ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

March 4, 2016

Mr. Dante Russo

Vice Chairman, Greenville Arena District
650 North Academy St.

Greenville, SC 29601

Dear Mr. Russo:

We are in receipt of your opinion request concerning the regulation of firearms in the
Greenville Arena District (“the District”™ or “the Arena™). Specifically, you ask “whether [the
District] can prohibit off-duty law enforcement officers, who are paying customers, from
carrying firearms into the Bon Secours Wellness Arena during events[.]” We believe it cannot.

I. Law/Analysis

Your question appears to focus on whether the District could restrict off-duty law
enforcement officers from carrying concealed weapons into the Arena pursuant to Section 23-31-
215(M)(4) of the Code on the basis that the District serves as “the office of or the business
meeting of the governing body of a . . . public service district.” Because we have previously
advised that: (A) this State’s concealed weapons laws do not apply to law enforcement officers:
and (B) Section 23-31-510(1) of the Code' does not authorize political subdivisions to regulate
the carrying of concealed weapons, we believe the District cannot prohibit off-duty law
enforcement officers from carrying firearms into the Arena.

A. S.C. Code Ann. § 23-31-215(M)(4) Cannot be Used to Restrict Off-Duty Law
Enforcement Officers from the District since State Concealed Weapons Laws
do not Apply to Law Enforcement Officers

As indicated in your letter, South Carolina’s concealed weapon permit laws exempt law
enforcement officers from its requirements. See S.C. Code Ann. § 23-31-215(0)(1) (*A permit
issued pursuant to this article is not required for a person . . .specified in Section 16-23-20, items
(1) through (5) and items (7) through (11)); S.C. Code Ann. § 16-23-20(1) (2015 Supp.)
(excepting. among others. “regular, salaried law enforcement officers™ from Section 16-23-20"s

' Section 23-31-510(1) of the Code states, “[n]o governing body of any county, municipality, or other political
subdivision in the State may enact or promulgate any regulation or ordinance that regulates or attempts to regulate
the transfer. ownership, possession, carrying, or transportation of firearms, ammunition, components of firearms, or
any combination of the things.” S.C. Code Ann. § 23-31-510(1) (2015 Supp.).
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prohibition on carrying “about the person any handgun, whether concealed or not”).2 Indeed, a
prior opinion of this Office explained that pursuant to Section 16-23-20(1), “law enforcement
officers . . . are authorized to carry a handgun, whether concealed or not.” QOp. S.C. Att’y Gen.,
2007 WL 1934797 (June 4, 2007). Continuing, the opinion confirmed that, “the restrictions of
this State’s concealed weapons law are inapplicable to law enforcement officers . .. .” Op. S.C.
A’y Gen., 2007 WL 1934797 (June 4, 2007). In light of this, it follows that Section 23-31-
215(M)(4) cannot be used to restrict off-duty law enforcement officers from carrying concealed
weapons into the District since Section 23-31-215(M)(4) simply does not apply to law
enforcement officers.

B. S.C. Code Ann. § 23-31-510(1) Prohibits Political Subdivisions from
Regulating the Carrying of Firearms

Moreover, even assuming Section 23-31-215(M)(4) did apply to law enforcement
officers, we do not believe it authorizes a special purpose district to regulate the “carrying . . . of
firearms” as doing so is restricted by the terms of Section 23-31-510. See S.C. Code Ann. § 23-
31-510 (restricting counties, municipalities and political subdivisions from regulating, among
other things, the “carrying” . . . of firearms[.]”). In particular, Section 23-31-215(M)(4) states
only that a concealed weapons permit “does not authorize a permit holder to carry a concealable
weapon into a[n] . . . office of or the business meeting of the governing body of a . . . special
purpose district.” S.C. Code Ann. § 23-31-215(M)(4) (2015 Supp.). However, it does not
provide such entities with regulatory authority to enforce these provisions via additional
regulation, instead creating a criminal offense for failing to abide by the statute’s restrictions.
Indeed, a review of Section 23-31-215(M) reflects that item (4) is simply a state criminal
prohibition on bringing a weapon into the office or business meeting of, among others, a “special
purpose district[;]” a prohibition punishable by a fine of “not less than one thousand dollars”
imprisonment of “not more than one year, or both.” Thus, Section 23-31-215(M)(4) is not a
legislative grant of power to the political subdivisions of the State to regulate the carrying of
firearms, but is instead a mere criminal prohibition on concealed weapons permit holders
bringing concealed weapons into the office or business meeting of a governing body. Indeed, to
find otherwise would be inconsistent with the terms of Section 23-31-510’s wholesale
reservation of authority to regulate the carrying of firearms.

Additionally, and as you are aware, our prior opinions advance the same interpretation of
Section 23-31-510. For instance, in 1991, we explained a local ordinance regulating the sale of
fircarms was clearly preempted from local control pursuant to Section 23-31-510(1)’s terms.
Op. S.C. Att’y Gen., 1991 WL 633056 (October 3, 1991). Further, in 2010, we said Section 23-
31-510 preempted a county from regulating the carrying of concealed weapons in a county park,

