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Office of the Attorney General

State of South Carolina

February 4, 1983

Re: Sumter County Legislative Delegation and the Public Meeting Requirement of the South Carolina Freedom of
Information Act

*1  Honorable Richard W. Riley
Governor
State of South Carolina
P. O. Box 11450
Columbia, SC 29211

Dear Governor Riley:
Your letter of January 28, 1983, has been referred to me for review. The question which you have presented is whether or
not the Sumter County Legislative Delegation should have held a public meeting, pursuant to the South Carolina Freedom
of Information Act, in order to submit the name of Ferdinand Burns, Jr. for appointment to the Sumter County Elections
Commission. As you are aware, the public meeting requirements of the South Carolina Freedom of Information A specifically
apply only to public bodies under Section 30-4-60, South Carolina Code of Laws (1976), as amended. The initial question
addressed should be whether or not the Sumter County Legislative Delegation is in fact a “public body” within the definition of
the South Carolina Freedom of Information Act. Section 30-4-20(a). South Carolina Code of Laws (1976), as amended, defines
“public body” as meaning “...any department of the State, any State Board, Commission, agency and authority, any public or
governmental body or political subdivision of the State, including counties, municipalities, town-ships, school districts, and
special purpose districts, or any organization, corporation or agency supported in whole or in part by public funds or extending
public funds, and includes any quasi-governmental body of the State and its political subdivisions, including, without limitation,
such bodies as the South Carolina Public Service Authority and the South Carolina Ports Authority.” The Sumter County
Legislative Delegation does not appear to me to come within the definition of “public body”. Although, arguably, it might be
termed an “organization” which is “supported in whole or in part by public funds.” However, even if we were to define the
Sumter County Legislative Delegation as a public body, the open meetings requirement would still only apply if a meeting
were held. In this case, there appears to have been a ballot which was submitted to members individually. Therefore, I do not
feel that the spirit of the requirements of the Act has been circumvented and there is, in that case, no requirement that a public
meeting should have been held.

Please do not hesitate to contact me if I may be of further assistance to you.
 Sincerely,

Judith Evans Finuf
Assistant Attorney General
 

Approved:
 
Frank K. Sloan
Chief Deputy Attorney General
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