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*1 Dr. Jack S. Mullins
Director

Personnel Division

Budget and Control Board
1205 Pendleton Street
Columbia, SC 29210

Dear Dr. Mullins:

This is in reply to your request for an opinion concerning whether county employees who transfer to state employment
pursuant to Act 690 of the 1976 Acts and Joint Resolutions, as amended, and 60 STAT Act No.____[R-664, S-653] (1978)
must serve six months of satisfactory service in state employment before obtaining the right to appeal a grievance to the
State Employee grievance Committee under § 8-17-30 of the 1976 Code of Laws, as amended. § 8-17-30 provides in part:
‘There is hereby created the State Employee Grievance Committee constituted and appointed as hereinafter provided.
Permanent state employees who have completed six months of satisfactory service or who, after an official extension not
to exceed three months for marginal performance are given a satisfactory performance appraisal shall have the right to
appeal to the State Employee Grievance Committee any grievances involving those issues specified in § 8-17-20 after all
administrative remedies to secure acceptable adjudication within their own agency or department have been exhausted.
If an employee does not receive an appraisal on the official appraisal date, he shall be considered to have performed in
a satisfactory manner and to have grievance rights under this article.” .....

60 STAT Act No. [R-644, S-653] (1978) provides for retention of sick leave and seniority benefits for employees who
retain the identical position in state employment that they had in county employment before the Judicial Reform Act
(690 supra, as amended) was passed. 60 STAT Act No. ___ [R-644, S-653] (1978), effective June 23, 1978, provides:

... and further finds it was not the intention of the General Assembly in legislating this transfer of employment that any
person would lose sick leave and seniority benefits earned in faithful service as a county employee. . . . such transferred
employees shall retain credit for prior years of county service which shall be applied to their employment status under
the State Personnel and Classification System. The status of any employee under the provisions of this Act shall be
determined by the Director of the State Personnel Division.

There was no definition of ‘seniority’ benefits under State law. Seniority rights are the rights of employees to certain
preferential treatment based upon length of service. The general rule is an employee has no inherent right to seniority
and service, and can have only such rights as may be based upon a contract or a statute or administrative regulations
thereto. 51 C.J.S. Labor Relations § 14, see: Trainmobile Company vs. Whirls, Ohio, 331 U.S. 401, 67 S. Ct. 982, 91
L. Ed. 1328 (1947).

The State Personnel Manual, effective July 1, 1978, and enacted pursuant to the authority granted to the Budget and
Control Board under § 8-11-230 of the 1976 Code of Laws, as amended, has several regulations where length of service
affects decisions made by state agencies on public employees' employment and ‘benefits'. The length of employment may

be a prerequisite for eligibility for promotion or merit increase (§ 2 et seq.). State employees with more than ten years
of service with state government earn additional annual leave (§ 3.08). In case of a reduction of force (personnel) by an
agency, state seniority is considered along with job performance in determining which employees are laid off (§ 7.09E-3).
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These provisions can reasonably be identified as ‘seniority’ rights in state government since they were enacted pursuant
to a statute or regulation thereto. It is the opinion of this Office that the Director of State Personnel, under 60 STAT
Act No. ____[R-644, S-653] (1978), must:

*2 1. Credit a state employee transferred from county government pursuant to Act 690 of the Acts and Joint Resolutions
of 1976 with all his/her sick leave accrued while a county employee, up to the limits authorized for state employees.

2. When considering the length of employment for promotion purposes, give the employee credit for years of faithful
service as a county employee.

3. Grant additional annual leave as allowed under § 3.08 of the State Personnel Manual to those transferred employees

if and when they have ten years of uninterrupted service as a county employee and state employee.

4. Credit the employee with the additional years of service in county government when determining the reduction in
force plan mandated by § 7.09 E-3 of the Manual.

The conditions above apply only to those employees transferred pursuant to Act 690. It is the opinion of this Office that
the legislature intended only for the State Personnel Division to give credit for prior years of county service in relation
to any benefits that length of service may bestow upon a state employee.

It is further the opinion of this Office that all employees transferred under Act 690 must serve six months of satisfactory
service as a state employee before being granted permanent status as a state employee. (§ 7.03 A-1,§ 7.02 E, § 7.04 A of
the Manual). During such period, the employee will normally serve in a ‘probationary’ status as outlined in the Manual.

The service of this probationary period is a prerequisite to obtaining the right to appeal a grievance to the State Employee
Grievance Committee under § 8-17-30 of the 1976 Code of Laws, as amended. The reasonable construction of § 8-17-30
would require that each state employee must serve six months of satisfactory state service. It is therefore the opinion
of this Office that those employees transferred under Act 690 must serve six months of satisfactory state service before
having any rights to appeal grievances to the State Employee Grievance Committee as outlined above.

Very truly yours,

Frank H. DuRant
Assistant Attorney General
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