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*1  Persons having reached the age of eighteen (18) can lawfully serve as law enforcement officers in this state.

Executive Director
Criminal Justice Academy

QUESTION PRESENTED:

Can a person eighteen years of age be legally hired as a police officer?
 
STATUTES INVOLVED:

Sections 23–23–50 and 7–5–120, 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended.
 
DISCUSSION:

Section 23–23–50(B)(7), 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended, provides that, in order for a candidate to
be certified by the Law Enforcement Training Council, the Council must be provided with proof that the candidate is
at least twenty-one (21) years of age. This Section was enacted in 1970.

Section 7–5–120 was amended on May 14, 1974, to provide that persons at least eighteen years of age, if not otherwise
disqualified, could be registered voters.

It is the opinion of this Office that this latter provision supercedes the former and that persons having reached the age
of eighteen can lawfully serve as law enforcement officers in this State.
 
CONCLUSION:

Persons having reached the age of eighteen (18) can lawfully serve as law enforcement officers in this State.

Joseph R. Barker
Assistant Attorney General
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