ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL

January 23, 2017

Andrea E. White, Esq.

Counsel, Denmark Technical College
Duff, White & Turner, LLC

P.O. Box 1486

Columbia, South Carolina 29202

Dear Ms. White,

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section regarding whether
a person can serve as a member of the Denmark Technical College’s Local Area Commission (“LAC™)
and as a member of the board for the OCAB' Community Action Agency, Inc. (*OCAB”) without
violating the prohibition on holding dual offices contained in the South Carolina Constitution. Your letter
states as follows:

By way of background, the LAC for the College is created by statute, with the law noting
that LAC members are charged with multiple sovereign duties. See S.C. Code Ann. §§
59-53-610 (creation of Denmark Technical College Local Area Commission, members,
and terms); 59-53-620 (member selection); 59-53-630 (powers of Commission); and 59-
53-640 (Commission to maintain records, reports to be filed, and audits to be conducted).
There is no question that, for the purposes of this inquiry, LAC members hold an office
as contemplated by Sanders, et al. v. Belue. et al., 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907) (cited
by 1977 S.C. Op. Atty. Gen. 157 (S.C.A.G.)).

Here, the question is whether someone who serves on the board for [OCAB] holds an
office and is subject to Article III, Section 2 of the S.C. Constitution. For your
information, OCAB was founded in 1966 and is described as a private, non-profit
eleemosynary corporation that receives funds from the government and private sources.
Additionally, OCAB is overseen by the S.C. Office of Economic Opportunity (“OEO™),
an extension of the Governor’s Office. Specifically, the OEO was created by the
Community Economic Opportunity Act of 1983 (the “Act™) and is currently administered
by the S.C. Department of Administration. S.C. Code Ann. § 43-45-10, et seq. The Act
goes onto prescribe the composition for its community-based boards — like OCAB, their
composition. and rules and procedures. See S.C. Code Ann. § 43-45-50. South Carolina
Code Ann. §§ 43-45-60 and -70 set forth the capabilities required of these specific
community-based organizations and prescribe their authority.

' OCAB stands for Orangeburg-Calhoun-Allendale-Bamberg.
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Law/Analeis

It is this Office’s opinion that a person who serves as a member of the Denmark Technical
College’s Local Area Commission (“LAC”) and on the board for the OCAB Community Action Agency,
Inc. (“OCAB”) does not violate the prohibition on holding dual offices contained in the South Carolina
Constitution. Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution prohibits a person from holding “two
offices of honor or profit at the same time, but any person holding another office may at the same time be
an officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, constable, or a
notary public.” A person violates this provision if he holds two or more public offices which “involv[e]
an exercise of some part of the sovereign power....” Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). In
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 478, 266 S.E.2d 61, 62 (1980), the South Carolina Supreme Court stated
that relevant considerations for determining whether a position would be considered a public office
include whether statutes, or other such authority, establish the position, the qualifications for appointment,
duties, tenure, require an oath for the position, or otherwise authorizes the position to exercise a sovereign
power of the state.> No single criterion is dispositive and it is not necessary that a position exhibits all the
criteria to find that an individual is a public officer. Id.

For this Office to provide an opinion on whether an individual violates the prohibition on dual
office holding, we must examine the positions to determine whether they are both public offices. This
Office has opined that a member of a technical college area commission holds a public office within the
meaning of Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution. See Ops. S.C. Atty. Gen., 1990 WL
599272 (August 6, 1990) (serving on the Technical College of the Low Country Area Commission
constitutes an office for dual office holding purposes); 1985 WL 259119 (February 1, 1985) (member of
the Horry-Georgetown Commission for Technical Education is an office holder); 1984 WL 249832
(February 15, 1984) (serving on the Midlands Technical College Commission constitutes an office for
dual office holding purposes).

