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Alan Wilson

Attorney General

Mr. John E. James, III

County Attorney for Fairfield County

Post Office Drawer 329

Winnsboro, South Carolina 29180

Dear Mr. James:

As County Attorney for Fairfield County, you have requested an opinion related to the

recent election for a Fairfield County Council seat that resulted in a victory for the incumbent by

four votes. Subsequently, the challenger protested the election. As the State Election
Commission upheld the Fairfield County Election Commission's decision that a new election for

the seat must be held, you indicate that the challenged seat will likely be undecided when the
new Fairfield County Council is seated in January of 2015. Therefore, you ask: "should the

process carry past the second day of January would the incumbent's office be held over until the
protest has been determined?"

Upon review of the applicable case law, statutory authority, and opinions previously

written by this Office, it is our opinion that a court would likely find that after the expiration of

his seat, the incumbent Fairfield County Council member would hold over in a de facto capacity

until a successor is duly elected and qualified.

Law / Analysis

Chapter 9, Title 4 of the South Carolina Code governs county government, with S.C.
Code Ann. § 4-9-90 (1986) speaking generally to the election of council members. In part, S.C.
Code Ann. § 4-9-90 (1986) states that: "[mjembers of the governing body of the county shall be
elected in the general election for terms of two years or four years as the General Assembly may
determine for each county commencing on the second of January next following their election."
S.C. Code Ann. § 4-9-10 (1986) establishes what type of government counties within the stale
shall operate under, unless otherwise determined by referendum, and directs Fairfield County to
govern under the council-administrator fonn:

[notwithstanding any other provisions of this chapter, unless otherwise
determined by referendum prior to July 1, 1976, the county concerned shall,
beginning on that date, have the form of government including the method of
election, number, composition and terms of the governing body most nearly
corresponding to the form in effect in the county immediately prior to that date,

which the General Assembly hereby determined to be as follows:

For the counties of . . . Fairfield . . . the council-administrator form of government

as prescribed in Article 7 of this chapter.
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Under the council-administrator form of government, S.C. Code Ann. § 4-9-610 (1986) directs

that "[cjouncil members shall be elected in the general election for terms of two or four years

commencing on the first of January next following their election."

As a matter of clarification, we point out that previous opinions of this Office have

concluded that the conflict between commencement dates of a county council seat generally

pursuant to S.C. Code Ann. § 4-9-90 (1986) (the "second of January next following their

election") and specifically under a council-administrator form of government pursuant to S.C.

Code Ann. § 4-9-610 (1986) ("term. . . commencing on the first of January next following their

election"), should be resolved in favor of the specific, council-administrator provision

controlling. See Op. S.C. Att'v Gen.. 1976 WL 23022 (July 26, 1976) ("Since Greenville

County has selected the council-administrator form of government which specifies that council

members' terms are to commence on 'the first of January next following their election' . . . and

inasmuch as Section 14-37401 is a specific provision while Section 14-37062, which provides
that terms of council members are to begin 'on the second of January next following their

election,' is a general provision, I think that the specific provision controls. . . .); see also On.

S.C. Att'v Gen.. 1984 WL 249988 (Oct. 8, 1984) (concluding that under a council-administrator

form of government, "the terms of the council members elected in the general election will

commence on January 1. . . ."). Thus, based on the prior opinions of this Office, we continue to

opine that commencement of a county council seat under the council-administrator form of

government is January 1st opposed to January 2nd. See Op. S.C. Att'v Gen.. 2006 WL 2849807
(September 29, 2006) ("This Office[ ] recognizes a long-standing rule that we will not overrule a

prior opinion unless it is clearly erroneous or a change occurred in the applicable law") (citation

omitted).

