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Dear Mr. Dowling:

Y ou have requested the opinion of this Office on the question of whether a person concurrently serving as a member of the
Beaufort County Joint Planning Commission and asamember of Beaufort-Jasper County Water Authority would beinviolation
of the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution.

It isprovided in Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution that ‘. . . no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time.” For this provision to be contravened, a person concurrently must hold two public offices which have
dutiesinvolving an exercise of some portion of the sovereign power of the State. Sandersv. Belue, 78 S.C. 171 (1907).

This Office has recently issued an opinion advising that members of the Beaufort County Joint Planning Commission hold
offices under the South Carolina Constitution. See, Op. Att'y. Gen. to Charles Gatch, issued January 7, 1980 (copy attached
hereto). This conclusion was based, in part, on the finding that members of the Beaufort County Joint Planning Commission
exercise aportion of the sovereign power of the State.

The Beaufort-Jasper County Water Authority was created in 1954 by Act No. 784 of the South Carolina Legisature. Although
the Act has been amended severa times since then, the powers of the Authority and duties of its members have remained
basically unchanged. The Authority is empowered under Section 4 of the Act to acquire supplies of fresh water and provide
a system for the collection, treatment and disposal of sewage. In accomplishing these purposes the Authority may, inter alia,
prescribe rates and regulations under which water shall be sold, prescribe regulations protecting against water pollution, issue
bonds, and exercise the power of eminent domain. These functions have traditionally been considered to involve an exercise
of the sovereign power of the State. Under the case of Sandersv. Belue, supra, members of the Authority would be considered
office holders for purposes of the dual office holding provisions of the South Carolina Constitution.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Office that a person concurrently serving as a member of the Beaufort County
Joint Planning Commission and as a member of the Beaufort-Jasper County Water Authority would be in violation of the dual
office holding prohibition of Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution.

Very truly yours,
Helen T. Zeigler
Staff Attorney
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