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Office of the Attorney General

State of South Carolina
June 17, 1977

*1 JamesA. Bell, Esquire
County Attorney

P. O. Box 905

St. George, South Carolina 29477

Dear Mr. Bell:

Y ou have requested an opinion from this Office as to whether or not the Dorchester County Council (Council) is authorized to
move the office of the Dorchester County Deputy Treasurer into the office of the Dorchester County Treasurer and to delete
one clerk in the Deputy Treasurer's office from the county budget for 1977-78. In my opinion, the Council is so authorized
as hereinafter discussed.

Pursuant to the provisions of Act No. 283 of 1975, the *home rule’ legislation, a county governing body cannot enact an
ordinancein conflict with existing law relating to offices, agenciesand operations of the county until January 1, 1980. § 14-3717,
CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1962, as amended (Cum. Supp.). Accordingly, the Council cannot abolish the
office of Deputy Treasurer or alter its functions in such a manner as to conflict with legislation related thereto until January 1,
1980. Nonetheless, there is no legislation of which | am aware which specifies that the Deputy Treasurer is to have his own
separate office or that heisto havetwo clerks. Cf., 57 STAT. 2256 (1972). Consequently, | believe that whilethe Council isnot
expressly authorized by the provisions of the “home rul€e’ legislation to alter office space and locations, neither isit proscribed
from doing so.

Furthermore, the Council exercises totally the budgetary authority of the county and, consequently, can decrease, increase or
otherwise alter appropriationsfor specific county officesand functions. § 14-3711, CODE OF LAWSOF SOUTH CAROLINA,
1962, as amended (Cum. Supp.).

Nevertheless, it cannot so decrease the appropriations of an elected official's office as to prevent the proper functioning thereof
and, thus, indirectly, to abolish that official's office. Whether or not the Deputy Treasurer can properly carry out the duties of
his office with only one clerk is afactual matter which cannot be determined by this Office. If the Deputy Treasurer can fulfill
his statutory duties and functions with the assistance of only one clerk, however, then the Council, in my opinion, would be
free to delete the position of the second clerk from the County budget. This is so, notwithstanding the following language of
Section 14-3703(7) of the Code:

... thisauthority [of acounty council to be responsible for the employment and discharge of county personnel] shall not extend
to any personnel employed in departments or agencies under the direction of . . . an official appointed by an authority outside
county government. . . .

To me, this language, when read in conjunction with the budgetary power of the Council, means that the Council cannot hire
and fire the employees of the Deputy Treasurer but that it can determine how many employees the Deputy Treasurer isto hire
and fire. Cf., 20 C.J.S. Counties § 235 at 1119-20.

*2 You haveasoinquired asto whether or not the Council followed the proper parliamentary procedure as outlined in Robert's
Rules of Order in connection with amendments to the County budget whereby the Deputy Treasurer's office was moved to the
Treasurer's office and the position of one of the Deputy Treasurer's clerks was deleted therefrom. As | understand it the first
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amendment to achieve this result was defeated; then, the same council member who had introduced the defeated amendment
introduced a second amendment identical in effect with the first amendment and it carried. In my opinion, such action cannot
validly by taken pursuant to Robert's Rules of Order. In determining the germaneness of an amendment and, thus, whether or
not an amendment isin order, Robert's Rules of Order specifies the following general rule of parliamentary law:

During the session in which the assembly has decided a question, another main motion raising the same or substantially the
same question cannot be introduced. Robert's Rules of Order § 12 at 113.

Robert's Rules of Order further includes as an improper amendment:
One that would make the question as amended identical with, or contrary to, one previously decided by the assembly during
the same session, . . .. lbid., at 115.

Inasmuch asthe original amendment to rel ocate the Deputy Treasurer's office and to decrease his staff by one clerk wasdefeated,
a second amendment made at the same meeting which, if successful, would achieve the same result would be out of order.
With kind regards,

Karen LeCraft Henderson

Assistant Attorney General
1977 WL 37367 (S.C.A.G.)
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