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*1  SUBJECT: Executions, Constables, Judgments, Magistrates
(1) Magistrates have the authority to issue executions on judgments rendered in their courts.

(2) The provisions of Section 15–39–10 of the 1976 Code of Laws concerning executions are not applicable to magistrate
courts.

(3) Section 22–3–320 of the 1976 Code of Laws does not require that all judgments of the magistrate court be docketed
with the clerk of the circuit court if execution is requested.

(4) Magistrates' constables have jurisdiction to sell property taken under execution. However, the provisions of Section
15–39–610 et seq. of the Code of Laws are inapplicable to sales conducted by a magistrate's constable.

TO: Neal Forney
Assistant Director
South Carolina Court Administration

QUESTIONS:

(1) Do magistrates have jurisdiction to issue executions on judgments rendered in their courts pursuant to Section 22–
3–310 of the Code' of Laws?

(2) Are the provisions of Section 15–39–10 of the Code of Laws pertaining to executions applicable to magistrate courts?

(3) Does Section 22–3–320 of the Code of Laws require that all judgments of the magistrate courts must be docketed
with the clerk of the circuit court if execution is requested?

(4) Do magistrates' constables have jurisdiction to sell property taken under execution pursuant to the provisions of
Section 15–39–610 et seq. of the Code of Laws?
 
STATUTES:

Sections 22–3–310, 15–39–10, et seq., 22–3–300, 22–3–320, 22–7–10(11), 15–39–610 et seq., 22–9–110, 22–9–80, Code of
Laws of South Carolina (1976).
 
DISCUSSION:

There is no express statutory authorization for magistrates to issue executions on judgments rendered in their courts.
However, such authorization can be inferred from a review of conflicting statutory provisions. Section 22–3–310 of the
1976 Code of Laws states in part that:
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(e)xecution may be issued on a judgment heretofore or hereafter rendered in a magistrate's court at any time within three
years after the rendition thereof and shall be returnable sixty days from its date.

The above provision found in the chapter relating to magistrates' courts is in conflict with Section 15–39–20 of the 1976
Code of Laws which provides that parties in whose favor judgments are given may at any time within ten years after the
judgment is entered proceed to enforce the judgment.

As to any question of conflict between the above two sections, such may be resolved by a determination that Sections 15–
39–20 applies only to those judgments issued in a magistrate's court which have been filed and docketed with the clerk of
the circuit court pursuant to Sections 22–3–300 and 22–3–320 of the 1976 Code of Laws while Section 22–3–310 applies to
judgments rendered in a magistrate's court where it is intended that a magistrate issue the execution. However, as stated,
if a judgment is docketed in the circuit court, then execution would issue from that court and not by the magistrate.

*2  With reference to the above, it appears evident that magistrates do in fact have jurisdiction to issue execution
to enforce judgments rendered in their courts pursuant to Section 22–3–310. Further evidence of the authority of a
magistrate to issue execution on a judgment is found in Section 22–7–10(11) of the 1976 Code of Laws which provides
for a fee for a magistrate for issuing an execution.

As to your question of whether the provisions of Sections 15–39–10 et seq. of the 1976 Code of Law pertaining to
executions are applicable to a magistrate's court, as was indicated above, a review of such sections reveals a conflict
in those sections and the sections specifically applicable to magisterial courts. Therefore, such sections are apparently
inapplicable to executions issued by a magistrate's court. While there appears to be authority for a magistrate to issue
execution on a judgment rendered in his court, Sections 15–39–10 et. seq. apparently are applicable only to judgments
docketed with the circuit court.

As to your third question, Section 22–3–320 states:
(i)f the judgment be docketed with the clerk of the circuit court, the execution shall be issued by him to the sheriff of the
county and have the same effect and be executed in the same manner as other executions and judgments of the circuit
court.

Inasmuch as the referenced section states in part that ‘if the judgment be docketed with the clerk of the circuit court, the
execution shall be issued by him’ and the above paragraphs indicated that magistrates do in fact have jurisdiction to issue
executions, it is not necessary that all executions be docketed with the clerk of the circuit court if execution is requested.
Sections 22–3–300 and 22–3–320 allow, but do not require, a magistrate's court judgment to become a judgment of the
circuit court. However, as was indicated in another opinion of this same date, the preferred procedure is to have all
judgments docketed with the clerk of court and thus become judgments of the circuit court.

As to the question put forth as to whether magistrates' constables have jurisdiction to sell property taken under execution
pursuant to the provisions of Section 15–39–610 et seq., this office in the above-referenced opinion of this same date
also stated that Sections 15–39–610 et seq. are inapplicable to sales conducted by a magistrate's constable. The opinion
further stated:
. . . while there appears to be some authority for a magistrate's constable to conduct a sale to satisfy a judgment, the
procedure for conducting a sale is not so clearly defined and potential problems exist due to the lack of of a clear
legislatively defined procedure. Such problems however could be more easily avoided by allowing the sheriffs to conduct
such sales . . . Sections 15–39–610 et. seq. clearly define the procedures for judicial sales conducted by sheriffs.

 
CONCLUSION:
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(1) It may be inferred by Section 22–3–310 that magistrates have the authority to issue executions on judgments rendered
in their courts.

*3  (2) The provisions of Section 15–39–10 of the 1976 Code of Laws concerning executions are not applicable to
magistrate courts but instead are applicable to judgments docketed with the circuit court.

(3) Section 22–3–320 of the 1976 Code of Laws allows but does not require that all judgments of the magistrate court be
docketed with the clerk of the circuit court if execution is requested. The preferred procedure however is to have such
judgments docketed in the circuit court.

(4) Apparently magistrates' constables do have jurisdiction to sell property taken under execution. However the
provisions of Section 15–39–610 et. seq. are inapplicable to any such sale by a constable and therefore it is preferred that
any such sales be conducted by a sheriff.

Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
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