* While Section 16-23-20(1) admittedly contains the limiting language, “when they are carrying out official duties
while in this State,” this Office has previously interpreted such language as applying only to “law enforcement
officers of the Federal government or other states.” Op. S.C. Att’y Gen., 1995 WL 803315 (February 1, 1995).
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again, because of Section 23-31-510’s wholesale reservation of regulatory authority related to
the carrying of firearms. Op. S.C. Att’y Gen., 2010 WL 5578965 (December 7, 2010).
Thereafter, in 2012, we advised “it is clear to us § 23-31-510 expressly indicates that the
Legislature intended to preclude any local regulation conceming the carrying of concealed
weapons[;]” Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 1260182 (April 2, 2012) a conclusion we reiterated
in both 2014 and 2015. See Op. S.C. Att’y Gen., 2014 WL 5073495 (September 30, 2014)
(quoting Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 1260182 (April 2, 2012) (“[I]t is clear to us § 23-31-510
expressly indicates that the Legislature intended to preclude any local regulation concerning the
carrying of concealed weapons.”)); Op. S.C. Att'y Gen., 2015 WL 4596713 (July 20, 2015)
((quoting Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 1260182 (April 2, 2012) (“[I]t is clear to us § 23-31-
510 expressly indicates that the Legislature intended to preclude any local regulation concerning
the carrying of concealed weapons.”)). Thus, and as we explained in our 2014 opinion, “because
our prior opinions have already addressed this issue and our research indicates there have been
no amendments modifying Section 23-31-510°s wholesale reservation of regulatory authority to
the Legislature concerning the subject matter of ‘transfer, ownership, possession, carrying, or
transportation of firearms, ammunition, components of firearms, or any combinations of the
things,” we reaffirm our prior opinions on this issue.” Op. S.C. Att’y Gen., 2014 WL 5073495
(September 30, 2014). Accordingly, it remains the opinion of this Office that Section 23-31-
510(1) preempts local legislation® on the subject matter of “transfer, ownership, possession,

* We note our analysis concerning the application of Section 23-31-510(1) is not changed by the Arena’s special
purpose district status for two reasons. First, since the statute extends to “political subdivisions” and prior opinions
of this Office have found special purpose districts are political subdivisions, Op. S.C. Att’y Gen., 2003 WL
21043507 (April 21, 2003); Op. S.C. Att’y Gen., 2015 WL 5254329 (August 24, 2015) we believe the Legislature,
by using the phrase “political subdivisions” intended the statute’s prohibitions to apply to all types of local
legislation. Second, were we to interpret Section 23-31-510(1) as prohibiting county and municipal regulation
concerning the carrying of firearms, but permitting special purpose district regulation on the same subject matter,
doing so would lead to an absurd result wherein a reservation of state legislative authority is turned into a limited
delegation of legislative authority. See Roche v. Young Bros., Inc., of Florence, 332 S.C. 75, 81, 504 S.E.2d 311,
314 (1998) (“In construing a statute, this Court is constrained to avoid an absurd result.”). We believe this was not
the Legislature’s intent in passing Section 23-31-510, which, like many state’s concealed weapons laws, are
considered to be comprehensive legislative acts reserving state legislative power over this particular subject matter
in order to maintain statewide uniformity. See e.g, Schneck v. City of Philadelphia, 383 A.2d 227 (Pa. Cmwith.
1978) (finding local ordinance requiring police permit for firearm purchase was preempted by state law reserving
authority to regulate the lawful ownership, possession and transportation of firearms on a statewide level);
Schwanda v. Bonney, 418 A.2d 163, 166 (Me. 1980) (concluding local legislation placing additional restrictions on
seeking concealed weapons permits was preempted by state legislation on the same subject matter as the subject was
a comprehensive legislative scheme aimed at achieving statewide uniformity); Doe v. City and County of San
Francisco, 136 Cal.App.3d 509, 186 Cal.Rptr. 380, 385 (1982) (explaining that where state law does not require
permit for firearm, local ordinance requiring registration of existing handguns and prohibiting new handguns is
preempted); Dwyer v. Farrell, 193 Conn. 7, 475 A.2d 257 (1984) (finding local legislation “placing . . . restrictions
on the sale of handguns, . . .[is preempted as it] effectively prohibits what the state statutes clearly permit.”);
Montgomery County v. Atlantic Guns, Inc,, 302 Md. 540, 489 A.2d 1114 (1985) (holding ordinance restricting
ammunition sales are preempted by state law); Michigan Coalition for Responsible Gun Owners v, City of Ferndale,
256 Mich. App. 401, 418, 662 N.W.2d 864, 874 (Ct. App. 2003) (concluding state concealed weapon permit laws
prohibited local legislation on the subject matter of carrying firearms as they showed state legislature intended to
create uniform state regulatory scheme thereby preempting local legislation on the subject matter); see also, Baca v.
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carrying, or transportation of firearms, ammunition, components of firearms, or any
combinations of the things.”

I1. Conclusion

As noted in our prior opinions, “[t]his Office strongly supports the Second Amendment to
the United States Constitution and citizens’ right to bear arms.” Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL
1260182 (April 2, 2012). It is in keeping with this tradition that we conclude Section 23-31-
215(M)(4). a concealed weapons statute that does not apply to South Carolina’s law enforcement
officers and is intended only as a criminal prohibition on concealed weapons permit holders
carrying weapons into the office or business meeting of a governing body, cannot be used to
prohibit off-duty law enforcement officers from carrying firearms into the Arena. Indeed, were
we to find otherwise, doing so would be completely at odds without our previous interpretations
of Section 23-31-510(1) of the Code, a statute we have repeatedly said “indicates that the
Legislature intended to preclude any local regulation concerning the carrying of concealed
weapons.” As a result, we reaffirm our prior opinions and conclude the District lacks authority to
pass local legislation concerning the subject matter of the “transfer, ownership. possession.
carrying, or transportation of firearms, ammunition, components of firearms, or any
combinations of the things.”

Sincerely,

e

Brendan McDonald
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:
.. 5

LRobert D. Cook
Solicitor General

New Mexico Dept. of Public Safety, 132 N.M. 282, 285, 47 P.3d 441,444 (N.M. 2002) (invalidating state statute
that delegated to localities the power to prohibit the carrying of concealed weapons by permittees).