S.C. Code Ann. §§ 4-9-90 (1986) and 4-9-610 (1986) provide a specific date for term

commencement and consequently a specific term expiration date for county council members but

fall silent on the authority of a county council incumbent to "hold over" until a successor has
been elected and qualified. As a result, we have been asked the process to follow in light of an
election protest and determination by the State Election Commission that a new election must be
held. In analyzing this question, we first point out the former conclusion reached by this Office
that "a person should not be able to take the oath ofoffice until he is certified to the Secretary of
State as the winner of that race." Op. S.C. A'ttv Gen.. 1989 WL 406102 (Feb. 16, 1989) (relying
on S.C. Code Ann. § 7-17-300 and § 7-17-340 in reaching this conclusion and finding error in
Op. S.C. Att'v Gen.. 1984 WL 159940 (Nov. 16, 1984) that concluded a "certified winner is
entitled to take the oath office, the appeal or protest notwithstanding"). We have since
elaborated on the conclusion reached in our February 16, 1989 opinion, clarifying the steps of
certification following an election as follows:

in addition to the county board of canvassers, State law requires the Board of
State Canvassers to meet within ten days of the general election to canvass the

vote. S.C. Code Ann. § 7-17-220 (Supp. 2007). In addition, section 7-17-240 of
the South Carolina Code (1976) requires the Board of State Canvassers, once

Section 14-3740 is the precursor to S.C. Code Ann. § 4-9-610.
Section 14-3706 is the precursor to S.C. Code Ann. § 4-9-90.
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certified statements from the county boards of canvassers are received, to certify a

statement as to the results of the election. After such statements are certified, the

Board of State Canvassers must "determine and declare what persons have been

duly elected to such offices. S.C. Code Ann. § 7-17-250 (1976). Once the Board

of State Canvassers certifies the statement declaring the winner, section 7-17-290

of the South Carolina Code (1976) calls for the Board of State Canvassers to

deliver the certified statement to the Secretary of State.

Op. S.C. Att'v Gen.. 2009 WL 276746 (Jan. 13, 2009).

While not specified in your correspondence, it appears that if the incumbent was certified
by the State Election Commission to the Secretary of State as the election winner, certification

has since been de-certified upon the challenger's success in protesting the election and the

determination that a new election must be held. S.C. Code Ann. § 7-17-270 sets forth the

procedure for an election protest, indicating that "[u]pon the conclusion of the hearing of the

protest, the board shall determine all issues by majority vote and forthwith certify the results of

the election." S.C. Code Ann. § 7-17-270 (Supp. 2014) (emphasis added). In the situation you

have presented to us, the decision to hold a new election was made by the Fairfield County

Election Commission and was thereafter confirmed by the State Election Commission. As we

have not been provided with any information that the incumbent has appealed the State Election

Commission's decision to the South Carolina Supreme Court in the requisite time period

following the State Election Commission's decision, the decision to hold a new election, or to

de-certify the election results, appears to be final.

Case law provides significant guidance to the issue at hand. In Hevward v. Lone. 178

S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1935) our Supreme Court considered the status of certain highway
commissioners after the expiration of the term for which they had been appointed where no
provision indicated that they would hold over until their successors were appointed and qualified.
The Court noted that "[t]he general law is that one who holds over after the expiration of his
legal term, where no provision is made by law for his holding over, is commonly regarded as a
de facto officer." Id at 151 (citation omitted). The Court went on to state that "[i]t has been held
that it is the general rule of law that an incumbent of an office will hold over after the conclusion
of his term until the election and qualification of a successor, even although there is no express
provision of the law to that effect." Id. at 155 (citation omitted).

A similar issue was under consideration in Becknell v. Waters. 156 S.C. 77, 152 S.E. 816
(1930) where the Court considered the status of trustees of a county board of education serving
terms ending on a specified date. The Supreme Court upheld the trial Court's order, which, in
part, contained the following:

[i]t is my opinion that even though the Act provides that the terms of office of
the trustees shall expire on April 1, 1929, that they are still trustees until their

successors are elected or appointed and qualified.

There is no statutory or constitutional provision as to whether or not all •
public officers in the State of South Carolina hold over until their successors
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are appointed or elected and qualified. There is such a provision as to certain

constitutional officers, but no provision as to officers generally. It is my

opinion, however, under the authorities, that the policy of the law is that all
administrative officers should hold over until their successors are appointed or

elected and qualified, so that the administration of governmental affairs will

not be halted for the lack of an officer to carry them on. The purpose of this

policy is to prevent a hiatus in the administration of governmental affairs

pending the time when a successor may be appointed or elected and qualified.

