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Office of the Attorney General

State of South Carolina
May 24, 1979

*1  H. Wayne Unger, Jr., Esquire
Attorney at Law
Post Office Drawer 230
Walterboro, South Carolina 29488

Dear Mr. Unger:
In response to your request for an opinion from this Office as to the procedure to be followed in order to change the
terms of office of the members of the Edisto Beach City Council from two-year to four-year staggered terms, my opinion
is that Section 5-15-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended, does not presently provide a
method by which such a change can be effected.

Section 5-15-30 of the Code provides in part:
If by action of a majority of council, or if fifteen percent of the registered municipal electors present . . . a duly executed
petition . . ., in which an election is sought to change the number of council members . . . or to change the method of
election of council members, then the municipal governing body shall call a special election . . .. [Emphasis added.]

Inasmuch as Section 5-15-30 makes no mention of the procedure to be used to change the terms of office of council
members, I think that the rule of statutory construction that ‘inclusio unius est exclusio alterius' [2A SUTHERLAND
STATUTORY CONSTRUCTION § 47.23 (4th ed. (1973); see also, Home Bldg. & Loan Ass'n. v. City of Spartanburg,
185 S.C. 313, 194 S.E. 139 (1937)] compels the conclusion that it cannot be used by a city council to change the terms of
office of its members. Additionally, Section 5-15-40, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended,
relates only to a city council's initial selection of terms of office and so does not provide any authority to change that
initial selection. Cf., § 5-5-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended.

Clearly, the omission was inadvertent as the General Assembly cannot reasonably be presumed to have intended that
cities are to remain forever tied to the original term of office selected; nonetheless, until this gap in the law is closed by
amendment, I think that there is no statutory authority for a city to enact an ordinance or to conduct a referendum to
change the terms of office of the council members.

If, however, the Council should decide to effect such a change by ordinance or referendum, it must submit the ordinance
or the referendum results to the United States Justice Department for its approval pursuant to Section 5 of the 1965
Voting Rights Act.
 With kind regards,

Karen LeCraft Henderson
Senior Assistant Attorney General
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