
dIE}C of ^outi| dlaroluut

Office uf tl|e jAttomc^ (Sen^ral

" - /

T. TRAViE MEDLOCK

attorney general

REMBERT C. DENNIS BUILDING

POST OFFICE BOX 11549

COLUMBIA, S.C. 29211

TELEPHONE 805-758-6667

I,

October 3 , 1985

R

The Honorable John V. Green

Richland County Judge of Probate

P. 0, Box 192

Columbia, SC 29202

Dear Judge Green:

You have inquired as to whether §21-15-1450, South Carolina Code of

Laws, 1976, as amended, by Act 498 of 1984, applies to those estates

opened prior to the amendment but still in administration. Section

21-15-1450 deals with the commission of personal representatives of

estates. The statute, prior to amendment, allowed the personal

representative a commission of 2%% of personal property received and

2h% of that property distributed. The statute, as am ended, allows a

5% commission of the appraised value of the personal property of the

estate.

P

The issue raised by your letter has not been directly addressed by

the South Carolina courts, but in the majority of cases from other

jurisdictions considering the effect of amendments to commission

statutes subsequent to creation of a trust, or death of a testator

or qualification of a fiduciary, the statutes have been held to act

retrospectively . Basic challenges which have been made to the

retroactive construction are that the effect will imp air contract

rights or interfere with private property interests. The former is

clearly inapplicable since the commissions in question here are

created by statute and the statutory commissions are made

inapplicable where there is a contract or the will other vise

directs. Implied contract theories have only been applied where

statutes decrease the amount of commission; in Pennsylvania, where

beneficiaries were seemingly held to be protected by an implied

contract arising out of the statute and effect at the time

administration began; and, in Missouri and Alabama, where the

implied contract theory seems to protect beneficiaries regarding

fiduciary duties performed prior to amendments. A beneficiary's

rights In a trust res are \Tested, but, in all jurisdictions
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considering this issue besides Pennsylvania, they are held to be

subject to the inchoate right to admini s trative fees. It is

conceivable that a South Carolina Court would adopt the implied

contract or vested right argument presented with the issue but, to

do so would clearly be in derogation of most of the case law in

existence.

This Office, in a previous opinion dated March 21, 1980, written by

then Assistant Attorney General Edwin Evans, dealing with the

applicability of the newly enacted probate fees, stated that, "an

Act relating to procedure, such as the fee act, is generally

construed as applicable to pending cases absent a showing of

contrary legislative intent. Ex parte De Hay, 3 S.C. 564, 565;

Irwin vs. Brooks, 19 S.C. 96; Seaboard Coastline vs. Clarke, 122 Ga.

Aip7~2377 176 S . E . 2 d 596 ; Turner vs. U.S., 410 F.2d 837 (5th); 2
Sutherland, Statutory Construction, §41.104 (4th Ed)."

This traditional rule of statutory construction has also been

followed by the South Carolina Courts. In Howard	vs . Allen , 368

F.Supp. 310, aff'd 487 F.2d 1397, cert, denied, 94 S.Ct. 2611, 417

U.S. 912, 41 L.Ed. 2d 216, the Court stated, "Thus, while a principal

rule of statutory construction is that statutes are to be construed

to operate prospectively unless there is a clear legislative intent

to the contrary, a principal exception to this is that remedial or

procedural statutes are generally held to operate retroactively."

See also Hercules, Inc. vs. South Carolina Tax Commission, 262

771 .2d 45 7~4 '7 4""T7c7~1 3*7 .

Therefore, on the basis of the Attorney General's opinion previously

cited and the general principle that procedural statutes are to be

applied retroactively, it is the opinion of this Office that the

amended statute, §21-15-1450, allowing a 5% commission of the

appraised value of the personal property would govern those estates

opened prior to the amendment but still in administration. This

does not mean, however, that an executor who has already collected

under the old statute is now entitled to the full 5% under the

new statute. The 2^% would have to be offset, so as to make the

final total 5% of the appraised value of the personal property. The

logic of this position can be seen in In Re Heck's Estate , 160

Cal.App..2d 162, 324 P. 2d 733, when the court notes citing 21

California Jurisprudence 2d §893, p. 284, "the representative's

compensation is for the total of his services to the estate, and any

compensation granted before the final accounting is merely an

advance allowance toward the full fee allowable which can be

determined only at the final accounting." Clearly, it would not
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have been the intent of our legislature to allow a commission that

would exceed 51 of the appraised value of the personal property of

the estate. Therefore, any fee which has been paid to the

administrator or executor under the old act should be subtracted

from the value of 5 % of the appraised value of the personal property

and the balance paid.

BJW/rho

cc: G. Monroe Black, III

Sincerely ,

B. J. Willoughby

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED:

1
ROBERT D. COOK

Executive Assistant for Opinions
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