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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 83-67

September 12, 1983

*1  Ernest J. Nauful, Jr., Esquire
Nauful & Ellis
Post Office Box 2215
Columbia, South Carolina 29202

Dear Mr. Nauful:
You have requested the opinion of this office on the question of whether it would be a violation of the dual office holding
provisions of the South Carolina Constitution for a member of the Board of Trustees of Lexington County Hospital to also serve
as a member of the Board of Directors of the Lexington County Health Care Association, Inc.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution provides that ‘. . . no person shall hold two offices of honor or profit
at the same time.’ For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have duties
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907).
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the position, prescribe its tenure, duties or
salary, or require qualifications or an oath for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d. 61 (1980).

The present Lexington County Hospital Board of Trustees was created pursuant to Act No. 792 of the 1967 Statutes at Large. Its
members are empowered to do the following: all things necessary or convenient for the construction, operation and maintenance
of hospital facilities in Lexington County; adopt bylaws, rules and regulations for conduct of business and expenditure of
funds; staff and equip any hospital it operates; provide instructional programs; employ personnel and establish rates for hospital
facilities, and expend the proceeds therefrom derived; accept private donations; and acquire, hold, sell and convey property.
These functions involve the exercise of the sovereign power of the State, and therefore, the members of the Lexington County
Hospital Board of Trustees would be considered officers for dual office holding purposes.

The Lexington County Health Care Association, Inc. Board of Directors has not yet been created pursuant to any legislative
enactment. When the association is formed, the members of its Board of Directors will be entrusted pursuant to their bylaws
or articles of incorporation with the following powers: engage in health-care related activities; develop alternate sources of
revenue; develop methods of meeting short fall on Medicare and Medicaid reimbursement; acquire property; and generally
exercise all powers granted to § 501(c)(3) corporations by the Internal Revenue Service.

The directors of the association will not be officers for dual office holding purposes, as they will not exercise the sovereign power
of the State pursuant to any statute or other legislative authority. The Lexington County Health Care Association, Inc., upon
its formation, will constitute a non-profit charitable organization. This office has previously determined that ‘any connection
with these private corporations would not fall under dual office holding. See 1977 Op. Atty. Gen., dated July 1, 1977. (Copy
enclosed).

*2  Furthermore, the directors of the association shall be the board of the hospital itself, by virtue of its articles of incorporation
or bylaws, not by county ordinance.
The constitutional provision that no person shall hold two offices of honor or profit at the same time does not apply to those
officers upon whom other duties relating to their respective offices are placed by law, such as ex officio membership upon a
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board or commission of the unit of government which such officer serves in his official capacity where the functions of board or
commission are related to the duties of the office. Ashmore v. Greater Greenville Sewer Dist., 211 S.C. 77, 44 S.E.2d 88 (1947).

In this instance, the members of the Board of Directors of the Lexington County Health Care Association, Inc. are members
by virtue of the fact that they are already on the Board of Trustees of the Lexington County Hospital. Consequently, they (the
directors of the association) would not be considered officers for dual office holding purposes; for, it is apparent that the duties
of the Board of Directors of the association are related to those of the Board of Trustees of the hospital.

Based on the foregoing, it is the opinion of this office that a person serving on the Lexington County Hospital Board of Trustees
and the Lexington County Health Care Association, Inc. Board of Directors would not be violating the dual office holding
provisions of the South Carolina Constitution.
 Sincerely,

Carol P. Black
Staff Attorney

1983 S.C. Op. Atty. Gen. 107 (S.C.A.G.), 1983 S.C. Op. Atty. Gen. No. 83-67, 1983 WL 142737

End of Document © 2015 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.

http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1947103486&pubNum=711&originatingDoc=I4528adb11d4e11db8ebfade62ba3f9ed&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

