Dr. Jack S. Mullins, 1978 WL 34962 (1978)

1978 WL 34962 (S.C.A.G.)
Office of the Attorney General

State of South Carolina
June 27, 1978

*1 Dr. Jack S. Mullins
Director

Budget and Control Board
Personnel Division

1205 Pendleton Street
Columbia, South Carolina 29201

Dear Dr. Mullins:

You requested an opinion from this office whether the State Budget and Control Board (the Board) is permitted to
request clarifying information after a bid opening from any bidders, individually or collectively, to enable the Board to
determine which bid is most advantageous to the State. In our opinion, the Board may request such information.

You also requested an opinion whether the Board is permitted to award a contract based both upon the bids as submitted
and upon the additional information it has acquired from the bidders and the insurance consultant. It is our opinion
that the Board may award a contract based on additional information received from a bidder only if the additional
information does not change the bottom line of the bid. On the other hand, the Board may award the contract based
upon any additional information received from the insurance consultant so long as that additional information is derived
from his professional evaluation of the bids. Of course, this additional information may not have the effect of changing
the bottom line of any bid. The additional information supplied by the insurance consultant should properly go only
to determining whether the bid of the apparent low bidder is also most advantageous to the State. The additional
information cannot be used to permit an alteration of a bid once it is submitted.

A determination as to the lowest bidder must be made from the original bids themselves and not from subsequently
obtained information. Absent some deficiency in the bid documents, if a bottom line cannot be determined from an
original bid alone the bid should be considered as unresponsive. The applicable regulations require the Board to award
the contract bid ‘. . . to the lowest responsible bidder who submits a responsive bid which is most advantageous to
the State.” R 19-10, III ‘Awarding the Contract,” State Budget and Control Board Regulations. (emphasis added) If a
bottom line determination cannot be made from the original bids because of some defect in the bid documents, then
all the bids should be rejected. See, 64 Am.Jur.2d § 51, Public Works and Contracts, p. 903 ff. However, if a bottom
line cannot be determined as to a particular bid because that bid is not responsive to the bid documents, then that bid
should not be considered. If an unresponsive bid were amplified with ‘clarifying information’ in order to permit a bottom
line determination then to be made, such an amplification would be inconsistent with the requirements of a sealed bid
procedure. The sealed bid procedure requires that the Board make its bottom line determination, as we have indicated,
only from the original bid. Id.

Once the Board has determined which bid is the lowest, then it should determine whether that bid if accepted would
be most advantageous to the State with respect to the other responsive bids. Although the Board would be permitted
to consider a broad range of other factors outside the original bid itself, it should be hesitant to consider ‘clarifying
information’ which it receives from any of the bidders, after the bid opening, because any such information could actually
be used by a bidder to adjust his bid. In the facts of this case, the Board cannot be certain that the clarifying information
received from one of the bidders was not based in some part on that bidder's analysis of the original bids. Since that
bidder would know the difference, if any, between his bid and the otherwise apparent low bid, he would know how far
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his clarifying information should go to make his bid appear more attractive in contrast to the other bid. At the very least
the use of additional information would tend to convert the bid procedure into an auction.

*2 If the Board should consider this ‘clarifying information’ and then based on that information award the contract to
the second low bidder, it may be inviting a lawsuit by the low bidder against the Board. It would be more difficult, in our
judgment, for the Board in that event to defend against a lawsuit brought against it by the actual low bidder than it would
be to defend against a somewhat more unlikely suit brought by the second low bidder who was not awarded the contract
in spite of the ‘clarifying information.” Therefore, it is our opinion that the Board should not consider any clarifying
information or additional information received from a bidder after the bids have been opened if it alters the original bid.
If it chooses to look outside the bids themselves in determining which bidder would be most advantageous to the State,
it should restrict itself only to that information which has been properly evaluated by the insurance consultant.

Sincerely yours,

David C. Eckstrom
Staff Attorney

1978 WL 34962 (S.C.A.G.)

End of Document © 2017 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.



