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Simpsonville. SC 20681

Dear Mayor l.awrenee:

Altomcy (iencral Alan W ilson has referred vonr letter dated June 12. 201-1 to the Opinions section for a

response. The following is this Office's undersianding of vonr question and our opinion hased on that

understanding.

Issue (as quoted froni your letter): ¦¦.Simpsonville has just implemented Standing Committees w ith three

council memhers on each committee. Two friends that have always gone to lunch anil on day trips

together happen to be on a committee together. Since the two now present a quorum, does this mean thes

u ill no longer be able to sociali/e?"

Law/Analysis: Tel us begin In examining the applicable sections of the law concerning the South

Carolina freedom of Information Act. The South Carolina freedom of Information Act ("fOIA ") is
found is 30-1-10 el seq. of the South Carolina Code of Taws. I he South Carolina General Assemble

clearly stated concerning the intent of fOIA:

The General AssembK finds that it is \ ilal in a democratic societv that , ' business
be performed in an open and , ' ' c manner so that cili/ens shall be advised ol the
performance of public officials and of the decisions that are reached in , ' ''c activity
and in the formulation of public policy. Toward this end. provisions of this chapter
must be construed so as to make it possible for cili/ens. or their representatives, to
learn and report fully the activities of their public officials at a minimum cost or delay
to the persons seeking access to public documents or meetings.

South Carolina Code 30-1-15 (1076 Code, as amended). fOl.A's quintessential purpose i> for the
protection of the people. Seago v . I lorrv Coiintv. 378 S.C 414. 663 S.I-;.2d 38 (2008).

Keeping f'OIA's purpose in mind, let us review some of South Carolina's fOIA statutes. South Carolina
Code § 30-4-60 states:

livery meeting of all public bodies shall be open to the , ' ' c unless closed pursuant
to § 30-1-70 of this chapter.

South Carolina Code S 30-4-20(d) dellnes a meeting as:
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(T]he convening ofa quorum of the constituent membership ofa public body, whether
corporal or by means of electronic equipment, to discuss or act upon a matter over

which the public body has supervision, control, jurisdiction or advisory power.

South Carolina Code § 30-4-20(a) defines a public body as:

[A]ny department of the State, a majority of directors or their representatives of

departments within the executive branch of state government as outlined in Section !•
30-10, any state board, commission, agency, and authority, any public or

governmental body or political subdivision of the State, including counties,
municipalities, townships, school districts, and special purpose districts, or any
organization, corporation, or agency supported in whole or in part by public funds or
expending public funds, including committees, subcommittees, advisory committees,

and the like of any such body by whatever name known, and includes any quasi-

governmental body of the State and its political subdivisions, including, without
limitation, bodies such as the South Carolina Public Service Authority and the South

Carolina State Ports Authority. Committees ofhealth care facilities, which are subject
to this chapter, for medical staff disciplinary proceedings, quality assurance, peer
review, including the medical staff credentialing process, specific medical case
review, and self-evaluation, are not public bodies for the purpose of this chapter.

Moreover, under the South Carolina Freedom of Information Act, a quorum is defined as ua simple

majority of the constituent membership ofa public body." S.C. Code § 30-4-20(e).

This Office agrees that:

1 ) A committee is a public body (S.C. Code § 30-4-20(a));
2) Two members on the same committee could constitute a quorum (S.C. Code § 30-4-20(e));

3) A meeting ofthe quorum would trigger a meeting ofthe committee (S.C. Code § 30-4-20(d));
4) A meeting of a public body must be open unless it is an exception (S.C. Code § 30-4-60).

However, a meeting is defined as "a quorum ... to discuss or act upon a matter over which the public
body has supervision, control, jurisdiction or advisory power.,' S.C. Code § 30-4-20(d). Where there is
no discussion or action on a matter which the committee would have "supervision, control, jurisdiction or
advisory power," there would likely be no meeting.

Nevertheless, we urge caution to you as FOIA is specific in stating:

(c) No chance meeting, social meeting, or electronic communication may be used in
circumvention of the spirit of requirements of this chapter to act upon a matter over
which the public body has supervision, control, jurisdiction, or advisory power.

