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Office of the Attorney General

State of South Carolina
October 1, 1979

*1 Mr. James B. Ellisor
Executive Director

State Election Commission
P. O. Box 5987

Columbia, SC 29250

Dear Mr. Ellisor:

Mr. McLeod has referred your recent letter to me for reply. You have stated that the South Carolina Republican Party is
contemplating holding a Presidential preference primary. This election is not authorized by statute and will not be held
concurrently with any upcoming election. You have inquired if the State Election Commission is required to provide a
computer printed list of voters free of charge to the Republican Party.

South Carolina Code of Laws, 1976, Section 7-3-20(5) requires the Executive Director of the State Election Commission
to furnish to each county registration board ‘. . . a master list of all registered voters in the county, together with three
copies of all registered voters in each precinct of the county, at least ten days prior to each election . . ..” Section 7-5-420
states that

[(immediately preceding each party primary election the board of registration in each county shall furnish to the county
committee of each political party proposing to hold a primary two official lists of voters for each polling precinct in each
county, containing in each the names of all electors entitled to vote at each precinct.

Pursuant to these statutes, the State Election Commission must furnish a list of registered voters to the county prior to
each election; and the county board then issues the lest of registered voters to the political parties prior to a primary.

By definition, an election concerns the holding of an election authorized by law. Section 7-1-20(1), (2). A primary election
is limited by statute to the nomination of candidates for statewide, congressional, district, countywide and less than
countywide offices. Sections 7-13-40; 7-1-30(3). There is no express or implied authorization for a primary to be held
for a national presidential election. Therefore, the State Election Commission would not be required to furnish a list of
registered voters to the Republican Party prior to their holding a Presidential preference election.

Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General
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