Retardation Board would hold an office
for dual office holding purposes. Op. Atty. Gen. dated
October 14, 1976, enclosed. However, the statutes cited within
that opinion refer to creation of local mental health boards.
For that reason, a review of the opinion is undertaken.

Section 44-21-810 et seq., Code of Laws of South Carolina
(1976), provides for the establishment of county mental retarda-
tion boards and such local mental retardation services. Section
44-21-830 provides for membership on the county boards; members
are to be appointed by the Governor upon the recommendation of a
majority of the members of the county legislative delegation.
The term of the members is set at four years and until their
successors are appointed and qualify; appointments of the origi-
nal board members are to be staggered, however. No oath of
office 1is specified within the statute. But see Article VI,
Section 5 of the State Constitution. No provision for salary or
other remuneration is specified in the statute, nor are qualifi-
cations for board membership.

The county mental retardation boards are defined by Section
44-21-820(4) of the Code to be the "administrative, planning,
coordinating, and service delivery body provided for" in the
above referenced Code sections; they are bodies politic and
corporate, by Section 44-21-840(1). Duties are specified in
Section 44-21-840 of the Code and include administration, plan-
ning, evaluation, financing, and so forth. It appears that an
exercise of a portion of the sovereign power of the State is in-
volved herein.

Having reviewed the statutes relevant to county mental
retardation boards, it appears that the conclusion reached by
the opinion of October 4, 1976, that a member of such a board
would hold an office, is correct. Thus, one who would serve
simultaneously on a county mental retardation board and as a
mayor of a municipality or as a member of a county council would
most probably be deemed to be holding dual offices in contraven-
tion of the State Constitution.

You have advised that the Town of Blacksburg, whose mayor
is on the Board, does not fund any portion of the Habilitation
Services operation. Without regard to dual office holding, we
can identify no other conflict of interest which would exist.
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We have been advised that the member of county council whose
name was recommended for appointment to the Board has declined
the appointment. Thus, it is not necessary to address a con-
flict of interest in that instance. Public¢ officials must al-
ways be aware of the Ethics Act, however, and should consult the
State Ethics Commission any time a potential question might
arise under that 1law. See also Op. Atty. Gen. dated July 9,
1986, referred to above. ~—

With kindest regards, I am
Sincerely,
Patveia. £ /Dduma,
Patricia D. Petway
Assistant Attorney General
PDP/an
Enclosures

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

cc: Wesley L. Brown, Esquire
Cherokee County Attorney