S.C. Code § 30-4-70(c). Furthermore, there are numerous legal opinions concerning FOIA. As this
Office has previously stated concerning FOIA questions, "each situation would have to be judged on its

own facts." Op. S.C. Attv. Gen.. 2004 WL 245 1475 (October 7, 2004) (quoting On. S.C. Attv. Gen.. 2002
WL 3 134 1 81 1 (August 19. 2002)). One such opinion noted that even advisory committees must follow

FOIA. Op. S.C. Attv. Gen.. 2005 WL 292232 (January 27, 2005). A 1983 opinion concluded that a
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meeting includes inlbrmal as well as formal meetings. On. S.C. Attv. Gen.. 2006 VVl. 2593081 (August

1 1. 2006) (citinu On. S.C. Attv. Gen.. 1983 \VL 142726 (August 8. 1983)). The 1983 opinion also stated

that:

|R)IA| must be liberally construed in order to fulfill its remedial purpose. When all

of these factors arc considered in light of the statutory definition of ¦meeting*, it is

evident that the mere fact that a gathering is charactcri/ed as •social* in nature is not

controlling, what is instead dispositive is whether the gathering or convening of the

body is "to discuss or act upon a mailer over which the public body has supervision,

control, jurisdiction or advisory power.' Authorities from other jurisdictions agree

with this conclusion in that they recognize no real distinction between formal and

informal gatherings for purposes of the applicability of the Freedom of Information

Act. ...

On. S.C. Attv. Gen.. 2006 WL 2593081 (August II. 2006) (auoiine On. S.C. Attv. Gen.. 1983 WL

142726 (August 8. 1983)). Another 1983 opinion concluded that breakfast meetings between a member

of the General Assembly and elected officials discussing legislation and assistance would be subject to

FOIA. On. S.C. Ally. Gen.. 1983 WL 142769 (December 2L 1983). These arc just a few examples of

previous opinions concerning issues similar to the (gicstion you raised. Please know there are many other

opinions on the subject of FOIA if you desire further reading. Moreover, it is a well-recognized principle

of law that an act which is forbidden to be done directly cannot be accomplished indirectly. Ons. S.C.

Attv. Gen.. 2000 WL 1803581 (November 13. 2000): 1990 WL 599265 (Julv 31. 1990) (citing Stale ex

rcl. l-dwards v. Oshonic. 193 S.C. 158. 7 S.l-.2d 526 (1940): l.urcv v. Citv of Laurens. 265 S.C. 217. 217

S.i;.2d 226 (1975): Weslbrook v. Haves. 253 S.C. 244. 169 S.H.Zd 775 (1969)). As the State Supreme

Court cautioned in Richardson v. Blalock. 1 18 S.C. 438. 1 10 S.F. 678 (1922). *"|t|hnt which cannot be

done directly cannot be done indirectly.** As this Office previously slated, "the purpose of this rule is to
prevent circumvention of the law by ruse or artifice." Op. S.C. Attv. Gen.. 2003 WL 21471505 (June 10.
2003). *

Conclusion: Based on the law of this State at this time and prior opinions issued by this Office, as
referenced above, this Office believes a court will likely determine that the South Carolina Freedom of
Information Act would not apply to socializing where no business matlers are discussed oracled upon, as
determined on a case-by-ease basis. We emphasize, however, that this Office construes FOIA broadly
and all doubt must be resolved in favor of openness, rims, a strict adherence to no business being
discussed must he followed for FOIA not to apply. However, until a court or the Legislature specifically
addresses the issues presented in your letter, this is only a legal opinion on how this Office believes a
court would interpret the law in the matter. Moreover, there are many other sources and authorities you
may want to refer to for a further analysis. For a binding determination, this Office would recommend
seeking a declaratory judgment from a court on these matters, as only a court of law can interpret statutes.
S.C. Code 5} 1 5-53-20. et al. If it is later determined otherwise or if you have any additional tpieslions or
issues, please let us know.

Sincerely. .

c£.
Anita S. Fair

Assistant Altomev General
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REVIEWED AND AI'PROVHI) BY

Robert D. Cook

Solicitor General


