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Office of the Attorney General

State of South Carolina
October 3, 1979

*1  John C. Patrick, III, Esquire
Assistant Director
S. C. Court Administration
Post Office Box
Columbia, South Carolina 29211

Dear John:
In a letter to this Office several questions were raised concerning the recent fraudulent check legislation. You asked
specifically what is the criminal and civil recourse of the receiver of a two party check that is dishonored, as to a drawer
of a fraudulent check and an endorser. A previous opinion of this Office, dated February 25, 1974, a copy of which is
enclosed, stated that as to the question of whether or not an endorser could be criminally liable under the fraudulent
check statute in effect at that time, there was no case law in this State relevant to such question. However, the opinion
did reference the following:
‘(t)he worthless check acts are ordinarily not applicable to an endorser, unless it can be established that such person was
a party to the scheme to defraud or that he had knowledge thereof.’ Anderson, Wharton's Criminal Law and Procedure,
Vol. 2, Section 613 (1957)

The opinion also stated that those provisions relating to prima facie evidence of fraudulent intent as provided by Section
8-177, Code of Laws of South Carolina, 1962, as amended, applied only to the drawer or maker of a check.

With reference to such, it would appear that even pursuant to the recent fraudulent check legislation (R84, R137), such
provisions are not applicable to an endorser of a fraudulent check unless the endorser was a knowledgeable party to the
scheme to defraud. The law references for the most part actions of the drawer or maker of a check. Also those matters
that go to the establishment of prima facie evidence of fraudulent intent apply for the most part to the maker or drawer.
Furthermore, as to the definition of the offense of issuing a fraudulent check, it is unlawful for any person ‘with intent
to defraud’ to issue a check when at the time of issuance:
‘. . . the maker or drawer thereof does not have an account in such bank . . . or does not have sufficient funds on deposit
with such bank or depository to pay the same on presentation, or if such check . . . has an incorrect or insufficient
signature thereon to be paid upon presentation.’ (Emphasis added.) (Section 34-11-60(1)(a), Code of Laws of South
Carolina, 1976, as amended.

Therefore, the original maker or drawer of the fraudulent check would be criminally liable if the above conditions were
established.

As to the question of civil liability, such liability would attach to the endorser of the fraudulent check and therefore the
receiver would have civil recourse against the endorser of the check.

You also asked whether in the prosecution of a case brought pursuant to the recent fraudulent check legislation is it
necessary for the party who initialed the check to appear at the trial. Such question is in reference to that part of Section
34-11-60(b)(2) which states that to establish prima facie evidence of the identity of the individual issuing the check, the
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party who receives the check is to witness the signature of the presenter and as evidence of his observation, shall initial
the check.

*2  It appears that it would be unnecessary for the individual witnessing the signature of the party presenting a check to
appear at the trial. However, someone should be present who would be familiar with the individual initialing the check
and therefore could authenticate the initials.

You also questioned the propriety of a payee charging more than five ($5.00) dollars as a service fee for a dishonored
check. As you are aware, by Section 34-11-70(a) a service charge of five ($5.00) dollars is expressly provided for a check
not paid by the drawee for those reasons provided in such section. Therefore, it would be improper for a payee to charge
more than five ($5,00) dollars.

If there are any further questions, do not hesitate to contact me.
 Sincerely,

Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
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