Similarly, it is this Office’s opinion that a member of Denmark Technical College’s LAC is an
office holder for dual office holding purposes. The LAC was established by Section 59-53-610 as “a
body politic and corporate.” Members are appointed to the commission as specified in the statute to four
year terms and until successors are appointed and qualified. Id. The statutes relevant to the LAC do not
require an oath nor specify that commission members are to be compensated. Section 59-53-630 grants
the LAC the “same powers as provided by Article 1, Chapter 53, Title 59 of the 1976 Code, and in
addition must prepare and submit its annual budget for approval to the State Board of Technical and
Comprehensive Education.” Article 1 of Chapter 53 of Title 59 states the powers and duties of area
commissions include adopting bylaws, rules, and regulations; acquiring sites and constructing facilities;
acquiring property by various means; operating institutional facilities; employing a college president and
other personnel; applying for, receiving and expending moneys from all state, local and federal
governmental agencies; exercising the right of eminent domain; as well as awarding degrees and
certificates. S.C. Code Ann. § 59-53-52 Further, Section 59-53-53 authorizes area commissions to
borrow funds for capital improvements. This list of powers clearly grants the LAC a portion of the
State’s sovereign power. After reviewing the Crenshaw considerations, it is this Office’s opinion that a
court would likely find a member of Denmark Technical College’s LAC is an office holder for dual office
holding purposes.

% See Op. S.C. Atty. Gen., 1996 WL 599391 (September 6, 1996) (sovereignty traditionally includes power to tax,
power of eminent domain, and police power).
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Your letter describes OCAB as a private, non-profit eleemosynary corporation which receives
funds from both private and government sources. The letter additionally notes that this Office has
previously opined as follows:

If these community action agencies are created by law and are charged with a sovereign
function with which the public is concerned, then service in such agency would constitute
service in an ‘office.’

As [ understand your question it concerns non-profit charitable organizations which are
private except that they receive public funds. Any connection with these private
corporations would not fall under dual office-holding.

Op. S.C. Atty. Gen., 1977 S.C. Op. Att'y Gen. 157 (July 1, 1977). While this opinion provides some
guidance for our analysis, we base our opinion of whether serving as a member on the board for OCAB
constitutes an office on the Crenshaw considerations discussed above.

As you note in your letter, OEO oversees community-based organizations including OCAB. The
Community Economic Opportunity Act of 1983 (the “Act”), S.C. Code Ann. § 43-45-10, et seq.,
prescribes many aspects of the community-based boards administered by the OEO. Section 43-45-50
directs how the boards are to be composed’, but leaves the rules governing elections and administrative
procedures for selection to such an organization’s board to be incorporated into its bylaws subject to
approval by the administering agency. Id. The Act does not require board members to take an oath or
establish term limits for holding such a position. Further, the Act requires community-based
organizations to have the capability to carry out the following: strengthening community capabilities for
planning and coordinating federal, state, and other assistance; organizing of services related to the needs
of the poor; using new types of services and innovative approaches in attacking causes of poverty;
broadening of the resource-based programs directed to the amelioration of poverty; and conforming to
supplementary requirements the administering agency may prescribe. S.C. Code Ann. § 43-45-60.
Finally, such community-based organizations are authorized “to receive and administer funds, to receive
funds and contributions from private or local public sources to be used in support of a community-based
program, and funds received under any federal or state assistance program,” as well as to transfer funds
and to delegate powers to other agencies, subject to the administering agency’s approval. S.C. Code Ann.
§ 43-45-70. While the Act does establish that the board members of a community-based organization
meet some of the Crenshaw considerations, it this Office’s opinion that such a position would likely not
be classified as an office for dual office holding purposes.

Therefore, it is this Office’s opinion that a court would likely find an individual who serves as a
member of the board of Denmark Technical College’s LAC and as a member of the board for OCAB
simultaneously would not violate the prohibition on dual office holding contained in the South Carolina
Constitution.

* Notably, one-third of the board members “must be elected public officials currently holding office.” Id.; See Op.
S.C. Atty. Gen., 1998 WL 746919 (September 28, 1998) (discussing ex officio exception to dual office holding
prohibition).
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Conclusion

We hope that the guidance provided above will assist you and Denmark Technical College in
assessing its LAC members’ status regarding the dual office holding prohibition contained in the South
Carolina Constitution. This Office is, however, only issuing a legal opinion based on the current law at
this time and the information as provided to us. Until a court or the General Assembly specifically
addresses the issues presented in your letter, this is only an opinion on how this Office believes a court
would interpret the law in the matter. Additionally, you may petition the court for a declaratory
Jjudgment, as only a court of law can interpret statutes and make such determinations. See S.C. Code § 15-
53-20 (1976 Code, as amended). If it is later determined otherwise, or if you have any additional
questions or issues, please let us know.

Sincerely, .
-al?‘im /%j_.ai/, .:/{’ )

Matthew Houck
Assistant Attorney General

REVIEY}/_, AND APPROVED BY:

7 4’&5/#(/,/

kf(obeﬁ: D. Cook
Solicitor General




