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Office of the Attorney General

State of South Carolina
December 7, 1981

*1 Honorable H. Parker Evatt
Representative

District No. 71

Box 363

Columbia, South Carolina 29202

Dear Representative Evatt:

Y our recent letter concerning annexation raised several questions regarding possible annexation of St. Andrews into the City of
Columbia. These questions primarily concern if a municipality may extend its boundaries when the land is divided by a body
of water and spanned by a bridge.

The South Carolina Supreme Court has held that an area can be contiguous even though it is separated by a body of water.
Tovey v. City of Charleston, 237 S.C. 475, 117 S.E.2d 872 (1961). See also McQuillin on Municipal Corporations § 7.20. A
bridge that spansthe water dividing the two areas further enhancesthe factorsin favor of the annexation of the land on the other
side of the area divided by water. The fact that the bridge is closed for repairs or prohibits pedestrian traffic or that no public
or private transportation is available to certain groups to provide access across the bridge would have no effect on the fact that
the land is contiguous and, therefore, subject to annexation.

However, you inquired asto the effect if the bridge became unusable. A bridgeis not necessarily a determining factor on if land
can be annexed if it is separated by water; however, it is a contributing factor. If land spanned by a bridge was annexed and
then the bridge was alowed to decay and eventually closed forever thereby permanently dividing the two areas, it may have
an effect on the annexation. However, that could only be determined within the confines of a specific situation. It would not
appear this would be a problem with the 1-126 bridge.

Act No. 263 of the 1971 Acts and Joint Resolutions has been codified as Section 5-3-110 of the South Carolina Code of Laws,
1976; it isone of many alternate plansfor annexation. Several of the annexation provisionsdo not call for avote of the electorate
even when it entails annexing large bodies of land as opposed to a strip of land as this section provides. See South Carolina
Code of Laws, 1976, 88 5-3-100, 5-3-120, 5-3-130, 5-3-140, 5-3-150. Section 5-3-110 would, therefore, appear to be consistent
with other annexation provisions.

| hope this letter answers the basic questions you have raised. If not, or if | can be of further assistance, pleaseinform me.
Sincerely,

Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General
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