Id. at 8 1 8. In the Supreme Court's analysis affirming the trial court, it reasoned that:

[n]o other construction of the statute in question would be consistent with reason

and common sense. It cannot be assumed, in the absence of unequivocal

language, that the Legislature intended, by the act of 1929, to place the schools

districts of Spartanburg county in a situation in which, through some unforeseen
or unavoidable contingency, or dereliction of duty on the part of some public

official, any one of them should be without trustees for any period of time, and

particularly in the midst of the school year, to cany on its affairs.

Id. at 820. We highlight this case as it provides significant insight into the rationale of the

holdover concept.

Furthermore, in Smith v. Citv Council of Charleston. 198 S.C. 313, 17 S.E.2d 860, 863

(1941), the Court, after quoting the Hevward v. Lone Court's holding that one who holds over
after the expiration of his legal term is a de-facto officer, noted that: "[t]his is so although the
term of the office is definitely fixed by statute. Of course, upon the office being filled either by
appointment or election, as may be provided by the statute for the filling of the office, and the
qualification of the appointee or electee, the de facto status terminates."

In application of the above cases to the situation at hand, it is our opinion that in the event
of the expiration of an officer's term where the law is silent on holdover and no provision states
to the contrary, he or she holds over in a de facto capacity until a successor is elected or
appointed and qualified. Case law also indicates that this remains the case despite the term
length being definitely fixed by statute and having a definite expiration. As noted above, the
rationale behind this rule of law is the prevention of a hiatus in the administration of
governmental affairs pending the time when a successor may be appointed or elected and
qualified. Therefore, although S.C. Code Ann. § 4-9-610 (1986) provides for term
commencement of council-administrator county council members on January 1st following the
general election at which the council member was elected and consequently a definite term
expiration for the outgoing council member, while also failing to address whether an incumbent
holds over in the event his successor has not yet been elected and qualified at the expiration of
his term, it is our opinion that the incumbent, in such a situation, holds over in a de facto capacity
until the successor is elected and qualified.

The distinction between a de facto officer and a de jure officer has been addressed in
several opinions of this Office. See, e.g.. Op. S.C. Att'v Gen.. 2012 WL 2867808 (July 2, 2012);
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Op. S.C. Att'v Gen.. 2003 WL 22172233 (Sept. 6, 2003); Op. S.C. Att'v Gen.. 2003 WL

21471510 (June 5, 2003); Op. S.C. Att'v Gen.. 1995 WL 803566 (May 15, 1995). In our June 5,

2003 opinion, we summarized other opinions on the subject and applicable case law as follows:

[t]he law distinguishes somewhat between an officer who holds over by statute

and one holding over where no statute providing for holdover status is applicable.

In Op. S.C. Attv. Gen.. Op. No. 84-129 (November 5, 1984), we noted that

"where a statute provides that an officer hold over until a successor is selected and

qualifies, such period is as much a part of the incumbent's term of office as the

fixed constitutional or statutory period." A person who by statute holds over until

a successor is elected or appointed and qualifies is, in other words, a de jure

officer. On the other hand, it was recognized by our Supreme Court in Bradford v.
Bvmes. 221 S.C. 255, 262, 70 S.E.2d 228 (1952) that

... in the absence of pertinent statutory or constitutional provision, public

[officers] ... hold over de facto until their successors are appointed or elected as

may be provided by law, qualify and take the offices; but meanwhile the

"holdovers" are entitled to retain the offices. As nature abhors a void, the law of

government does not countenance an interregnum.

Thus, where no statute authorizing an officer to hold over is present, that officer

serves in a de facto capacity.

A de jure officer is one who is in all respects legally appointed or elected to the

office and has qualified to exercise the duties of the office. See, Op. S.C. Attv.

Gen.. February 10, 1984. A "de facto" officer, by contrast, is "one who is in
possession of an office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled

thereto, and discharging its duties under color of authority." Hevward v. Lone.

