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*1 Glen S. Baldwin, Esquire
Greenville City Attorney

P. O. Box 2207

Greenville, SC 29602

Dear Mr. Baldwin:

Mr. McLeod has referred your letter to me for reply. You have asked the following questions:

(1) The City of Greenville adopted a zoning ordinance and map in 1962 pursuant to Code Section 5-23-10 et. seq. of the
1976 Code of Laws. The City is now in the process of proposing to revise its zoning ordinance and zoning map in their
entirety under a new comprehensive plan. It is desirable to adopt this revised ordinance and map pursuant to the statutory
authority granted under Section 6-7-710 et. seq. of the 1976 Code of Laws. Does the existence of Section 5-23-10 et. seq.
present any conflict with respect to the new ordinance and map being adopted pursuant to Section 6-7-720 et. seq. supra?

It is my understanding that the General Assembly has provided cities with the authority to enact zoning ordinances
in two pieces of legislation; South Carolina Code of Laws, 1976, Section 5-23-10, et seq., and Section 6-7-310, et seq.
Section 5-23-10, et seq., is the older method of zoning. Section 6-7-310, et seq., is a new procedure for zoning and is
based upon the municipality adopting a comprehensive plan by a local planning commission for appropriate zoning.
Section 6-7-10 provides in part that:

[a]ny county or municipality may, but shall not be required to, exercise any of the powers granted by this chapter.
Whenever such a governing authority shall elect to exercise any of the powers granted by this chapter, such power shall
be exercised in the manner hereinafter prescribed.

Therefore, if Greenville is adopting an entirely new zoning ordinance and map and has followed the prerequisites of
Section 6-7-10, et seq., for its enactment, there would be no conflict in the two laws.

(2) The new zoning ordinance and map are being presented to the City Council by the Planning Commission as
recommended by the City's Zoning Commission rather than as individual amendments or modifications to the existing
ordinance and map. Under Section 5-23-10 of the 1976 Code of Laws, there are certain requirements for the number
of Council votes needed to pass on changes or amendments to the existing zoning ordinance or map. Specifically, this
section requires that any change or amendment shall not become effective except upon the favorable vote of three-fourths
of all the members of the legislative body of such municipality where a protest against such change is entered by certain
designated interested persons. My question is whether or not this section would control as to voting requirements where
Council intends to adopt an entirely new zoning ordinance and map pursuant to Section 6-7-720 et seq. of the 1976
Code of Laws. If so, would such voting requirement apply to any amendments that were offered with respect to the
ordinance as a whole when it is presented for first and second readings of the City Council? Should Section 5-23-50,
supra not control, would City Council then be able to adopt this new ordinance and map pursuant to its normal rules
for procedure in adopting ordinances?
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*2 You have stated in your letter that you are establishing an entirely new zoning ordinance and map pursuant to
Section 6-7-10, et seq. Therefore, the procedure established in this Section would be the one that would be followed in
adopting the new ordinance. The procedure for enacting this new zoning ordinance is found in Section 6-7-730.

Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General

1979 WL 43069 (S.C.A.G.)
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