178 S. C. 351, 367, 183 S.E. 145 (1936).

Op. S.C. Att'v Gen.. 2003 WL 21471510 (June 5, 2003).

Our June 5, 2003 opinion also addressed the legality of actions taken by a de facto

officer, summarizing prior opinions speaking to the subject as follows:

[t]his Office has consistently recognized that "[a]s an officer de facto, any action
taken as to the public or third parties would be as valid and effectual as those

actions taken by an officer de jure unless or until a court would declare such acts
void or remove the de facto officer from office." Op. S.C. Attv. Gen.. March 15,
2000. See for examples, State ex rel. McLeod v. Court of Probate of Colleton
County. 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1976); State ex rel. McLeod v. West. 249

S.C. 243, 153 S.E.2d 892 (1967); Kittman v. Aver. 3 Strob. 92 (S.C. 1848). In

addition, we have opined on numerous occasions that an individual may continue

performing the duties of a previously held office as a de facto officer, rather than

de jure until a successor is duly selected. See Ops. S.C. Attv. Gen.. December 23,

1996 and September 5, 1995 as examples thereof. In other words; the acts of a de
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facto officer "would not be void ab initio, but would be valid, effectual and

binding unless and until a court should declare otherwise." On. S.C. Attv. Gen..

December 31, 1992.

Id. at *5.

Applying these principles to the instant situation, the Fairfield County Council incumbent,

serving as a de facto officer after his term's expiration, would be entitled to continue to exercise

his powers and conduct his duties as normal, until the officer de jure is elected and qualified.

Last, we make note that several opinions of this Office that have spoken to the effect of

an officer's holdover in a de facto capacity on the length of the de jure officer's term, once the de

jure officer is elected or appointed and qualified. In an opinion issued on May 29, 2013, we

noted that:

it is also well established that a situation where an officer holds over beyond his

term does not serve to vary the term because of the delay in the successor's

election or appointment. As our Supreme Court recognized in Heyward v. Long

. . . "since the term of an office is distinct from the tenure of an officer, the term

of office is not affected by the holding over of an incumbent beyond the

expiration of the term for which he was appointed; and a holding over does not

change the length of the term but merely shortens the term ofthe successor.''''

Op. S.C. Att'v Gen.. 2013 WL 2450881 (May 29, 2013) (emphasis in original).

Furthermore, in a March 5, 1987 opinion related to expiration date of the term of an

individual serving on the board of the Department of Parole and Community Corrections, we

reached the same conclusion that hold over of a de facto officer would result in the shortened

term of his successor. Op. S.C. Att'v Gen.. 1987 WL 245431 (March 5, 1987). Specifically, we

stated that: "the predecessor's holding over for one year, until March 15, 1976, shortened the

tenure which the individual in question would subsequently serve, though the term of office
would remain twelve years." Id. at *1.

From the foregoing authorities, it is our opinion that the term of the officer who is elected

to serve on the Fairfield County Council in the new election will expire as statutorily provided
and will not be extended as a result of the incumbent serving as a de facto officer until the
successor is elected and qualified.

Conclusion

Statute provides for a commencement date for county council members, and

consequently, an expiration date for predecessors, but falls silent on the authority of county
council members to holdover in the event a successor has not been elected and qualified at the

date of the term expiration for the outgoing officer. Nonetheless, based upon prior case law and
former opinions of this office, it is our belief that a court would find an incumbent of a county
council seat would hold over as a de facto officer after the conclusion of his term until the
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election and qualification of a successor, despite there being no provision of the law to that

effect. Our Supreme Court has clarified that this is so although an officer's term is definitely

fixed by statute. Accordingly, as to the Fairfield County Council seat in question, it is our

opinion that the incumbent should holdover as a de facto officer until a new election is held and

the elected successor officer is qualified.

We are hopeful that the above analysis will be helpful in answering your concerns.

Should you have any additional questions, please do not hesitate to contact our Office.

Very truly yours,

Anne Marie Crosswell

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Solicitor General


